Economic Local

A crescut rata șomajului, la Iași, în luna aprilie 2020, ajungând la 2,67 la sută. Câți ieșeni au rămas fără locuri de muncă în plină pandemie COVID-19

Publicat: 03 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A crescut rata șomajului la Iași în luna aprilie 2020 ajungând la 267 la sută. Câți ieșeni au rămas fără locuri de muncă în plină pandemie COVID-19
Ieșenii care au rămas fără locuri de muncă în plină pandemie Covid-19 își pot găsi un nou job cu ajutorul specialiștilor din cadrul AJOFM Iași

Rata șomajului înregistrată la Iași, luna trecută, a crescut cu 0,1 procente față de luna precedentă. În luna aprilie 2020 a fost înregistrată o rată a șomajului de 2,67 la sută, iar în luna martie, o rată a șomajului de 2,57 la sută. În plină pandemie COVID-19 au rămas fără locuri de muncă 361 de ieșeni care sunt înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, șomeri care primesc indemnizație de la stat. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași, numărul de contracte active înregistrate în Iași la sfârșitul lunii mai era de 194.828, în creștere față de cele înregistrate la începutului anului.

Rata șomajului înregistrată la Iași, luna trecută, a crescut cu 0,1 procente față de luna precedentă. În luna aprilie 2020 a fost înregistrată o rată a șomajului de 2,67 la sută, iar în luna martie, o rată a șomajului de 2,57 la sută. În luna februarie a acestui an, rata șomajului înregistrată la Iași era de 2,89 la sută, în scădere față de luna ianuarie 2020, când s-a înregistrat o rată a șomajului de 2,70 la sută. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în luna aprilie erau înregistrați 7.909 șomeri, iar în luna martie, 7.613 șomeri care primesc indemnizație de la stat.

A crescut rata șomajului, la Iași, în luna aprilie 2020, ajungând la 2,67 la sută. La AJOFM Iași erau înregistrați 7.909 șomeri

Din totalul de 7.909 de persoane înregistrate în evidențele AJOFM Iași în luna aprilie 2020, 989 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 6.920 erau beneficiari doar de servicii de ocupare gratuite. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.809 șomeri provin din mediul rural și restul de 1.100 sunt din mediul urban. Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare din totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Iași (31,60 la sută), urmat de cei care au absolvit școala profesională sau arte și meserii (26,38 la sută) și cei cu studii primare și fără studii (25,28 la sută). Șomerii cu nivel de instruire liceal și postliceal reprezintă 12,64 la sută din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 4,1 la sută.

Ieșenii care au rămas fără locuri de muncă în plină pandemie COVID-19 lucrau în domeniul comerțului cu ridicata și domeniul auto

În plină pandemie COVID-19 au rămas fără locuri de muncă 361 de ieșeni care sunt înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, șomeri care primesc indemnizație de la stat. Domeniile de activitate unde au fost înregistrate cele mai multe contracte încetate sunt domeniul comerțul cu ridicata și amănuntul, domeniul auto sau industria prelucrătoare. În luna aprilie 2020, la AJOFM Iași, au fost înregistrate 34.250 de persoane care au primit indemnizația de șomaj tehnic după ce au fost trimiși acasă de angajatorii afectați de pandemia COVID-19. Suma minimă încasată de șomerii din Iași este de 375 de lei, lunar, la care se adaugă un procent de până la 7 la sută din media veniturilor încasate în ultimele 12 luni. Studenții primesc 250 de lei lunar.

Rata șomajului a crescut în România în luna martie 2020, iar specialiștii estimează o creștere și în luna aprilie 2020

La nivel național, rata șomajului este în creștere cu 0,7 puncte procentuale în luna martie 2020, fiind înregistrată o rată a șomajului de 4,6 la sută. Numărul persoanelor care au rămas fără un loc de muncă în luna martie este de 410.000, un număr mai mare de șomeri înregistrați față de luna precedentă. Specialiștii estimează că rata șomajului va ajunge în România la 6,5 la sută în luna aprilie 2020 și la 5,4 la sută, în anul 2021. Domeniile de activitate unde au fost înregistrate cele mai multe contracte încetate sunt domeniul comerțul cu ridicata și amănuntul, domeniul auto sau industria prelucrătoare și construcții.

Costel Grojdea, inspector șef ITM Iași: „Se observă o creștere a numărului de contracte active, s-au înființat firme noi și locuri de muncă noi”

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași, numărul de contracte de muncă suspendate la nivelul județului Iași este de 25.030, iar dintre acestea 16.605 sunt pe motiv de șomaj tehnic. Numărul de contracte active înregistrate în Iași la sfârșitul lunii mai era de 194.828, în creștere față de cele înregistrate la începutului anului, când în evidențele ITM Iași figurau 192.000 de contracte active.

„Alte contracte sunt suspendate pe motiv de forță majoră, suspendate cu acordul părților sau contracte ale celor care beneficiază de șomaj tehnic, de indemnizația de creștere a copilului sau de ajutorul pentru copiii cu handicap. Se observă o creștere a numărului de contracte active, s-au înființat firme noi și locuri de muncă noi”, a declarat Costel Grojdea, inspector-șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.

Adauga un comentariu