Actualitate

A șasea zi de protest la mina din Lupeni. Miner cu bebelușul în brate: „Nu mai am bani de lapte praf!”

Publicat: 21 feb. 2021
Protestul minerilor de la Lupeni continuă pentru a cincea zi consecutiv. Un miner care lucrează de 7 ani la mina din Lupeni a venit la protest în brațe cu bebelușul său de doar două luni. Bărbatul spune că nu mai suportă chinul prin care trece

Protestul minerilor de la Lupeni continuă pentru a cincea zi consecutiv. Un miner care lucrează de 7 ani la mina din Lupeni a venit la protest în brațe cu bebelușul său de doar două luni. Bărbatul spune că nu mai suportă chinul prin care trece.

„Am venit pentru că nu mai avem din ce trăi. Nu mai am ce să-i pun copilului ăsta pe masă. Nu mai am bani de lapte praf, nu mai am bani de pampers, nu mai am bani de nimic. Să ne dea banii pentru care am muncit. Să ne dea restanțele. Ne-au mințit, ne-au păcălit că e greu . că trece. A trecut un an de zile. Nu mai avem tichete de masă. Nu avem transport. Nu avem utilaje cu ce lucra, sunt învechite, ne lovim. Nu am cuvinte să vă povestesc.

Cine nu crede să vină să vadă cum e să mergi pe galerii de 1 metru, cu lanț, fier, căldură, gaze. Pentru ce? pentru un salariu mizerabil și nici pe ăsta nu sunt în stare să ni-l asigure. Sunt rănit la ochi, m-am lovit la locul de muncă. S-a desprins un bolovan din tavan, cum le spunem noi, și mi-a venit în ochi. Astea sunt zilnice. Nu este miner care  să nu se fi accidentat la locul de muncă. Dureri de spate avem, dacă ne controlați, unul nu-i sănătos în mina aia. Sunt disperat, nu știu ce să mai fac.”, a mărturisit minerul.

Minerii nu renunţă la protest chiar dacă vor încasa salariile

Minerii care protestează în Valea Jiului refuză să iasă din subteran, deşi ministrul Energiei a anunţat că de săptămâna viitoare îşi vor primi salariile restante din luna ianuarie. Aproximativ 90 de mineri s-au blocat de şase zile şi protesteză faţa de condiţiile de muncă şi de salarizare.

Deşi minstrul Virgil Popescu a anunţat sâmbătă după-amiază, că minerii îşi vor primi banii în prima jumătate a săptămânii viitoare, oamenii mai au şi alte nemulţumiri.

Minerii susţin că nu le-a fost respectat contractul colectiv de muncă.

Oamenii au o listă lungă de revendicări şi susţin că de aproape un an de zile nu au încasat bonurile de masă, banii pe transport, nu au încasat cota de încălzire, toate aceste aspecte fiind trecute în contractul de muncă, însă conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu le-a luat în calcul.

Minerii susţin că nu vor renunţa la protest, chiar dacă vor încasa salariile şi vor ieşi din suberan doar când vor fi primi toate aceste revendicări. Este a şasea zi de protest a minerilor de la mina Lupeni, unde stau sub pământ, în condiţii greu de imaginat. Oamenii vor ca primul-ministru Florin Cîţu să coboare în subteran şi să încheie cu ei un acord.

Pe de altă parte, rudele minerilor s-au adunat la suprafaţă în semn de solidaritate. Aproximativ 1.000 de persoane au protestat ieri în faţa Expoatării Miniere din Lupeni.

Comentarii
Adauga un comentariu