Prima pagină » Economic Local » A crescut cererea pentru brazi și lemne de foc. Pomii sunt produși în pepinierele Direcției Silvice Iași. „Brazii au fost la mare cerere anul acesta, atât pentru replantare, cât și pentru perioada Crăciunului“

A crescut cererea pentru brazi și lemne de foc. Pomii sunt produși în pepinierele Direcției Silvice Iași. „Brazii au fost la mare cerere anul acesta, atât pentru replantare, cât și pentru perioada Crăciunului“

14 dec. 2023, 02:00,
Aleksandra SISMANOVIC în Economic Local

Cererea pentru brazi și lemne de foc este mai mare anul acesta, comparativ cu cel precedent. Specialiștii Direcției Silvice Iași spun că au fost nevoiți să mărească prețurile cu 50 de lei atât la brazi, cât și pentru un metru cub de lemn de foc. Aceștia mai precizează că anul acesta au plantat foarte mulți puieți pentru că cererea este în creștere

Direcția Silvică Iași a vândut, în anul 2023, tone de lemne de foc, dar și sute de brazi, mai ales că este perioada sărbătorilor de iarnă. Cererea pentru brazi și lemne de foc a crescut din partea ieșenilor în 2023, comparativ cu anul precedent. Specialiștii spun că primul stoc de brazi pentru Crăciun s-a vândut deja, însă vor suplimenta numărul acestora, dacă va fi cerere din partea clienților. Cea mai veche pepinieră din Iași este în Galata, administrată de Direcția Silvică, unde sunt produși puieții. În fiecare an sunt produși puieți ornamentali, iar o parte din aceștia ajung la clienții din Iași sau din alte județe. Anul acesta se vând la prețuri mai mari.

„Prețurile pentru brazi sunt între 250-300 de lei bucata, în funcție de mărime. Nu prea mai avem brazi în stoc, deoarece am avut foarte multe cereri pentru brazi în ultima perioadă. Dacă vor fi mai cerințe în continuare, vom aduce de la Suceava. În urmă cu două săptămâni s-a intensificat cererea’’, a spus Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

A crescut suprafața împădurită din Iași

Suprafața împădurită din județul Iași a înregistrat o creștere cu un avans notabil în 2022, când au fost plantați puieți pe o extindere de 80 hectare. Acești puieți, utilizați în campania de împăduriri, provin exclusiv din pepinierele locale ale județului Iași. Cea din Galata, înființată în 1865, produce anual 100.000 de puieți ornamentali, achiziționați de clienți din întreaga țară. Printre speciile produse în această pepinieră se numără și tuia, ienupăr, chiparos, pin sau molid. În total, cele 7 pepiniere din județ produc anual 2 milioane de puieți cu potențial de plantare pe o suprafață de 400 de hectare, iar aceștia sunt folosiți la campaniile de împădurire sau sunt vânduți în perioada sărbătorilor de iarnă.

Cererea pentru brazi și lemne de foc a înregistrat o creștere în anul 2023

Specialiștii mai spun că, în ultimii ani, unii clienți preferă să cumpere brazi naturali și îi replantează după sărbători. Aceștia postează ultimele noutăți pe pagina de Facebook Romsilva-Direcția Silvică Iași, astfel că cei care mai vor să achiziționeze brazii pentru Crăciun pot solicita informații. De asemenea, a crescut cererea pentru lemnele de foc, dar și prețurile. Motivul pentru care s-au majorat sunt cheltuielile pe care le suportă angajații de la Direcția Silvică.

„Noi aducem lemnele de la Suceava, valorificarea se face de la pepiniera Galata. Prețurile au crescut cu 50 de lei la fiecare metru cub vândut, deoarece avem cheltuieli mari, manopera, plus multe alte atribuții. Au crescut și prețurile pentru lemnele de foc, dar la fel ca în cazul brazilor, tot cu 50 de lei. Sortimentele de valorificare pleacă de la 450 de lei/metru cub. Avem un despicător în depozitul de la Lunca Cetățuii, iar prețul cu tot cu despicat și transport ajunge peste 700 de lei pentru diversele tari”, a mai spus Gabriel Doncean.

Astfel, specialiștii de la Direcția Silvică Iași susțin că anul acesta au avut o cerere foarte mare pentru brazi și pentru lemnele de foc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024