Economic Local

A fost evaluată starea de siguranță a barajelor din regiunea Moldova

Publicat: 16 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
A fost evaluată starea de siguranță a barajelor din regiunea Moldova

Comisia teritorială de avizare a documentațiilor de evaluare a barajelor pentru zona Moldova s-a întrunit într-o ședință de lucru la Galați. Aici au fost supuse analizei documentațiile tehnice pentru evaluarea stării de siguranță a unui număr de 28 de lucrări. Administrațiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Siret realizează controale prin Inspecțiile Bazinale a Apelor, iar în urma acestor acțiuni se stabilesc măsuri și planuri. „Situația autorizării s-a ameliorat în special în ultimii doi ani, astfel că procentul barajelor neautorizate scade semnificativ. Este un fapt îmbucurător că la ședința de avizare din 10-11 octombrie, 50 la sută dintre baraje, adică 14 baraje, au fost autorizate pentru prima oară”, au explicat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.
În contextul unui patrimoniu național de peste 2.200 de baraje, cu o vârstă medie de 40-50 de ani, instituțiile subordonate din domeniul apelor depun eforturi cu scopul de a asigura protejarea populației și a bunurilor acestora.

Peste 40 la sută din baraje nu sunt autorizate

Comisia teritorială „Moldova” are ca scop avizarea documentațiilor de expertiză la micile baraje aflate în toate etapele de realizare de pe raza teritorială a ABA Prut-Bârlad, Iași și respectiv Siret, Bacău.
În Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 615 lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de avizare „Moldova”. Circa 58,2 la sută din aceste lucrări sunt, în prezent, autorizate din punct de vedere al siguranței. Obiectivele neautorizate sunt deținute, de regulă, de societăți aflate în insolvență.

Adauga un comentariu