Titlurile zilei

Accident mortal la Bălțați. Șapte persoane decedate în urma unei manevre greșite. Există o dilemă în anchetă: Ambulanța sau TIR-ul?

Publicat: 02 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Accident mortal la Bălțați. Șapte persoane decedate în urma unei manevre greșite. Există o dilemă în anchetă Ambulanța sau TIR-ul
Accidentul mortal de la Bălțați a distrus 7 familii. Mai mulți tineri și-au găsit sfârșitul în urma impactului puternic. Printre victime se află șoferul tirului, Andrei Radu, șoferul microbuzului, Constantin Pralea, și prietenul său, Marcel Moroșanu

Mai multe semne de întrebare în urma accidentului mortal de la Bălțați. După ce 7 oameni au decedat, oamenii legii încearcă să afle cine este vinovat de producerea tragediei

Accident mortal la Bălțați. Ieri dimineața, pe ”Șoseaua Morții” a fost un adevărat carnagiu. Era puțin trecut de ora 6 dimineața când o ambulanță, un TIR și o autoutilitară au intrat în coliziune. TIR-ul circula dinspre Iași către Târgu-Frumos, iar într-o curbă a intrat în coliziune cu ambulanța. Ulterior, TIR-ul a derapat și a pătruns pe contrasens unde a intrat frontal în autoutilitară. În urma impactului extrem de violent, 7 persoane au intrat în stop cardio-respirator, 6 din autoutilitară și șoferul TIR-ului. În ambulanță se aflau 3 persoane, șoferul, o asistentă și o tânără care urma să nască. Din fericire tânăra și asistenta medicală nu au fost rănite, însă, în urma impactului, șoferul TIR-ului a suferit mai multe contuzii.

Accident mortal la Bălțați: Cine este vinovat?

Mai multe echipaje medicale și de poliție au ajuns la fața locului și a început o cursă contra-cromometru pentru salvarea celor răniți. Din păcate, decesele au început să se declare pe rând. În total 7. Toți cei decedați erau bărbați, iar majoritatea erau din comuna ieșeană Balș. Ancheta este în desfășurare, iar până în acest moment polițiștii nu au stabilit clar cine este vinovat.

”Dinamica accidentului urmează să fie stabilită. S-ar părea că șoferul tirului ar fi acroșat ambulanța, iar mai apoi a pătruns pe contrasens. Trebuie făcute niște expertize pentru a vedea care șofer este vinovat”, a precizat o sursă din cadrul anchetei.

Ce spun polițiștii despre tragicul accident

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere și vătămare corporală din culpă.

”Polițiștii au fost sesizaţi cu privire la faptul că pe Drumul Naţional 28 a avut loc un accident rutier soldat cu victime omeneşti. Din primele cercetări efectuate la faţa locului a rezultat faptul că şoferul unui autocamion ar fi acroşat o ambulanţă, iar ulterior a intrat în coliziune cu o autoutilitară. În urma accidentului a rezultat decesul a şapte persoane, iar alte două persoane au fost rănite. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurările în care a avut loc accidentul”, a declarat Ioana Bîlea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iaşi.

Șapte familii distruse de durere în urma accidentului mortal de la Bălțați

Patru dintre cele 7 persoane decedate erau din comuna ieșeană Balș. Constantin Pralea urma să împlinească 40 de ani și se afla la volanul autoutilitarei lovite de TIR. A murit pe loc, la fel ca muncitorii pe care chiar el îi angajase. Costel, așa cum îl știe lumea în sat, a rămas fără tată când avea 9 ani. A crescut cu mama lui și a reușit să se pună pe picioare. Și-a construit o casă frumoasă și a adus pe lume doi copii. Acum micuții au rămas orfani. Mama tânărului este distrusă de durere.

”Avea firmă și avea angajați băieții din sat. Aseară (luni n.r.) am vorbit ultima dată și m-a întrebat doar ce fac și atât am vorbit. A fost ultima lui vorbă. M-am întâlnit cu el când a venit de la muncă, ne-am întâlnit aici că are casa lângă mine. Are două fetițe și nici nu știm cum să le spunem, nu știm. Mare tragedie, mare, e dezastru. Săracul, avea multe planuri de viitor, că el a rămas fără tată la 9 ani și se gândea să fie bine. Am fost necăjiți, am rămas singură cu doi copii. Și a vrut să facă de toate să nu rămână copiii lui necăjiți cum a rămas el și uite că așa s-a întâmplat. Săracii copii, nu știm cum să le spunem. O fată are 6 ani și cealaltă 11 ani. Este strigător la cer ”, a spus mama șoferului Constantin Pralea.

Unul dintre decedați i-a donat surorii sale celule stem pentru a lupta împotriva cancerului

O altă familie lovită de tragedie este familia Moroșanu. Marcel Moroșanu era un tânăr tot cu doi copii. Unul de doar 4 ani, iar altul de 9. Ieri copilul cel mare a aflat despre tragedie și a izbucnit în plâns. Nu înțelege de ce tatăl lor a murit.

”Am aflat de pe internet ce s-a întâmplat și de la televizor. El mi-a salvat viața, când mi-a donat celule, pentru că eu sunt bolnavă de cancer, și uite că acum a murit el. Lucra de trei luni la firma asta, mergea la Iași la muncă. Parcă a avut o presimțire dimineață, că a spus doar «să aveți grijă de copii!». Atât a spus când a plecat. Are doi copii mici, fata abia acum a ajuns de la școală și i-a spus mamei că o auzit de accident și plânge în casă de când a ajuns. Nu i-am putut spune că e mort, i-am spus că e la spital. Toți sunt din sat, sunt vecini, câștigau și ei o pâine. Nu știm nimic, nu știm unde-i”, a spus sora lui Marcel Moroșanu.

Soția tânărului era copleșită.

”Îmi spunea în fiecare dimineață: «ai grijă de copii!», atât. Eu așteptam să mă sune la 12:00, cum mă suna mereu și nu m-a mai sunat. Eu am aflat de la o vecină ce s-a întâmplat, sunt terminată total. Nu mai pot. Mergea de un an la Iași, nu îmi pot imagina ce s-a întâmplat acum”, a spus soția lui Marcel Moroșanu.

Andrei Radu, tânărul care conducea TIR-ul, are doar un unchi în țară. Mama și tatăl lui lucrează în străinătate. Celelalte familii ale victimelor din accidentul mortal de la Bălțați nu au putut fi contactate de reporterii BZI.

Adauga un comentariu