Prima pagină » Actualitate » A început Evaluarea Națională la clasa a II-a. Azi are loc proba scrisă la Limbă și comunicare
A început Evaluarea Națională la clasa a II-a. Azi are loc proba scrisă la Limbă și comunicare

A început Evaluarea Națională la clasa a II-a. Azi are loc proba scrisă la Limbă și comunicare

13 mai 2025, 11:20,
Redacția BZI în Actualitate

Marți, 13 mai, a început Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a II-a, cu proba scrisă la Limbă și comunicare – Limba română, desfășurată în toate unitățile de învățământ din țară. Potrivit calendarului oficial al Ministerului Educației, testarea s-a desfășurat începând cu ora 10:00, iar elevii au avut la dispoziție 45 de minute pentru a rezolva subiectele, cu 15 minute mai mult decât în anii anteriori.

Această modificare vine în sprijinul elevilor, oferindu-le mai mult timp pentru a parcurge cerințele și a-și organiza răspunsurile.

Organizarea în sălile de clasă și distribuirea testelor

Testarea a avut loc în sălile de clasă obișnuite, unde elevii au fost așezați câte doi în bănci sau în conformitate cu regulile de organizare stabilite de fiecare școală. La începutul probei, testele au fost distribuite individual și controlat, pentru a se evita orice confuzie sau neregulă.

După ce fiecare elev a primit testul, învățătorul a citit un scenariu standardizat, prin care le-a explicat pașii de urmat și regulile pentru completarea lucrării.

Un aspect important al organizării este legat de ora de începere efectivă a lucrului, care este notată pe tablă și reprezintă punctul de referință pentru monitorizarea timpului de 45 de minute.

Din acel moment, accesul altor elevi în clasă nu mai este permis, iar cei întârziați sunt redirecționați către o sală separată, unde pot susține proba sub supraveghere.

Calendarul complet al Evaluării Naționale pentru clasa a II-a

Testările continuă după următorul program:

  • 14 mai: Limbă și comunicare – citit (Limba română sau Limba maternă);
  • 15 mai: Matematică și explorarea mediului;
  • 16 mai: Limbă și comunicare – scris–citit (Limba română pentru minoritățile naționale).

Aceste probe sunt esențiale pentru a evalua competențele fundamentale ale elevilor la finalul clasei a II-a și pentru a identifica punctele unde este nevoie de sprijin suplimentar.

Ce se întâmplă dacă un elev lipsește sau termină mai devreme

În cazul în care un elev este absent la una dintre probe, testul său nu este distribuit, iar numele său este trecut ca „ABSENT” în evidențele școlii. Dacă acesta participă la următoarele teste, o poate face fără nicio restricție, însă nu va recupera proba ratată.

Elevii care finalizează testul înainte de expirarea timpului pot să-și revadă răspunsurile și să facă eventuale corecturi. Dacă apare o situație de urgență, cum ar fi o stare de rău, învățătorul are obligația de a recupera testul și de a nota ora predării atât pe test, cât și în raportul de testare.

Evaluare pentru toți elevii, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale

Evaluarea Națională la clasa a II-a este obligatorie pentru toți elevii, inclusiv pentru cei care au cerințe educaționale speciale (CES). Aceștia pot participa în condiții adaptate nevoilor lor, pe baza unei cereri scrise din partea părinților sau tutorilor legali, conform metodologiei emise de Ministerul Educației. Școlile sunt responsabile de asigurarea unor condiții optime și de acces egal la testare pentru fiecare copil.

Una dintre noutățile acestui an este legată de modul în care sunt gestionate rezultatele testării. Acestea vor fi exprimate în punctaje și nu vor mai fi anonimizate prin coduri, așa cum se proceda anterior. De asemenea, rezultatele nu se vor afișa public și nu se vor trece automat în catalog. La cererea scrisă a părintelui sau a elevului, punctajele pot fi convertite în calificative sau note.

Conform articolului 28 din Metodologia oficială, rezultatele Evaluării Naționale vor fi utilizate de cadrele didactice pentru a elabora planuri individualizate de învățare. Aceste planuri au rolul de a sprijini dezvoltarea competențelor și de a corecta eventualele lacune în pregătirea elevilor.

Schimbarea, introdusă de fosta ministră Ligia Deca

Modificările din acest an, inclusiv exprimarea rezultatelor în punctaje și eliminarea limbii străine din testările de la clasa a VI-a, au fost decise de fosta ministră a Educației, Ligia Deca.

Aceasta a renunțat la sistemul anterior, în care rezultatele erau raportate în stilul evaluărilor internaționale PISA, considerând că un sistem de punctaj mai clar ar putea ajuta profesorii și părinții să înțeleagă mai bine nivelul de pregătire al elevilor.

Evaluarea Națională la clasa a II-a din acest an reprezintă nu doar un moment de testare a cunoștințelor, ci și un pas spre o mai bună înțelegere a nevoilor educaționale ale fiecărui copil, contribuind la crearea unor planuri de învățare personalizate și eficiente.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
De la relaxare la revoltă: turiștii români, tot mai nemulțumiți de sejururile în Bulgaria
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025