Prima pagină » Local » A atras toate privirile la Târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000”! Singurul ceramist din Cernăuți practică această meserie de 30 de ani!

A atras toate privirile la Târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000”! Singurul ceramist din Cernăuți practică această meserie de 30 de ani!

27 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Emanuela Băluță în Local

În perioada 24-26 iunie 2022, s-a desfășurat târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000”. Consiliul Județean Iași, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași sunt instituțiile care s-au ocupat de organizarea evenimentului. Desfășurat în Parcul Copou, târgul a reunit meșteri olari din România, Ucraina și Republica Moldova, toți având povești de viață interesante. Serhii Bogopolskii a început să practice această meserie în urmă cu 30 de ani și este singurul ceramist din Cernăuți.

Desfășurat spre finalul lunii iunie, târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000” a reușit să atragă nenumărați ieșeni, dar și persoane din afara județului. Urmărind tradiția edițiilor trecute, la eveniment au fost prezenți meșteri olari din Cătămărăști Deal și Dorohoi (județul Botoșani), Braniștea (judeștul Galați), Corund și Miercurea Ciuc (județul Harghita), Schitu Stavnic – Voinești (județul Iași), Marginea (județul Suceava), Horezu și Lungești (județul Vâlcea) și cei din Chișinău, Nisporeni, Drochia și Iuriceni (Republica Moldova) și din regiunea Cernăuți (Ucraina).

Prietenii olari nu ratează Târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000”

Prezenți la cea de-a XXXIX-a ediție a târgului de ceramică Cucuteni 5.000, desfășurată în parcul Copou, au fost Serhii Bogopolskii, din Cernăuți (Ucraina) și Iurie Cucuietu, din Drochia (Republica Moldova). Cei doi prieteni au avut tarabe vecine în timpul târgului, iar Iurie Cucuietu l-a ajutat pe amicul său să comunice cu cei interesați de munca sa, deoarece acesta nu vorbește limba română.

Serhii Bogopolskii a avut o tarabă cu o ceramică deosebită și, cel puțin, inedită. Lucrările lui au atras o mulțime de vizitatori.

„Am început cu 30 de ani în urmă. Singur, am învățat pe la târguri. Nu mă întrețin doar din asta, am cursuri cu copiii. În Cernăuți, sunt singurul ceramist. Iurie a fost primul care m-a îndrumat să vin aici. El a fost la Cernăuți la un târg. Am făcut cunoștiință cu el și mi-a propus să vin în România. Prima dată am fost împreună cu el la Rădăuți, cu o geantă de lucrări. Mi-a plăcut. Pe urmă, m-a invitat la Iași, m-am simțit bine și aici. Am zis că oricât de scump ar fi drumul, oricât de scumpă ar fi întreținerea, eu vin aici, la Iași. Sunt foarte mulțumit, fiindcă aici îmi sunt apreciate lucrările și am clienții mei care mă vizitează. În fiecare an schimb sortimentul de ceramică”, a explicat Serhii Bogopolskii.

Având în vedere războiul din Ucraina, acesta a decis să facă un gest umanitar, donând o parte din suma câștigată în timpul târgului armatei ucrainene, mai ales că fiul acestuia e pe front în acest moment.

„Din suma de bani acumulată anul acesta, 50% vor fi donați pentru armata ucraineană. Feciorul meu este pe front, am venit aici cu inima grea. Am mai invitat doi olari din Ucraina, dar ei nu au putut să treacă vama, soț și soție, pentru că au sub 60 de ani și s-ar putea să fie chemați pe front. Ei speră ca după terminarea războiului să poată reveni”, a mai adăugat meșterul olar ucrainean.

Prietenul său, de origine moldovean, practică și el olăritul.

„Am lucrat 32 de ani ca profesor de liceu. Am fost director la Școala de Arte Plastice, unde, concomitent cu ceramica pe care o fac eu, predau și la copii. Prima expoziție a fost la Bâlciul Olarului din Ungheni. Pe urmă, am participat la toate expozițiile din Moldova. Am fost invitat la Iași și aici am avut cele mai mari emoții, pentru că mi s-a spus că vin 200 de olari și eram pentru prima dată. Ceramica nu ne-am dezvoltat-o prin teorie, ci am văzut cutare meșter ce face. Fiecare ne-a dat câte o idee, câte un secret, iar acum știm tehnica lutului”, a povestit Iurie Cucuietu.

Miniaturile lui Florin Dumitru

În spatele tarabei celor doi meșteri olari se află și Florin Dumitru, din Târgoviște (Dâmbovița). Lucrările lui atrag atenția prin faptul că sunt miniaturi ale mai multor clădiri cu încărcătură istorică, de tipul Bisericii Negre din Brașov, Mănăstirii Voroneț, casei memoriale de la Humulești a lui Ion Creangă etc. El este pasionat de casele tradiționale țărănești și speră ca prin aceste creații să tragă un semnal de alarmă asupra degradării căreia acestea sunt lăsate pradă.

„Cred că sunt aproape 10 ani de când realizez produse miniaturale. Prima dată am făcut o căsuță ca aceasta, mai mică. Ulterior, m-am gândit că ar fi mai bine să arate tridimensional, din ceramică arsă în cuptor cu lemn. Reproduc case existente în muzee ale satului din țară sau diferite clădiri vechi din diferite zone ale țării. Casele astea vechi, tradiționale din satul românesc sunt pe cale de dispariție și m-am gândit c-ar fi indicat ca oamenii să aibă o căsuță miniaturală pe care să o pună undeva, pe un raft cu cărți și, când se uită la ea, să-și amintească de casa bunicilor care stă tristă, neîngrijită și care se degradează. Astfel, poate că ei vor fi inspirați să o prețuiască și s-o repare”, a explicat Florin Dumitru.

El a mai spus că a învățat singur meseria, pasiunea lui venind dintr-un înalt simț de conservare a arhitecturii românești de odinioară.

„În principiu, sunt autodidact, m-am învățat singur, nu am învățat de la cineva anume. Sunt o serie de tehnici ce țin de ceramică care se învață din experiențe și experimente. E un târg foarte frumos cu oameni senini. De 10 ani mă ocup exclusiv de construirea căsuțelor. Nu e o pasiune care să-ți permită să-ți distribui atenția”, a mai adăugat meșterul olar prezent la târgul național de ceramică „Cucuteni 5.000”.

Comentarii
  • O cititoare fidela.

    Păcat ca nu a fost scris acest articol când a început târgul. Lucrările sunt frumoase. Mulți vizitatori ar fi cumpărat și din solidaritate. Doamne ajuta să i se întoarcă băiatul sănătos acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024