Fiica poetului și filosofului Lucian Blaga a murit la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut, pe o rețea de socializare de Dan Negru. Dorli Blaga era o fire de o luciditate ieșită din comun pentru vârsta pe care o avea, susține Dan Negru.
Lucian Blaga a fost unul dintre marii poeți din România, a fost dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat. Personalitate impunătoare şi polivalenta a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate.
A murit Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga
Într-o postare publicată pe o rețea de socializare, Dan Negru a anunțat că Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga a murit. Aceasta avea 91 de ani și s-a născut în 1930 în Elveția, Berna. Nașterea acesteia s-a produs în perioada în care Lucian Blaga lucra în calitate de atașat de presă la Legația Română. Numele de alint Dorli este de fapt un derivat de la cuvîntul „dor”, unul din simbolurile centrale ale poeziei lui Blaga, scrisă mai ales în perioada în care acesta a fost atașat cultural la legațiile românești din Elveția sau Portugalia, potrivit Wikipedia.
„A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga. Postarea de mai jos e degeaba de acum. Sunt mâhnit că n-am reușit să-mi conving colegii din tv așa cum am scris atunci, aici…”,
scrie Dan Negru pe Facebook, făcând trimitere la o postare din 13 octombrie:
„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga,fiica lui Lucian Blaga. La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare. Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga. Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza. Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga! „Viața e o plimbare spre somn” , zicea tatăl lui Dorli. Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la tv de 1 dec. Cât încă se mai poate! Tatăl ei are o statuie sau o stradă în fiecare oraș românesc…”
A urmat cursurile liceale la Sibiu în perioada războiului, iar apoi, după eliberarea Ardealului de Nord, la Liceul de fete „Regina Maria” din Cluj (azi Colegiul Național George Coșbuc (Cluj) . Se înscrie la Facultatea de Fizică din Cluj, transferându-se apoi la aceeași facultate a Universității din București. Dorli Blaga a contribuit la editarea operei complete a tatălui său.
Lucian Blaga, o emblemă a poeziei românești
Lucian Blaga a fost o figură marcantă pentru poezia din România. Acesta a fost scriitor, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar, academician şi diplomat. Există zvonuri cum că Lucian Blaga ar fi fost propus în 1956 de Rosa del Conte şi de criticul Basil Munteanu, la iniţiativa lui Mircea Eliade, pentru a primi premiul Nobel pentru literatură. Cei doi nu locuiau în România, Rosa del Conte era autoarea unei cărţi despre Eminescu, iar Basil Munteanu locuia la Paris, unde se exilase din motive politice.
A murit în urma unui cancer la coloană vertebrală. După două luni de la internare, Blaga era tot mai slăbit, refuza mereu orice mâncare, se retrăsese cu totul în sine, iar radiografiile şi consultul comun al bolnavului de către o comisie de medici de la Cluj şi Bucureşti au confirmat un sfârşit nu prea îndepărtat. De pe la mijlocul lui martie 1961 i se administra deja morfină, pentru că în noaptea de 5 spre 6 mai să se trezească pe la ora 03:30, cu o aparentă luciditate mărturisindu-i soţiei care îi era alături ca peste o oră va muri. Întocmai aşa a fost!