Actualitate

8% din românii care au murit, erau vaccinați împotriva COVID-19 în România! Iată statistica oferită de autorități

Publicat: 30 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
8 din românii care au murit erau vaccinați împotriva COVID-19 în România Iată statistica oferită de autorități
Un nou studiu arată faptul că sechelele cauzate de infectarea cu COVID-19 nu ar fi permanente

Autorităţile din România au publicat o statistică referitoare la numărul de infectări de COVID-19 din România. Pe de altă parte, cei de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) susţin faptul că 8% dintre românii care au murit erau vaccinaţi împotriva COVID-19.

România traversează o perioadă dificilă în contextul în care valul 4 al pandemiei lovește din plin sistemul medical din țară. Sunt tot mai multe pături de Terapie Intensivă ocupate, iar numărul pare să nu incetească să crească.

8% din totalul morților de COVID-19 sunt atribuite persoanelor care s-au vaccinat

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a publicat, la 29 septembrie 2021, Raportul săptămânal de supraveghere COVID-19 actualizat cu intervalul 20-26 septembrie 2021. Astfel, până la 26 septembrie 2021, 94,5% dintre decese aveau comorbidităţi asociate, 85,8% din totalul deceselor au survenit la persoane de peste 60 de ani, iar 57,7% dintre decese erau întâlnite la bărbaţi. 74,7% din cazurile confirmate şi 92% dintre decesele înregistrate au survenit la persoane nevaccinate, potrivit raportului publicat pe site-ul www.cnscbt.ro, conform Agerpres.

Evoluţia îmbolnăvirilor de la începutul epidemiei în România arată o tendinţă constantă în perioada 23 martie-18 mai 2020, o scădere a numărului de cazuri în intervalul 25 mai-3 august 2020 şi o uşoară creştere între 10 august şi 20 septembrie 2020. De la începutul lunii octombrie 2020 până la 16 noiembrie 2020, tendinţa infectărilor a fost constant crescătoare, iar din 30 noiembrie 2020 până în 28 decembrie 2020 s-a observat o scădere a numărului de cazuri.

O nouă uşoară creştere s-a înregistrat în intervalul 28 decembrie 2020-11 ianuarie 2021. Nivelul infectărilor în intervalul 18 ianuarie-15 februarie 2021 s-a menţinut într-o fază de platou, în timp ce în intervalul 15 februarie-15 martie 2021 numărul cazurilor a fost din nou în creştere. În intervalul 29 martie-19 iulie 2021, trendul a fost constant descrescător sau în fază de platou. Începând cu 19 iulie, numărul cazurilor a început din nou să crească. Din 30 august, ritmul creşterii s-a accelerat semnificativ, ajungându-se, în 15 septembrie 2021, la nivelul din noiembrie 2020 (record de cazuri), conform graficului din analiza CNSCBT.

Sunt locuri puține la Terapie Intensivă

Pe de altă parte, la Terapie Intensivă sunt din ce în ce mai puţine locuri libere. Medicii din România lansează un avertisment şi spun că vaccinarea şi protecția sunt singurele măsuri care pot fi luate pentru a evita acest lucru. Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății susţine că Ministerul lucrează în permanență pentru a crește numărul de paturi libere:

„În fiecare zi lucrăm la acest aspect. Cea mai mare provocare e să avem un număr de paturi ATI. Ieri am operaționalizat unitatea mobilă AŢI la Spitalul Marius Nasta – 8 paturi și avem în curs de operaționalizare pentru 50 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 26 de paturi la Spitalul Cantacuzino și 18 paturi la Spitalul Colțea, ceea ce se va întâmpla azi și mâine.

Partea de sistem unde e necesară paturi cu oxigen. Ieri am avut o discuție și săptămâna aceasta o să operaționalizăm două spitale care vor fi trecute pe spitalizare exclusiv Covid: e vorba de spitalul Malaxa, care are 100 de paturi din care 9 sunt de AŢI și 40 cu oxigen, respectiv Spitalul Sfântul Ion, cu 200 de paturi din care 15 ATI; de asemenea la acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă AŢI cu 8-10 paturi. Deci în această săptămână pe București vom crește numărul de paturi ATI la aceste două spitale cu 34 de paturi, iar la oxigen mai mult”, a spus Cseke Attila.

Totuși, același ministru susţine că personalul medical din România ar trebui să fie vaccinat și că în acest sens se va implementa certificatul digital prin care îi va obliga pe medici să se vaccineze sau să se testeze din propriile buzunare. În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătății

Adauga un comentariu