Eveniment-Social

Academicianul și istoricul Alexandru Zub va fi omagiat la împlinirea vârstei de 85 ani

Publicat: 13 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Academicianul și istoricul Alexandru Zub va fi omagiat la împlinirea vârstei de 85 ani
Alexandru Zub este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004

Muzeul Municipal ,,Regina Maria” Iași împreună cu Primăria Municipiului Iași, Institutul de Istorie ,,A. D. Xenopol”, Academia Româna Filială Iași vă invită duminică, 20 octombrie 2019, începând cu ora 10:00 în Sala ,,Gheorghe Ghibanescu” la evenimentul prilejuit de omagierea academicianului și istoricului Alexandru Zub la împlinirea vârstei de 85 ani.

Alexandru Zub este un istoric român, membru corespondent al Academiei Române din 10 septembrie 1991 și membru titular din 2004. Deoarece a organizat în 1957 o manifestare studențească, considerată ilegală de către autorități, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la înscăunarea lui Ștefan cel Mare, a fost condamnat la zece ani închisoare politică.

După absolvirea școlii Normale (Pedagogice) din Șendriceni – Dorohoi, a urmat cursurile Facultățîi de Istorie din Iași.

Din 1963 a lucrat în cercetare, ini?ial în colectivul de istorie medie, apoi în cel de istorie modernă la Institutul de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol” din Iași.

În 1973 a devenit doctor în științe istorice.
Din 1989 este director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași. S-a aplecat asupra unor personalități ale istoriografiei româneșţi: Mihail Kogălniceanu.
Din 2006, este șeful secției istorice a Academiei Române, succedându-i lui Dan Berinde.

Adauga un comentariu