George W. Bush, a încurcat Ucraina cu Irak. Fostul președinte al SUA a descris în mod eronat invazia Irakului ca fiind drept una „brutală” și „nejustificată”, înainte de a se corecta spunând că voia să se refere la invazia Ucrainei de către Rusia.
Imaginile video au devenit virale, având până acum aproape șapte milioane de vizualizări în doar câteva ore.
George W. Bush a încurcat Ucraina cu Irak
Criticând sistemul politic al Rusiei, George W. Bush a încurcat Ucraina cu Irak. Fiind prezent miercuri, 18 mai, la un eveniment la Dallas, fostul lider republican de la Casa Albă a făcut această mică gafa în timpul discursului.
„Rezultatul este o absență a controalelor și echilibrului în Rusia și decizia unui om de a lansa o invazie total nejustificată și brutală a Irakului. Vreau să spun… a Ucrainei”, s-a corectat fostul politician american.
George W. Bush a încercat apoi să glumească pe seama gafei făcute, dând vina pe vârsta înaintată, ceea ce a determinat publicul să izbucnească în râs.
Menţionăm că în 2003, când Bush era președinte, Statele Unite au condus o invazie a Irakului pentru arme de distrugere în masă care nu au fost găsite niciodată. Şi atunci, conflictul prelungit a ucis sute de mii de oameni și a strămutat mulți alții.
Greşeala lui Bush a devenit rapid virală pe rețelele sociale.
Former President George W. Bush: “The decision of one man to launch a wholly unjustified and brutal invasion of Iraq. I mean of Ukraine.” pic.twitter.com/UMwNMwMnmX
— Sahil Kapur (@sahilkapur) May 19, 2022
Ulterior acestui moment, fostul președinte al SUA a vorbit și despre actualul lider de la Kiev, asemănându-l pe Volodimir Zelenski cu fostul lider al Marii Britanii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Winston Churchill. În încheiere, George W. Bush l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru lansarea invaziei Ucrainei în 24 februarie.
Joe Biden promite siguranță Finlandei și Suediei
Într-un alt context, amintim de subiectul ce stă zilele acestea pe buzele tuturor, și anume aderarea celor două state de la granița Rusiei la NATO. În acest sens, președintele american Joe Biden a dat asigurări Finlandei și Suediei, că Statele Unite ale Americii vor rămâne vigilente în fața unei amenințări din partea Rusiei și că îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice.
De altfel, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia în cazul unei ”ameninţări la adresa securităţii comune” şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta „agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”.
”În timp ce solicitările lor de aderare la NATO sunt luate în considerare, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia cu scopul de a rămâne vigilenţi împotriva oricăror ameninţări la adresa securităţii noastre comune şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni. Finlanda şi Suedia sunt parteneri vechi şi neclintiţi ai Statelor Unite. Prin aderarea la NATO, vor consolida şi mai mult cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii întregii Alianţe Translatlantice”, a declarat preşedintele SUA.
Statele Unite ale Americii îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice, a continuat liderul de la Casa Albă.
Joe Biden urmează să îi întâmpine joi, 19 mai, pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, şi pe premierul suedez, Magdalena Andersson, într-o manifestare explicită a sprijinului oferit de Washington celor două naţiuni nordice.