Câteva din secretele designerilor de interior sunt punerea în evidenţă a punctelor forte ale unei case şi ascunderea punctelor slabe. Ceea ce este uimitor, este faptul că se pot orienta după orice buget, astfel încât să creeze cu numai câteva schimbări un interior atractiv şi plăcut.
Iată câteva lucruri de care poţi ţine cont şi tu dacă vrei să îţi decorezi casa cu un buget mic.
Schimbă culoarea uşii de la intrare
Uşa de la intrarea în casă este cea care creează prima impresie şi, dacă vrei ca aceasta să fie una favorabilă, alege pentru o culoare specială, lucioasă. Roşul este culoarea care aduce noroc în multe culturi. În America timpurie era un mod de a transmite oaspeţilor mesajul că sunt bineveniţi, iar în cazul bisericilor semnaliza un refugiu sigur. De asemenea, portocaliul şi galbenul sunt asociate cu bucuria şi căldură şi vor schimba complet aspectul uşii de la intrare.
Foloseşte culori neutre pentru pereţi
Culorile neutre pentru pereţi au un mare potenţial pentru aranjamentele de interior. Vopsind pereţii în nuanţe precum bejul sau griul, va fi uşor să decorezi interiorul şi să creezi un spaţiu plăcut şi armonios. În plus, va fi mai simplu să schimbi decoraţiile şi accesoriile, atunci când vei dori o schimbare.
Totodată, pictând toţi pereţii în aceeaşi culoare neutră, spaţiul va părea mai mare. Te poţi juca cu linii colorate fine şi discrete, trasate neregulat. Acestea pot conferi camerelor o variaţie subtile şi le vor scoate din monotonie.
Creează o zonă de discuţii
Când aranjezi mobilierul în living, încearcă să creezi un spaţiu echilibrat care să ofere intimitatea necesară discuţiilor. O zonă armonioasă de conversaţii are o formă în U şi poate fi rapid creată cu o canapea, o măsuţă de cafea şi două scaune sau două fotolii.
Totodată, evita greşeala de a plasa mobilierul cât mai aproape de pereţi. Acest lucru nu te va ajuta să câştigi spaţiu, dimpotrivă! Camera va părea mai mare dacă plasezi mobila la distanţă de cel puţin 20 cm faţă de pereţi.
Lasă soarele să intre în casă!
Este timpul să renunţi la draperiile grele care blochează pătrunderea razelor soarelui în casă! Lasă ferestre cât mai libere şi, dacă vrei să filtrezi lumina pentru a nu fi prea intensă, foloseşte perdele din materiale subţiri, în culori deschise. Pentru a cădea cât mai bine, alege ţesăturile din bumbac, în sau mătase. Pentru a evita decolorarea, decorează camerele însorite în culori cât mai deschise care nu se vor estompa.
Joacă-te cu oglinzile
Oglinzile sunt accesoriile perfecte pentru a lumina interiorul şi mai mult, dacă ştii să le plasezi corect. Acestea trebuie fixate pe pereţii perpendiculari pe ferestre şi nu vis-a-vis de ele.
Expune tablourile într-un mod adecvat
Dacă ai ales să decorezi interiorul cu opere de artă, este esenţial să ştii cum să le expui. Tablourile trebuie atârnate astfel încât centrul imaginii să se afle la nivelul ochilor unei persoane de înălţime medie. Astfel eviţi greşeală de a le poziţiona prea sus sau prea jos.
Pentru un perete mare poţi alege o singură piesă de dimensiuni mari sau poţi opta pentru o galerie sau un grup de tablouri mai mici. Pentru a arăta bine, poziţionează-le la distanţa de cel puţin 5 cm unele de altele.
Foloseşte-te corect de covoare
Dacă foloseşti un covor în living urmăreşte ca toate cele patru picioare, sau măcar cele din faţă, ale canapelei şi ale scaunelor să fie poziţionate pe el. Covorul ar trebui să definească zona de relaxare şi să creez un spaţiu plăcut de discuţii.
Ordonează şi eliberează rafturile
Cu cât locuieşti mai mult într-o casă, cu atât va fi mai dificil să observi rafturile supraaglomerate şi dezordonate. De cele mai multe ori pe acestea ajung să fie depozitate de două ori mai multe obiecte decât ar trebui să fie. Redu cantitatea obiectelor de pe rafturi, aşează cărţile în stive orizontale şi verticale şi intercalează printre ele obiecte decorative precum vazele sau bolurile.
Foloseşte trucuri vizuale pentru a înălţa tavanul
Dacă tavanele sunt prea jos, vopseşte-le în alb pentru a face camera să pară mai înaltă. Fixează perdelele deasupra liniei ferestrei, fă-le lungi până în podea şi alege un imprimeu cu dungi verticale care alungeşte vizual pereţii.