Făina de greier a apărut și pe piața din România, după ce Uniunea Europeană a dat undă verde folosirii ei pentru producerea pâinii, a biscuiților sau a ciocolatei.
Românii sunt încă reticenți atunci când vine vorba să consume produse pe bază de insecte, dar specialiștii atrag atenția că produsele sunt sigure și ca au un conținut foarte mare de proteine.
1000 lei kilogramul de făină de greiere, în România
Făina de greier se vinde în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio.
Datorită proprietăților ei nutritive, cantitatea folosită în preparate e mică. De exemplu, la o franzelă se pune făină rezultată de la 70 de greieri, ceea ce înseamnă cam 3% din ingrediente.
Greierii provin din ferme, unde procesul de producție este strict controlat.
Experții spun că greierii au un gust neutru, așa că nu influențează prea mult gustul pâinii sau al altor produse de panificație.
Frăgezimea produsului este totuși mai mare decât la pâinea găsită în comerț.
Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri ca aliment. Cum poate fi folosită aceasta
Făina de greieri va putea fi comercializtă în țările din UE, sub formă de pulbere parțial degresată, după ce dispoziția a fost aprobată de Comisia Europeană.
Dispoziția care aprobă ca făina de greieri să fie comercializată a fost publicată deja în Monitorul Oficial al UE și întră în vigoare din 24 ianuarie 2023. Acheta domesticus este o specie inofensivă de greier de casă.
Pentru următorii cinci ani va exista o singură firmă autorizată care va introduce făina de greieri pe piața din UE, cu excepția cazului în care un solicitant obține o autorizație pentru noul produs, conform Il Sole 24 Ore.
Făina de greieri poate fi utilizată pentru prepararea mai multor alimente, precum: pâine, biscuiți, batoane de cereale, biscuiți, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, din leguminoase și legume, în pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.
În martie anul trecut, Autoritatea europeană pentru siguranța alimentară a adoptat un aviz științific privind siguranța pulberei parțial degresate, devenind astfel un nou aliment.
Unii se întreabă de unde atâția greieri ca să asigure consumul zilnic. Cum de unde? Din capetele înfierbântate ale idioților mondiali!
la cata faina de grau e in lume…. doar daca apar incultii influienceri si zic ce sanatoasa e fsina de greier atunci o sa manance retardatii conspirationisti
1000 lei kg 🤣 😂