Prima pagină » Local » 500 de pacienți de pe listele de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași au nevoie un transplant de rinichi
500 de pacienți de pe listele de așteptare de la Spitalul

500 de pacienți de pe listele de așteptare de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași au nevoie un transplant de rinichi

19 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Aproximativ 500 de pacienți înscriși pe lista de așteptare pentru un transplant renal la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Medicii nefrologi spun că din ce în ce mai mulți tineri suferă de insuficiență renală. Un transplant renal este recomandat să fie realizat în primii 5 ani de dializă

De la începutul anului 2021 s-au realizat până pe 18 februarie 10 transplanturi renale. Dintre acestea, 7 s-au efectuat cu acordul familiei, lucru îmbucurător pentru medicii de la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Anul trecut s-au realizat 40 de intervenții de transplant renal. Listele de așteptare cuprind în prezent aproximativ 500 de pacienți care au nevoie de la un donator de un rinichi compatibil. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu insuficiență renală, care poate fi ereditară, cauzată de boli autoimune sau alte boli asociate, cum ar fi diabetul zaharat. Pentru ca un pacient să primească un rinichi, trebuie să fie compatibil, să se potrivească imunologic. Ulterior, în funcție de starea de sănătate și de urgența medicală pe care o reprezintă, este selectat pentru transplant.

O pacientă a primit un trasplant de rinichi după 10 ani de așteptare

În perioada 11-17 februarie 2021 au avut loc șapte intervenții chirurgicale la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași. Pacienții au primit un rinichi și astfel o nouă șansă de a-și continua viața fară să mai depindă de tratamentul cu dializă. Pentru pacienții cu insuficiență renală, perioada ideală în care se poate face un transplant renal este în primii 5 ani de când a fost diagnosticat. După această perioadă, medicii spun că pot apărea complicații cardiovasculare. Astfel de complicații pot face posibilă amânarea transplantului, în cel mai rău caz pacientul poate fi refuzat. Sunt persoane care au primit un rinichi și după o perioadă de 20 de ani.

„Din cei 7 pacienți transplantați, exista o pacientă care făcea de 10 ani dializă și care reprezenta o urgență pentru că nu avea pe ce să continue dializa sau era foarte dificil să o continue, ceea ce i-ar fi pus viața în pericol. În acest caz, nu compatibilitatea este primul criteriu, ci faptul că este o urgență medicală”, spune dr. Ionuț Nistor de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Pacienții transplantați renal, exemple care ne arată cum să apreciem viață

Odată ce s-a realizat un transplant renal pentru fiecare pacient, evoluția stării de sănătate este diferită. Cei mai mulți care au trecut de o astfel de intervenție au trăit anii din plin și au tratat totul ca pe o șansă la o viață normală, bucurându-se de fiecare moment.

„După un transplant renal, fiecare pacient are o evoluție diferită. În literatură, speranța de viață după un transplant este cuprinsă între 10 – 15 ani. Dacă pacientul primește un rinichi de la o rudă, speranța de viață este mai mare, dacă este de la donator cadaveric, este mai mică. Experiența centrului este un alt criteriu care influențează durata. Am avut un pacient hemodializat care a spus că cei 5 ani cu rinichiul transplantat au fost cei mai buni ani din viața lui. Sunt anii în care a reușit să facă un copil, să călătorească. Dacă ar avea ocazia să mai primească un transplant de rinichi, nu ar refuza dacă ar ști că ar trăi 5 ani la fel de buni. Cazurile de acest gen sunt destul de rare, nu sunt regulă”, adaugă medicul ieșean.

Unul din patru pacienți dializați a decedat din cauza infecției cu coronavirus

În Spitalul „C.I. Parhon” din Iași, pe data de 18 februarie 2021 erau ocupate doar două paturi în sector COVID-19. Numărul pacienților dializați confirmați pozitiv cu coronavirus a scăzut considerabil față de lunile septembrie, octombrie și noiembrie 2020, când erau confirmate circa 20-25 de persoane. În această perioadă însă, circa 80 la sută dintre pacienți fie au trecut prin boală, fie s-au vaccinat anti-COVID-19 și sunt astfel imunizați. Medicii încearcă să informeze pe cât mai mulți pacienți despre beneficiile vaccinării.

„Au mai rămas circa 20 la sută dintre pacienții dializați care nu s-au imunizat împotriva coronavirus. Încercăm să le explicăm faptul că nu trebuie să fie îngrijorați pentru eventualele reacții adverse. Până în prezent, la cei vaccinați nu au apărut efecte adverse severe, ci doar ușoare, cefalee, dureri musculare, care cu paracetamol se tratează în cel mult două zile. Apoi le explicăm faptul că numărul de cazuri este tot mai mic, mortalitatea a scăzut odată cu acestă campanie și pentru a se putea proteja pe ei, dar și pe cei din jur, imunizarea este cea mai bună soluție în această perioadă. O pacientă a fost internată la Terapie Intensivă în stare gravă, de 18 ani face dializă pe stația spitalului, nu a fost infectată cu coronavirus și nici nu a dorit să se vaccineze, și iată că și-a pus viața în pericol”, încheie medicul nefrolog Ionuț Nistor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024