Lifestyle

7 alimente bogate in vitamina D

Publicat: 12 feb. 2021
Soarele este o importanta sursa de vitamina D

De deficitul de vitamina D suferă aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume. Mai mult, formularea „suferă” nu este o exagerare.

Acest element este vital pentru multe procese din corp. De exemplu, cu o deficiență, absorbția normală a calciului este imposibilă – ceea ce înseamnă că unghiile, părul, dinții, oasele devin fragile și vulnerabile. De asemenea, cu o lipsă de vitamina D, metabolismul, imunitatea, sistemul nervos și mușchii suferă. Există sugestii că nivelurile scăzute de vitamine provoacă în mod direct boli precum:

  • obezitate;
  • Diabet;
  • hipertensiune ;
  • cancer de diferite tipuri;
  • tulburări autoimune – de exemplu, scleroza multiplă;
  • depresie.

Există o credință larg răspândită că suplimentarea cu vitamina D nu este necesară. Corpul nostru sintetizează cantitatea necesară sub influența soarelui. Acest lucru este adevărat, dar doar parțial.

Pentru a obține doza zilnică, este necesar să expuneți cel puțin 40% din corp la lumina directă a soarelui timp de 20 de minute pe zi. Locuitorii obișnuiți nu au ocazia să facă atât de multă plajă chiar și vara sau în regiunile calde. Și dacă soarele nu este suficient, situația este agravată: doza zilnică necesară de vitamina D este crescută până la 1000 UI (25 μg).

1. Somon

100 g din acest pește conține în medie 360 la 685 UI de vitamina D. Dar unde a fost prins exact somonul este important.

Cercetarile arata că peștele cultivat în natură are mai multă vitamină – aproximativ 1000 UI la 100 g. Adică, o porție de somon sălbatic acoperă în totalitate necesarul zilnic de D. Dar peștele de crescătorie este mai puțin valoros: conține doar 250 UI de vitamină la 100 g.

2. Hering, sardine, macrou și halibut

Heringul proaspăt din Atlantic conține în medie 1.628 UI Vitamina D la 100 de porții de gram. Și aceasta este chiar mai mult decât valoarea zilnică.

Apropo, nu vă faceți griji cu privire la o posibilă supradoză: un corp sănătos reglează însuși cantitatea de vitamină furnizată cu lumina soarelui și alimente. Excesul de vitamina D se câștigă cel mai adesea prin utilizarea excesivă a suplimentelor alimentare din farmacie .

Heringul murat conține, de asemenea, suficientă vitamină – în medie 680 UI la 100 g. Dar acest produs are un dezavantaj: conține prea multă sare.

3. Ulei de pește din ficat de cod

O linguriță din acest tip de ulei de pește conține aproximativ 450 UI de vitamina D. Aceasta este o pretenție bună pentru succes, dar trebuie amintit că excesul de ulei de pește poate fi dăunător sănătății.

4. Conserve de ton

Avantajul său este disponibilitatea și costul redus. 100 g de conserve conțin până la 236 UI de vitamina D. În plus, tonul este o sursă de vitamina K și niacină.

Dar există și dezavantaje. De exemplu, conservele conțin sare . De asemenea, un astfel de ton poate avea un conținut crescut de mercur. Prin urmare, nu mâncați mai mult de 100-150 g pe săptămână.

5. Creveți

Vitamina D nu conține atât de mult în ele – aproximativ 150 UI la 100 g. Dar creveții au un avantaj incontestabil: carnea lor, spre deosebire de fileurile de pește de mare, conține o cantitate minimă de grăsime.

6. Stridii

O porție de 100 de grame de stridii sălbatice conține doar 68 de calorii, dar 320 UI vitamina D, aproape o doză triplă de vitamina B12 și mult cupru și zinc necesare organismului.

7. Gălbenușuri de ou

Opțiune pentru cei cărora nu le plac fructele de mare. Dar aici, ca și în cazul somonului, este important în ce condiții a trăit găina ouătoare.

Un gălbenuș tipic al unui ou crescut în casă conține doar 18-39 UI vitamina D. Dar puii crescuți în aer liber sub soare dau un rezultat de 3-4 ori mai mare.
Adauga un comentariu