A scăzut numărul hoților de lemne în luna ianuarie 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit specialiștilor în silvicultură, în luna precedentă au fost aplicate amenzi în valoare de 5.000 de lei și au fost înregistrate 11 infracțiuni
A scăzut volumul de lemne tăiate ilegal din pădurile din Iași. Potrivit datelor furnizate de Direcția Silvică, în luna ianuarie 2023 au fost efectuate 144 de acțiuni de verificare, atât în pădurile din Iași, cât și în trafic. În urma acestor verificări au fost aplicate 4 amenzi în valoare de 5.000 de lei și s-au înregistrat 11 infracțiuni. Volumul de lemn confiscat în luna ianuarie 2023 este de 19 metri cubi.
Trendul de scădere a volumului de lemn tăiat în pădurile din județul Iași a început în anul 2021, când au fost înregistrate cu 43 la sută mai puține tăieri ilegale, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2020. Aceeași situație a fost înregistrată și în anul 2022, când valoarea pagubelor înregistrate de Direcția Silvică era de 10.000 de lei. Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoților de lemne care primesc amenzi li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise.
A scăzut numărul hoților de lemne în luna ianuarie 2023
Specialiștii în silvicultură susțin că numărul infracțiunilor este în scădere datorită SUMAL 2.0. După 2 ani de la instalarea programului, sunt înregistrați peste 90.000 de utilizatori. Au fost emise peste 10 milioane de avize de însoțire și aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn au fost transportați.
Potrivit Ministerului Mediului, în cadrul celui mai complex sistem de monitorizare a trasabilității lemnului din Europa au fost înregistrate peste 3,4 milioane de interogări realizate direct de cetățeni. SUMAL 2.0 va fi dezvoltat în continuare, va fi completat cu un sistem de monitorizare video și de implementare a imaginilor satelitare. Ieșenii au sesizat, prin intermediul acestui program, mai multe nereguli și, după verificarea lor, o parte din reclamațiile privind tăierile ilegale de lemne s-au confirmat.
Aplicația este operațională din anul 2021
Aplicația SUMAL 2.0 previne activitățile ilegale prin controlul provenienței lemnului și al asigurării trasabilității acestuia, obținerea de informații statistice la nivel național privind volumul de lemn exploatat și al materialelor lemnoase rezultate. Un alt obiectiv al SUMAL 2.0 este practica unitară în evidență gestionară a materialelor lemnoase prin punerea la dispoziția profesioniștilor a unei aplicații informatice gratuite.
SUMAL 2.0 este pus la dispoziția profesioniștilor pentru aprobarea normelor referitoare la proveniență, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și a instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum și a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European și al Consiliului, din 20 octombrie 2010, de stabilire a obligațiilor ce revin operatorilor care introduc pe piață lemn și produse din lemn, cu modificările și completările ulterioare. Programul este operațional și folosit în Iași din anul 2021, după ce în 2020 a apărut o primă variantă a acestui program.
Autoritățile silvice din Iași susțin că a scăzut numărul hoților de lemne din județ datorită programului SUMAL 2.0.
a scazut numarul celor prinsi. ceilalti au dat dreptul la padurar.