Local

A fost prezentat bugetul local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași. Costel Alexe, președintele CJ: „Infrastructura și educația sunt priorități pentru 2023”

Publicat: 31 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
A fost prezentat bugetul local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași. Costel Alexe președintele CJ Infrastructura și educația sunt priorități pentru 2023
Consiliul Judetean Iași, va vota bugetul pentru anul 2023 săptămâna aceasta

Consiliul Județean (CJ) Iași a organizat o conferință de presă ce a fost susținută de președintele Costel Alexe. În cadrul acesteia a fost prezentat bugetul local pentru anul 2023

Bugetul local al Consiliului Județean Iași va fi supus votului miercuri, 1 februarie 2023. În cadrul conferinței de presă susținute luni, 30 ianuarie 2023, au fost prezenți liderii de grup PNL, Costel Dolachi, și PMP, Marian Uscatu, dar și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, Sorin Dangă, vicepreședintele CJ, Sorin Afloarei, vicepreședintele CJ, precum și Andrei Cazacu, administrator public al județului. În anul 2023, CJ deține cel mai mare buget local înregistrat în ultimii ani. Costel Alexe a precizat faptul că prioritățile pentru anul 2023 sunt formate, în principal, din infrastructură sanitară, rutieră și educație.

Costel Alexe, președintele CJ Iasi
Costel Alexe, președintele CJ Iași a susținut conferința de presă în cadrul căreia a fost prezentat bugetul pentru anul 2023

Bugetul local pentru anul 2023 al Consiliului Județean Iași a fost făcut public

Marian Uscatu, liderul grupului PMP
Marian Uscatu liderul grupului PMP a transmis susținerea privint bugetul pentru anul 2023 al CJ

Potrivit președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, toate obiectivele sau domeniile de activitate ale CJ reprezintă o prioritate și în acest.

„Infrastructura sanitară, rutieră, educația, instituțiile de cultură sau protecția socială sunt priorități în 2023. Însă nu lăsăm deoparte nici societatea civilă prin sursele de finanțare către organizațiile non guvernamentale”, a transmis Costel Alexe, președintele CJ.

În subordinea Consiliului Județean se află șase spitale. Mai exact, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu”, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” și cele două maternități, „Cuza Vodă” și „Elena Doamna”.  Astfel, în buget sunt alocate sume și pentru acestea. Bugetul local pentru anul 2023 al CJ include venituri în valoare de 1,37 miliarde de lei și cheltuieli de aproximativ 1,63 miliarde de lei.

„Pentru secțiunea de dezvoltare avem pentru acest an nu mai puțin de 397 de milioane de lei. Vestea bună este că aceasta este cu 90 de milioane de lei mai mare față de 2022. La secțiunea de dezvoltare, 350 de milioane de lei merg către programul de investiții și proiecte, restul de 42 de milioane de lei reprezentând transferuri sau contribuții ale Consiliului Județean Iași către proiecte cu finanțare europeană. Îi asigurăm pe ieșeni că infrastructura rutieră este o prioritate pentru noi”, a mai precizat, în cadrul conferinței de presă, Costel Alexe.

Astfel, pentru infrastructura rutieră au fost alocate, din bugetul local pentru anul 2023 al CJ, 130 de milioane de lei. Valoarea de 111 milioane de lei va fi alocată pentru secțiunea sănătate, iar asistența socială va primi aproximativ 80 de milioane de lei.

Costel Dolachi, liderul grupului PNL
Costel Dolachi, liderul grupului PNL, a transmis susținerea bugetului pentru anul 2023 a CJ

Axa Iași – Suceava va fi finalizată în anul 2023

Strada
Lucrările la Axa Iași Suceava vor fi finalizate în anul 20

Ieșenii vor putea beneficia anul acesta de axa rutieră Iași – Suceava. Președintele CJ Iași, Costel Alexe, a transmis, în cadrul conferinței de presă, faptul că lotul 1 și lotul 2 sunt aproape finalizate, iar lotul 3, constituit din 41 de kilometri, va fi recepționat anul acesta, cu câteva luni de zile înainte de finalizarea contractului. Pentru infrastructura rutieră vor fi alocate resurse, dar și pentru studiile ce fac referire la proiectele de extindere cu privire la cele patru benzi din capăt CUG până la centura Iașului.

„Pentru că la finalul acestui an operaționalizăm Aeroportul Iași prin Terminalul 4, suntem angrenați în a da posibilitatea unei noi rute de conectivitate cu aeroportul, prin comuna Aroneanu. Sperăm ca în acest an, odată cu licitația, să întrăm și în lucru.

Aeroportul este un obiectiv important și din prisma infrastructurii rutiere. Momentan avem o singură cale de acces, cea pe la Moara de Vânt, prin serpentine. Odată cu modernizarea ne-am asumat să construim un drum de la zero, ce va fi un drum județean. Prin colaborarea cu Primăria Iași vom avea o nouă cale de acces dinspre aeroport spre unitatea militară și Aurel Vlaicu”, a mai transmis Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Prezent la conferința de presă, liderul PNL, Costel Dolachi, a transmis faptul că alianța PNL va susține și va vota bugetul pentru anul 2023. În același timp, liderul PMP a confirmat faptul că grupul politic pe care îl reprezintă va vota și susține bugetul. Acesta a mai precizat faptul că PMP susține cu tărie dezvoltarea infrastructurii medicale.

„Prin bugetul general sunt propuse spre finanțare marile evenimente culturale ale Consiliului Județean. Astfel, 1 milion de lei se vor aloca pentru festivalul FILIT, 1 milion de lei pentru organizarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr și, în premieră, avem 100.000 de lei prinși în buget ca și cheltuieli privind sprijinul financiar acordat Societății Naționale de Cruce Roșie pentru filiala Iași, în calitate de susținători”, a mai precizat Marian Uscatu, liderul PMP.

Bugetul pentru anul 2023 va fi supus votului în cadrul ședinței de miercuri, 1 februarie 2023.

Comentarii
  • Dar despre sponsorizările cu tablă cherestea–etc mucles–-bam bam–cică pîrțeleul meu va vota––și ciordelile aranjate––

Adauga un comentariu