A crescut cererea pentru credite în rândul pensionarilor! Situația pensionarilor este dificilă din cauza veniturilor reduse și a vârstei, iar puțini dintre ei pot accesa credite bancare. Singura variantă o reprezintă instituțiile financiare nebancare (IFN), ale căror dobânzi sunt mai mari. Bătrânii fac împrumuturi pentru a se putea întreține de la o lună la alta!
A crescut cererea pentru credite în rândul pensionarilor!
Numărul seniorilor care fac împrumuturi la IFN-uri pentru se putea întreține este în creștere față de aceeași perioadă a anului 2024. Valoarea sumelor împrumutate variază între câteva sute de lei și mii de lei, banii fiind folosiți pentru achitarea facturilor, pentru mâncare, dar și pentru medicamente. Împrumuturile au ajuns să fie mai mari cu aproape 40% comparativ cu anul trecut.
O altă situație critică cu care se pot confrunta pensionarii cu datorii este poprirea pensiei. Tot mai mulți seniori se confruntă cu popriri pe pensie din cauza datoriilor mari pe care le au. Fie că se împrumută de la bancă, nu plătesc impozitele sau amenzile, pensionarii se pot trezi cu jumătate de pensie oprită până la achitarea datoriei. Suma oprită nu poate să fie mai mare de o treime din pensie.
În cazul neachitării obligațiilor legale, instituții precum ANAF sau diverse bănci pot solicita oficial poprirea pensiei. Este necesară o decizie judecătorească, pe baza căreia Casa de Pensii este obligată să pună în aplicare procedura. Important de știut este faptul că nu este nevoie de acordul persoanei vizate. Dacă un pensionar a acumulat datorii, fie din neplata unor taxe sau impozite, fie din nerespectarea unor contracte de credit, statul sau creditorul poate cere poprirea pensiei direct printr-o cerere adresată Casei Naționale de Pensii Publice. Casa Națională de Pensii a precizat că are obligația legală de a pune în aplicare poprirea atunci când primește o solicitare validă de la ANAF sau de la bancă.
Ajutoare financiare pentru seniorii cu venituri mici
Guvernul a decis să le ofere pensionarilor care au venituri până în 2.574 lei suma de 800 lei în 2025. Banii se alocă în două tranșe: una în aprilie, iar cea de-a doua în decembrie, înainte de sărbători. Cu toate acestea, există și pensionari cu venituri mici, care nu au primit banii în aprilie. Casele de Pensii din țară au anunțat că persoanele care au depus dosarul de pensie în aprilie nu au primit cei 400 de lei de la stat, chiar dacă s-ar încadra la plafonul de 2.574 lei. În cazul acestor pensionari, plata pensiei se va face după 30-40 de zile, adică în luna mai cel mai devreme. Acești pensionari vor primi banii doar din luna decembrie. Casa Națională de Pensii va centraliza toate datele pensionarilor și va decide cine primește banii sau nu.
,,În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se deschid după data de 1 aprilie 2025, ajutorul financiar se acordă în luna decembrie 2025, în sumă de 400 lei.”, se precizează în lege.
O altă veste îngriijorătoare este aceea că tot mai mulți pensionari se împrumută de la instituțiile financiare nebancare pentu a face față cheltuielilor zilnice. Seniorii cu pensii mici se descurcă cu greu de la o lună la alta și fac credite de nevoi personale.