Este ceva nemaiîntâlnit până acum, în politica tradițională a PSD. Pentru prima dată, rolurile s-au inversat. PSD promovează o creștere a pensiilor de 10-11%, în timp ce PNL continuă să vizeze o creștere procentuală de 15%. Sau chiar peste. Mai urmează ca cele două partide să inverseze și electoratul. Acest ping-pong cu cifre se transformă, din ce în ce mai mult, într-un joc cinic și într-o tortură exercitată asupra pensionarilor. Un joc periculos. Care ar putea chiar să rupă căruța guvernării.
De cel puțin 6 luni, nu este zi, în care înalți oficiali ai statului român să ne prezinte fel de fel de calcule legate de posibilitatea de a ameliora situația tot mai disperată a pensionarilor, prin mărirea sumelor care urmează să le revină lunar. Pe hârtie, avem o inflație, oficial recunoscută, de 17%. În realitate, luând în calcul grosul cheltuielilor suportate de pensionari, inflația se duce spre 40%. A intenționa să mărești pensiile, înseamnă să le ridici peste acest procent. Ceea ce nu se va întâmpla. Și se va lăsa cu victime. Din ce în ce mai mulți oameni de vârsta a treia vor fi literalmente lichidați din lipsa mijloacelor minime de subzistență. Zdrobiți de inflație.
În jurul acestei teme, a situației disperate a pensionarilor, se desfășoară adevărate dispute între oamenii politici. După ce, în mod repetat, președintele Klaus Iohannis a declarat, pe bună dreptate, că procentul de ajustare a pensiilor va rezulta, în urma calculelor pe care le face executivul, singura instituție abilitată constituțional să proiecteze bugetul pe anul viitor, în urmă cu câteva zile, după ce a visat frumos, s-a trezit vorbind. Și tam-nesam a avansat, din burtă, un procent de creștere de 15%. Instantaneu, yesmenii au reacționat, susținând și ei același procent de ajustare și uitând cu desăvârșire de toate calculele anterioare, prezentate din buze, sau chiar pe tablele dedicate acestei operațiuni, din platourile televiziunilor de știri. A ieșit la rampă, mai întâi, premierul. Cu 15%. După ce clamase insistent că bugetul pe anul viitor nu permite nimic peste 11%. În câteva minute s-a executat și președintele PSD, Marcel Ciolacu, utilizând o retorică aproape identică cu cea a președintelui. În sensul că este nedrept ca pensionarii să suporte costurile crizei. Și, desigur, rând pe rând, lideri PNL. Cu adevărat emoționantă a fost ieșirea la rampă a lui Gheorghe Flutur. Care a relatat cum că el l-ar fi convins pe Nicolae Ciucă să urce procentul, sugerând astfel că Ciucă, la rândul său, l-ar fi inspirat pe președinte. Singurul care a refuzat cu obstinație să intre în această sarabandă, este chiar ministrul muncii, Marius Budăi, cel care, de ani de zile, pledează insistent pentru pensii decente. După numai câteva zile, situația s-a răsturnat brusc.
Generalul cu patru stele, Nicolae Ciucă, premier al României, a executat un desant la Comisia Europeană. La plecare declarând, sus și tare, că se va bate pentru câteva obiective, unul dintre acestea fiind atingerea unor venituri decente pentru pensionari. Ajuns deasupra Bruxelles-ului, se pare că nu i s-a deschis parașuta. Și nici parașuta de salvare nu a funcționat. A plecat ca un leu și s-a întors ca un iepuraș. Nu numai că nu a obținut nicio modificare în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență priviind acest capitol al pensiilor, dar, odată revenit cu picioarele pe pământ românesc, a renunțat cu desăvârșire să-l mai îngâne pe președinte și să mai vorbească de vreo creștere de 15%. Dimpotrivă, ne-a dat o veste tristă. Vârsta de pensionare urmează să se ridice la 65 de ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Și astfel, în offside, au rămas câțiva dintre subordonații săi din staff-ul PNL, care, lucru extrem de curios, se ciondănesc cu liderul PSD, insistând asupra unei ajustări de 15%. Marcel Ciolacu, după dușul rece administrat premierului de la Bruxelles, își asumă un uriaș risc electoral, afirmând, în mod repetat, că bugetul nu poate suporta decât o ajustare de maximum 11%.
Ciondăneala atinge cote maxime. Tema pensiilor poate rupe coaliția. Promovând un procent mai mare, liberalii speră să recupereze o parte din masivul electorat pe care l-au pierdut sub ultimele guvernări. PSD, la rândul său, se străduiește să nu-și divizeze pe această temă, propriul bazin electoral, chiar și în condițiile în care liberalii l-au împins pe Ciolacu în colțul ringului.
Iată un bun motiv care îl determină pe liderul PSD să amenințe, din ce în ce mai frecvent, cu ruperea coaliției și ieșirea PSD de la guvernare. Dar o face cu mănuși. Pentru că, simultan, afirmă că îl percepe pe Ciucă drept un frate. Frate, frate, dar brânza e pe bani. Pe banii pensionarilor.