Eveniment-Social

Academicianul Alexandru Zub, distins cu Premiul Cantemir

Publicat: 22 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Academicianul Alexandru Zub distins cu Premiul Cantemir
Academicianul Alexandru Zub

Academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir, distincţia urmând să-i fie înmânată în a doua jumătate a anului.

Academicianul Alexandru Zub, distins cu Premiul Cantemir

Academicianul Alexandru Zub a fost recompensat cu Premiul Cantemir. Este al șaptelea Premiu, oferit ca distincție anuală în cadrul Colocviilor Regale.

„Al şaptelea Premiu Cantemir, distincţie anuală oferită în cadrul Colocviilor Regale, este acordat în anul 2020 profesorului Alexandru Zub, membru al Academiei Române. Din cauza restricţiilor existente ca urmare a crizei COVID-19, Colocviul Regal din anul 2020 a fost anulat. Al VII-lea Premiu Cantemir va fi înmânat domnului academician în a doua jumătate a anului”, precizează site-ul romaniaregala.ro.

Alexandru Zub s-a născut la data de 12 octombrie 1934, în Vârfu Câmpului, județul Botoșani. Acesta este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică (din care a executat șase, ca deținut politic). A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Și-a legat numele de editarea unor lucrări de referință ale marilor istorici români: V. Pârvan, Corespondență și acte (1973); M. Kogălniceanu, Opere ÎI (Scrieri istorice) (1976); V. Pârvan, Scrieri (1981); A. D. Xenopol, Istoria românilor din Dacia Traiană ș.a.

Premiul Cantemir și Colocviile Regale

Premiile Cantemir şi Colocviile Regale, care se află sub Înaltul Patronaj al principelui Radu al României şi omagiază memoria şi spiritul principilor luminaţi Dimitrie Cantemir şi Antioh Cantemir, s-au acordat în anii 2010-2012 la University of Oxford pentru cărţi pe tema conferinţelor anuale cu care a debutat acolo Proiectul Cantemir. Din 2017, se acordă la Sinaia şi Bucureşti pentru ansamblul operei fiecărui premiant.

Între cei recompensaţi cu Premiul Catemir se numără: Ştefan Lemny (Biblioteca Naţională a Franţei) – 2010; Alison Bashford (University of Sydney) şi Philippa Levine (University of Texas, Austin) – 2011; Martin Dodge, Chris Perkins (ambii de la University of Manchester) şi Rob Kitchin (Naţional University of Ireland, Maynooth) – 2012; Moshe Idel (Universitatea Ebraică din Ierusalim) – 2017; Gregory Claeys (Royal Holloway, University of London) – 2018; Jörn Rüsen (Preşedinte emerit, Kulturwissenschaftliches Institut, Essen) – 2019.

Premiile „Dimitrie Cantemir” 2019, acordate pentru prima dată la Istanbul

Trei oameni de cultură de la Istanbul, dr.Mehtap Demir (conferenţiar în cadrul secţiei de Muzicologie a Conservatorului de Stat, Universitatea Istanbul, şi membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie şi Folclor), Mümin Yildiztas (scriitor, arhivist, cercetător şi director adjunct la Direcţia judeţeană de Cultură şi Turism Istanbul) şi Nermin Mollaoglu (director Agenţia Literară Kalem din Istanbul), vor fi recompensaţi joi, 12 decembrie, ora 19.00, cu premiile „Dimitrie Cantemir”, acordate pentru prima dată anul acesta, în cadrul unui eveniment care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din Istanbul.

Distincţiile „Cantemir” nu se vor limita doar la premierea unor personalităţi care studiază sau au aprofundat opera cantemiriană, ci şi la acele nume de seamă care, prin activitatea lor, contribuie la promovarea limbii şi culturii române, în variile sale domenii. ICR Istanbul intenţionează ca odată cu acordarea acestor premii să recunoască meritele personalităţilor care activează în mediul academic şi prin strădania lor contribuie la promovarea şi revalorificarea operei lui Cantemir şi a culturii române.

„Astfel, Premiile „Cantemir” – ediţia I au fost acordate pentru „consistentele cercetări în domeniul istoriei comune, pentru cercetările şi publicaţiile în domeniul muzicii cantemiriene şi pentru promovarea literaturii române contemporane”.

Premiile „Dimitrie Cantemir” au ca obiectiv principal consolidarea dialogului între cultura română şi cea turcă, resuscitând totodată notorietatea prinţului român în memoria căruia a şi fost înfiinţat Institutul de la Istanbul.

Intenţia ICR Istanbul este aceea de a institui şi decerna aceste distincţii în semn de apreciere acelor personalităţi din mediul local turc care au o contribuţie consistentă la promovarea culturii şi civilizaţiei româneşti, iar aceste premii să devină consistente din punct de vedere valoric, propunerile urmând a fi riguros selectate, în favoarea contribuţiei aduse culturii române.”, potrivit Institutului Cultural Român.

Adauga un comentariu