Angajaţii unui operator regional de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud, în frunte cu managerul firmei, au fost primiţi cu ostilitate miercuri, în comuna Telciu, de către locuitorii care nu doresc să încheie contracte cu societatea, deşi deţin branşamente şi utilizează acest serviciu.
Reprezentanţii Aquabis veniseră în Telciu pentru a verifica sesizările cetăţenilor în legătură cu partea tehnică, oamenii reclamând că sunt contoare la suprafaţă care, în perioada de iarnă, o să îngheţe, şi foarte multe pierderi pe reţea, dar au fost primiţi cu strigăte şi ameninţări şi nu au fost lăsaţi să verifice nici căminele situate pe domeniul public. Managerul Aquabis, Ion Şandru, a fost înconjurat la un moment dat de câteva persoane recalcitrante şi a fost nevoie de intervenţia Poliţiei pentru ca acesta să părăsească localitatea în siguranţă.
Ion Şandru a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că situaţia de la Telciu este una în afara legii, având în vedere că aproximativ 850 de familii s-au legat ilegal la reţeaua de apă.
„Au fost branşaţi de către constructorul cu care am avut contract, aşa se procedează pe fiecare contract de lucrări. Contoarele se montează ultimele, după ce s-au executat branşamentele. Când au montat căminele şi contorul, nu a comentat nimeni nimic. După ce s-a făcut recepţia, au început discuţiile: domnule, nu ne trebuie apă contorizată, nu ne trebuie investiţiile. (…) Şi-au făcut ei reţelele pe exterior când au văzut că se lucrează în stradă. Ei s-au legat singuri, nu au mai întrebat pe nimeni mai departe. Noi am pus căminul pe domeniul public, am pus ceasul şi robinetul, că era prins în contract. Sunt legaţi ilegal la reţeaua de apă. Ceea ce fac ei este furt de apă. (…) În localitatea Telciu, la ora asta, se consumă apă cât în Năsăud şi Rodna la un loc, deci 270 de litri de om pe zi. Maximul consumului la care se proiectează o reţea este de 120 de litri de om pe zi”, a afirmat Şandru.
Managerul operatorului regional de apă a precizat că, până la această dată, nu a fost emisă nicio factură pentru consumul de apă din comuna Telciu, nici măcar pentru cele 310 familii care au încheiat contracte, în speranţa că locuitorii vor înţelege situaţia şi faptul că, potrivit Legii 241/2006, „furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare se realizează numai pe bază de contract de furnizare/prestare”.
„Nu este emisă nicio factură până acum. Au făcut primăria şi viceprimarul nişte citiri de contor şi sunt familii care au pierderi pe reţeaua exterioară – deci după contor, şi aceea le aparţine – de la 2.000 la 9.000 de metri cubi pe câteva luni de zile. Şi aceea este pierdere, pentru că este imposibil să consume cineva atât, decât dacă au conductele sparte pe interior”, a declarat Ion Şandru.
Pentru a stopa consumul ilegal de apă, conducerea Aquabis a apelat la serviciile unei firme private de pază, cu care urmează să se deplaseze în comuna Telciu pentru a ridica contoarele din căminele situate pe domeniul public, în baza unui plan de măsuri de intervenţie aprobat de Poliţie.
Managerul Aquabis spune că, în cazul în care această acţiune nu va putea avea loc din cauza cetăţenilor care se opun, singura soluţie este să notifice Ministerul Fondurilor Europene cu privire la imposibilitatea încheierii proiectului prin care a fost extins şi reabilitat sistemul de alimentare cu apă în Telciu, în valoare de peste 4 milioane lei, iar comuna va trebui să suporte consecinţele financiare.
Şandru avertizează că, în cazul în care comuna Telciu va ieşi inclusiv din Asociaţia de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Apă-Canal, punerea în aplicare a master planului de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare la nivel judeţean va fi mult întârziată.
Anterior, cei 845 de locuitori din Telciu şi Telcişor care deţin branşamente la sistemul public de alimentare cu apă, dar nu au semnat contracte cu operatorul, au fost notificaţi prin intermediul biroului unui executor judecătoresc în vederea suspendării serviciului de alimentare cu apă, fapt care a dus la accentuarea tensiunilor.
Despre situaţia de la Telciu a vorbit miercuri, în cadrul Colegiului prefectural, şi prefectul de Bistriţa-Năsăud, Stelian Dolha, care cu o zi înainte avusese o întâlnire cu o delegaţie a cetăţenilor din comuna Telciu, alături de reprezentanţi ai primăriei comunei, ai Aquabis, ai Poliţiei şi ai Jandarmeriei.
„Ieşirea din ADI Apă-Canal ar însemna un faliment al comunei pe o perioadă de 10-20 de ani. (…) Ei fac parte din masterplanul apă-canal. Ca Telciu să iasă din masterplanul respectiv, înseamnă costuri mari pentru ei, în primul rând, pentru noi, ca judeţ, şi eu ştiu ce sancţiuni europene am mai putea primi. Deci consecinţele sunt prea mari”, a afirmat prefectul, care a făcut apel la dialog.
Potrivit lui Dolha, o variantă ar fi ca primăria Telciu să subvenţioneze de la bugetul local o parte din valoarea facturii la apă şi a solicitat public primarului comunei să îşi întrerupă concediul de odihnă şi să revină la muncă, pentru a găsi soluţiile optime.