Prima pagină » Actualitate » Ac de cojocul lui Orban cel Bun
Ac de cojocul lui Orban cel Bun

Ac de cojocul lui Orban cel Bun

23 dec. 2019, 10:38,
Sorin Rosca Stanescu în Actualitate

Ludovic Orban, Orban cel Bun, cum l-au supranumit bruxellezii, pentru a-l deosebi de Viktor Orban a Ungariei, proscris pentru că este suveranist, nu vrea nici în ruptul capului să plece de la Palatul Victoria. Iar Marcel Ciolacu, moțul din vârful PSD, la rândul său nu vrea să-l vadă plecat. Prin urmare, atât Klaus Iohannis, cât și ceilalți lideri PNL care vor să declanșeze procesul anticipatelor, nu au altă soluție decât să-l scoată pe Orban cu forța din fruntea Executivului. Și, din acest punct, situația se complică.

Această temă a anticipatelor, transformată în proiect de țară, este extrem de controversată. Și iată de ce: 1). Așa cum în mod corect a atenționat și Petrov, alias Traia Băsescu, pe un fond de instabilitate politică, care generează și o instabilitate economică, anticipatele pot provoca o adevărată implozie. 2). Cel mai mult de pe urma alegerilor anticipate are de câștigat nu PNL, ci USR. Care, pe măsură ce trece timpul, se profilează din ce în ce mai mult ca un oponent al regimului Iohannis. 3). Erorile comise la guvernare de către Executivul condus de Ludovic Orban generează o depreciere accelerată a credibilității și forței electorale a PNL.

În plus, PSD reprezentat cel puțin pentru moment de Marcel Ciolacu, nu dorește nici în ruptul capului nici eliminarea lui Ludovic Orban din fruntea Executivului și cu atât mai puțin anticipate. Mai mult decât atât, PSD lasă impresia că pune în operă un pact al diavolului încheiat cu binomul Iohannis-Orban.

Din toate aceste considerente, nu trebuie exclusă posibilitatea ca tema anticipatelor să nu reprezinte altceva decât un simplu șantaj politic exercitat în scopul domesticirii opoziției. Dar dacă nu e așa? Dacă președintele Klaus Iohannis utilizează un alt tip de raționament? Și dacă, din perspectiva lui, alegerile anticipate devin o necesitate?

În această variantă, premiza esențială este că PNL, în formula de azi, nu este capabil să gestioneze așa cum trebuie administrația publică centrală. Credibilitatea sa se erodează rapid. Direct proporțional cu erorile pe care Exectivul Orban le comite în actul de guvernare. De aceea, pentru a păstra puterea, pentru a avea în contiuare „Guvernul său”, Klaus Iohannis are nevoie de o resetare acum, cât încă nu este prea târziu, a vieții politice. Pentru că acum cea mai mare parte a electoratului liberal nu este conștientă de vulnerabilitățile acestui partid, pus în situația de a guverna. Dar mai târziu, în toamna anului viitor, va fi. Și există pericolul, pentru Klaus Iohannis, a unui nou ciclu de câțiva ani, în care majoritatea să fe deținută de PSD. În fața acestui pericol, orice altceva este de preferat pentru el. Inclusiv un Guvern de coaliție PNL-USR. Și chiar și un Guvern monocolor USR este de preferat unui Guvern PSD.

Dacă Klaus Iohannis analizează situația în această logică, atunci el trebuie să forțeze cu orice preț alegerile anticipate. Adică și cu prețul pe care ar urma să-l plătească Orban cel Bun. Orban cel Bun se ține cu mâinile de scaun. Indiferent de ceea ce spune, știu din interiorul anturajului său că nici prin cap nu-i trece să demisioneze pentru a declanșa procesul anticipatelor. Cu atât mai mult cu cât nu are deloc încredere că președintele Klaus Iohannis îl va desemna tot pe el în calitate de premier, după încheierea acestui proces.

Și din această persectivă are un aliat serios în persoana lui Marcel Ciolacu, care se concentrează pentru a pune mâna pe PSD, într-un Congres Extraordinar, prin sistemul moțiunilor, adică prin eliminarea dintr-un foc a tuturor adversarilor interni și numirea la vârful partidului, tot dintr-un foc, a camarilei sale. Declanșarea alegerilor anticipate ar da peste cap planurile lui Ciolacu. De aceea, în mod tacit, el face orice pentru a nu se ajunge aici. Va evita, indiferent de câte ori își asumă răspunderera Ludovic Orban, introducerea unei moțiuni de cenzură. Iar dacă o va face totuși sub presiunea opiniei publice, va fi o operațiune construită de mântuială. Care să nu conducă, Doamne ferește, la căderea Guvernului.

Ei bine acum, dacă am întors rând pe rând toate cărțile, nu ne mai rămâne decât să răspundem la întrebarea cum anume putea proceda Klaus Iohannis pentru a trece peste toate obstacolele și pentru a declanșa alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale. Răspunsul pe scurt este următorul: să i se deschidă lui Ludovic Orban un dosar penal, în care să aibă calitatea de urmărit. Ceea ce, dacă stăm bine să ne gândim, nu e prea greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`