Senzația de nas înfundat este unul dintre simptomele cele mai neplăcute ale răcelii și ale altor afecțiuni respiratorii. Poate apărea însă și din cauza unei alergii. Nasul înfundat te face să întâmpini dificultăți la respirație și este deseori însoțit de scurgeri și senzația de greutate la nivelul sinusurilor și nasului.
Membranele care acoperă căile respiratorii sunt sensibile și virusurile sau particulele diverse le pot irita și inflama. Membranele încep să producă mai mult mucus, pentru a elimina iritanții. Acest fenomen îți creează senzația de nas înfundat. Până când infecția sau alergia trece și aparatul respirator revine la normal, poți urma cele 6 recomandări de mai jos.
1. Folosește medicamente decongestionante
Medicamentele decongestionante reduc inflamația de la nivelul nărilor și presiunea asupra sinusurilor. Se vând sub formă de picături pentru nas, care se administrează cu ajutorul unui spray, sau sub formă de comprimate. Ai grijă însă la folosirea lor. Urmează instrucțiunile din prospect și nu administra copiilor medicamente destinate adulților. Nu administra copiilor mai mici de 4 ani niciun fel de medicament decongestionant. Nu folosi spray-ul nazal decongestionant mai mult de 3 zile, pentru că poate agrava simptomele. Unele decongestionante cresc presiunea arterială. [3] Este bine să vorbești cu medicul despre administrarea lor, dacă ai probleme de sănătate sau iei și alte medicamente.
2. Spală-ți nările cu o soluție salină
Spălarea nasului cu o soluție salină poate curăța sau înmuia mucusul și reduce simptomul de nas înfundat. Pe piață există soluții cu apă de mare care se administrează tot sub formă de spray. Îți poți prepara și tu o soluție salină. Amestecă o ceașcă de apă distilată încălzită, un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu și o jumătate de linguriță de sare. Trage apă din căușul apei pe nas și elimin-o pe gură. Poți folosi și un recipient vechi cu spray, pe care îl cureți bine înainte [3].
3. Inspiră abur
Aburul umezește mucoasa nazală și o relaxează. De asemenea, înmoaie mucusul, facilitând eliminarea sa. Un duș fierbinte este uneori surprinzător de eficient. Chiar și o cană de ceai pe care o ții sub nas te poate ajuta să ușurezi senzația de nas înfundat. Poți inspira și aburi dintr-un vas. Acoperă-ți capul cu un prosop și apleacă-te asupra lui, inspirând aburii. Poți folosi această metodă de 3-4 ori pe zi [2, 3].
4. Utilizează mentol și alte substanțe din plante cu potențial decongestionant
Mentolul conține molecule care produc o reacție puternică la nivelul aparatului respirator. Inspirarea sa ajută la decongestionarea nărilor. Poți folosi picături pe care le aplici sub nas ori piept. De asemenea, poți pune mentol pe anumite obiecte pe care le ții aproape de nas, ca fularul sau fața de pernă. Dacă pui mentol într-un vas cu aburi, atunci efectul se amplifică. Alte extracte cu potențial decongestionant provin din eucalipt, ghimbir și cimbru. [3]
5. Hidratează-te suficient
Când răcești și mucusul se adună pe nări, trebuie să te bei apă constant și suficient, pentru a-l subția. Lipsa de hidratare facilitează blocarea sinusurilor. Necesarul de lichide crește în timpul unei viroze, în special dacă apare febra. Bea apă, ceaiuri și consumă fructe și legume. Acestea conțin apă, dar și fibre și vitamine și minerale care sprijină sistemul imunitar.
6. Consumă supe calde
Supele calde sunt gustoase și îți încălzesc organismul, inclusiv căile respiratorii. Supa de pui este un leac tradițional pentru răceală, iar știința a demonstrat că este unul eficient [2]. Supa de pui are efect antiinflamator, astfel că ușurează simptomele virozelor, inclusiv senzația de nas înfundat. În plus, carnea de pui este ușoară și conține proteine de calitate și minerale care sprijină sistemul imunitar. Legumele oferă și ele un aport variat de nutrienți.
Senzația de nas înfundat este neplăcută. Ține cont de recomandările noastre ca să o ușurezi!
Surse:
- https://www.healthline.com/health/stuffy-nose-relief;
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11035691/;
- https://www.webmd.com/cold-and-flu/5-ways-get-rid-stuffy-nose.
Sursa foto: pexels.com