Cetățenii români cu drept de vot din diaspora au început să își exprime opțiunile în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În total, au fost organizate 950 de secții de votare în afacerea țării, iar românii din străinătate au avut și posibilitatea de a vota prin corespondență.
A început votul din Diaspora pentru turul II al alegerilor prezidențiale
Ambasadorul României în Pakistan, Dan Stoenescu, a fost primul care a votat la secția nr. 700 din Islamabad. El a declarat că a votat pentru susținerea valorilor democratice europene, pentru drepturile omului și pentru unirea fermă a României în cadrul euro-atlantic.
„Astăzi am votat pentru valorile democratice europene, pentru drepturile omului și pentru consolidarea poziției țării noastre în spațiul euro-atlantic. Doar astfel putem păstra idealurile Revoluției din 1989 și asigura un viitor prosper pentru România”, a scris Stoenescu pe platforma X.
Dan Stoenescu a ocupat funcții importante, fiind ministru pentru românii de pretutindeni (2015-2016), ambasador în Tunisia și șef al Delegației Uniunii Europene în Siria.
Românii din Noua Zeelandă, Australia și Asia au început deja să voteze, iar în câteva ore urmează să își exprime opțiunile și cei din Italia, care găzduiesc cea mai mare comunitate românească din diaspora. Până în acest moment, au votat deja peste 3.200 de persoane.
Programul de vot în străinătate
Votul în străinătate pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale va continua pe parcursul a trei zile, similar cu primul tur:
Vineri, 6 decembrie, între 12:00 și 21:00 (ora locală);
Sâmbătă, 7 decembrie, și duminică, 8 decembrie, între 7:00 și 21:00 (ora locală).
Cetățenii români aflați în străinătate, indiferent dacă au domiciliul sau reședința în afacerea țării, pot vota în oricare dintre cele 950 de secții de votare organizate.
Românii din străinătate pot vota atât prin corespondență, cât și la secția de votare. Cei care au ales să voteze prin corespondență au solicitat trimiterea documentelor de vot la adresele lor din afacerea țării, în timp ce cei care aleg să voteze la secție pot face acest lucru cu un act de identitate românesc valid. De asemenea, aceștia pot vota la orice secție de votare, chiar dacă nu s-au înregistrat prealabil pe portalul www.votstrainatate.ro.
Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondență au venit din Marea Britanie, Germania, Elveția, Țările de Jos și Franța, iar pentru votul la secție, cele mai multe cereri au fost înregistrate în Țările de Jos, Marea Britanie și Germania.
Toate secțiile de vot din străinătate vor fi monitorizate video pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral.
În acest al doilea tur al alegerilor prezidențiale, românii din diaspora trebuie să aleagă între Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR), după ce în primul tur au fost 14 candidați. În turul precedent al prezidențialelor din 2019, au votat 944.000 de români, iar în primul tur din acest an, au votat deja 821.000.