Economic Local

A crescut cererea pentru lemne. Direcția Silvică Iași abia mai face față solicitărilor. „Lemnul este mai ieftin, ca sursă de încălzire”

Publicat: 23 sept. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
A crescut cererea pentru lemne. Direcția Silvică Iași abia mai face față solicitărilor. Lemnul este mai ieftin ca sursă de încălzire
A crescut cererea pentru lemne

Direcția Silvică Iași a vândut populației, în primele 8 luni din 2022, aproape 42.000 de metri cubi de lemn. Cererea este în creștere, iar specialiștii estimează că vor vinde mai mult de 60.000 de metri cubi

Cererea pentru lemn a crescut din partea ieșenilor în anul 2022. Direcția Silvică a vândut, în primele 8 luni, o cantitate de lemn de 42.000 de metri cubi. Specialiștii estimează că vor oferi o cantitate mai mare în anul 2022.

„Cererea a crescut, pentru că lemnul este mai ieftin, ca sursă de încălzire. Pe an, în medie, valorificam 60.000 de metri cubi. Anul acesta, este posibil să valorificăm mai mult. Prețurile la lemn de foc sunt diferențiate pe specii, diverse moi și diverse tari. La diverse moi, creanga e 45 de lei/mc., lemnul de foc – 180 de lei, iar construcții rulare – 230 de lei. La diverse tari, creanga este 55 de lei/ mc, lemnul de foc, 330 de lei/mc, iar lemnul de construcție rurale, 420 de lei/mc. Toate prețurile sunt cu TVA inclus și sunt aduse cu platformă primară la drumul auto. Dacă se dorește lemnul secționat la 30, 40cm și crăpat, se mai adaugă manoperă de aproximativ 150 de lei/ mc”, susține Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Direcția Silvică Iași a vândut mai mult lemn populației

Potrivit directorului instituției, din cauză că ieșenii nu mai vor să muncească sezonier la Centrul de congelare a fructelor de pădure, acum acestea sunt vândute proaspete, nu congelate, cum să proceda în anii precedenți. Dacă în anii trecuți producția ajungea în Germania, acum a fost vândută în țară.

„Am contractat 84 de tone de măceșe, în stare proaspătă, la prețul de 1.101 euro pe tonă. Noi plătim prețul de achiziție de 4,2 lei pe kilogram. Am vândut către o firmă din România care apoi le procesează. Până ieri, am livrat 63.046 de kilograme, iar pe stoc, în depozit, avem 19.513 kilograme. Mâine (n.r. – astăzi, 23 septembrie 2022) livrăm alt camion. Este posibil ca față de cele 84 de tone să mai suplimentăm cu încă 20”, susține Gabriel Doncean.

În anul precedent, au fost culese și comercializate 120 de tone de măceșe, în stare proaspătă, iar prețul mediu a fost de 920 de euro pe tonă.

Ieșenii pot să discute cu specialiștii Direcției Silvice pentru informații

Cea mai veche pepinieră din Iași este cea din Galata, administrată tot de Direcția Silvică. În fiecare an, aici, sunt produși puieți ornamentali, iar o parte din ieșeni cumpără brazi pentru Crăciun. Și în acest an vor fi produși puieți în această pepinieră. În județul Iași sunt 7 pepiniere unde se produc anual 2 milioane de puieți care pot fi plantați pe 400 de hectare.

„Au fost și ani mai dificili, când am avut probleme din cauza secetei, dar am reușit să producem necesarul de puieți. Oferim și gratuit către alte ocoale sau pentru alte campanii. Avem și clienți care cumpără de la noi, mai ales în perioada de dinainte de Crăciun. Publicăm mereu toate datele pe site-ul nostru sau pe pagina de Facebook”, mai spune Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași.

Pe de altă parte, cei care vor să afle mai multe informații despre prețul lemnelor le pot solicita de la Direcția Silvică Iași.

Comentarii
  • Normal că trebuie interzisă încălzirea pe lemne!!!
    Kilometrii de marfare pline cu lemne care pleacă către Austria au de suferit. Nu vă gândiți deloc la bieții stăpâni de colonii aka corporații??!!
    Oamenii sunt dispensabili. Mor, se nasc alții… Dar stăpânii noștri sunt de neprețuit.

Adauga un comentariu