Lifestyle

6 boli care pot fi cauza oboselii tale constante

Publicat: 16 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
6 boli care pot fi cauza oboselii tale constante

Deseori dăm vina pe un program prea ocupat pentru propria noastră oboseală și, în majoritatea cazurilor, acest lucru este adevărat. Dar dacă oboseala a devenit o parte integrantă a vieții tale? Aici merită deja să ne gândim la consultarea unui medic, deoarece oboseala excesivă poate fi, de asemenea, unul dintre simptomele unei boli grave.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te simți exagerat de obosit este să te odihnești. Sfatul este destul de banal, dar nu toată lumea îl folosește. În același timp, nu este necesar să luați o vacanță sau să dormi tot weekendul, este suficient ca câteva săptămâni să dormiți cu 90 de minute mai mult decât de obicei, să mâncați alimente sănătoase, să beți mai multe lichide, să vă abțineți de alcool și cofeină și să începeți să luați vitamine. Dacă după acest timp încă nu vă simțiți suficient de viguros, atunci oboseala dvs. este cel mai probabil un simptom al bolii, ceea ce înseamnă că acesta este un motiv pentru a consulta un medic.

Autodiagnosticul bolii pe baza informațiilor din materialul nostru și auto-medicația pot duce la consecințe mai grave, așa că vă recomandăm să solicitați sfatul medicului.

Anemie

Oboseala cauzată de anemie este rezultatul nivelurilor scăzute de globule roșii din sânge, care transportă oxigenul către țesuturile și celulele corpului. Anemia poate fi cauzată de mai mulți factori, de la deficiențe de fier și vitamine și pierderea sângelui la boli cronice grave (cum ar fi artrita reumatoidă, cancerul sau insuficiența renală). Deficitul de fier apare cel mai frecvent la femei în timpul menstruației, sarcinii sau alăptării.

Simptome:

Principalul simptom este un sentiment constant de oboseală. De asemenea, poate exista o frecvență cardiacă rapidă, lipsă de concentrare și probleme de somn. Cu toate acestea, chiar și exercițiile simple, cum ar fi urcarea scărilor sau mersul pe jos pentru o perioadă scurtă de timp, pot fi dificile.

Diagnostic:

Este necesară o hemoleucogramă completă pentru a verifica nivelul globulelor roșii.

Boala tiroidiană

Hormonii produși de glanda tiroidă controlează metabolismul, astfel încât atunci când producția lor este perturbată, metabolismul întregului corp este, de asemenea, perturbat.

Simptome:

Hipertiroidismul (o supraproducție de hormoni tiroidieni) provoacă oboseală musculară și slăbiciune la nivelul șoldurilor. Alte simptome includ scăderea în greutate, febră, sete constantă și cicluri menstruale mai puțin frecvente la femei. Producția excesivă de hormoni tiroidieni apare în special la femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, dar femeile și bărbații în vârstă pot suferi de aceasta.

Hipotiroidismul (lipsa hormonilor tiroidieni) provoacă oboseală, incapacitate de concentrare și dureri musculare, chiar și cu efort ușor. Cu o lipsă de hormoni, greutatea corporală, dimpotrivă, crește, ciclurile menstruale la femei devin mai frecvente și frisoanele sunt resimțite chiar și pe timp cald.

Diagnostic:

Dacă găsiți unul sau mai multe simptome, încercați să consultați imediat un medic și faceți un test de sânge. Bolile glandei tiroide sunt destul de ușor de tratat cu trimiterea în timp util către un specialist.

Diabet

Peste un milion de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu diabet de tip 2 în fiecare an. Și câți dintre cei care nu știu despre boala lor? Corpul unei persoane cu diabet zaharat de tip 2 folosește glucoza în mod greșit, acumulându-l în organism. Atunci când cantitatea adecvată de glucoză nu este procesată, organismul, prin urmare, nu primește energia de care are nevoie. De aici slăbiciunea și oboseala crescută.

Simptome:

În plus față de senzația de oboseală constantă, simptomele diabetului de tip 2 sunt urinarea frecventă, sete și foame, iritabilitate și vedere încețoșată.

Diagnostic:

Puteți diagnostica boala făcând un test de sânge.

Depresie

Depresia este una dintre bolile care afectează apetitul, rutina zilnică, calitatea somnului și modul în care ne raportăm la propria noastră viață și la contactul cu alte persoane. Depresia poate dura câțiva ani fără un tratament adecvat.

Simptome:

Depresia se poate manifesta în moduri complet diferite pentru fiecare persoană, dar există și câteva simptome comune: scăderea somnului, apetitului, memoriei și concentrării, pierderea interesului și lipsa de plăcere în viață, precum și un sentiment de neputință și negativitate constantă față de tot ceea ce este în jur.

Diagnostic:

În cazul depresiei, un test de sânge nu va ajuta – dacă găsiți simptomele de mai sus în dumneavoastră timp de două săptămâni, asigurați-vă că contactați un psihiatru. Pe parcursul unei scurte conversații, specialistul este capabil să facă un diagnostic precis și să prescrie un curs de tratament individual.

Artrita reumatoida

Nu este întotdeauna posibil să diagnosticați această boală autoimună în stadiile incipiente, cu toate acestea, există unele simptome, știind despre care nu ar trebui să întârziați vizita la medic. Artrita reumatoidă apare atunci când sistemul imunitar nu funcționează corect, ceea ce pune în pericol țesutul osos și articular sănătos.

Simptome:

Dacă, pe lângă oboseală, în fiecare dimineață simțiți rigiditate la nivelul articulațiilor, care durează cel puțin o oră, și observați, de asemenea, inflamația și umflarea unei perechi de articulații identice (două genunchi, încheieturi sau coate), aceasta poate fi un vestitor al unor probleme grave.

Diagnostic:

Un reumatolog poate determina prezența bolii, precum și un test special de sânge pentru prezența factorului reumatoid. Aproximativ 80% dintre persoanele cu un rezultat pozitiv al testului pot dezvolta ulterior artrită reumatoidă, dar în niciun caz nu puteți pune singur diagnosticul.

Apnee de somn

Dacă te trezești prea des și nu te simți odihnit corect dimineața, atunci este foarte probabil să ai apnee, o tulburare caracterizată prin pauze scurte în respirație în timpul somnului. Ideea este în structura specială a căilor respiratorii superioare, care în timpul somnului poate bloca accesul oxigenului la creier. Datorită reflexelor, o persoană se trezește pentru a începe să respire și acest lucru se poate întâmpla de mai multe ori în timpul nopții.

Simptome:

Oboseala și lipsa de vigoare dimineața caracterizează apneea de somn, dar nu sunt principalul său simptom. Principalul lucru de care trebuie să fii atent este sforăitul greu. El este considerat cel mai caracteristic simptom al bolii.

Diagnostic:

Diagnosticul de apnee presupune dormirea sub supravegherea specialiștilor și a echipamentelor care monitorizează activitatea creierului și respirația.

 

Adauga un comentariu