Actualitate

Aceasta este declaraţia pe propria răspundere pentru localităţile carantinate: Poate fi scrisă de mână – FOTO / MODELE DECLARAȚIE

Publicat: 07 nov. 2020
imagine cu Raed Arafat purtand masca de protectie. Spune cand va fi valul doi de epidemie
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Declaraţia pe propria răspundere pentru localităţile carantinate, pe care trebuie să o completeze persoana ce va ieşi din casă după ora 23,00 pentru motivele permise, poate fi scrisă de mână, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Declaraţia va fi scrisă de mână, în care spune clar motivul deplasării, bineînţeles, cu datele personale ale persoanei respective. Poate să fie şi un formular, pentru cine vrea să descarce un formular; deci merg amândouă soluţiile”, a declarat Raed Arafat.

Modelele de Declaratie proprie Raspundere pentru deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00-05.00 și modelul adeverinței de la angajator pot fi descărcate de pe site-ul stirioficiale.ro, accesând link-urile de mai jos:

https://stirioficiale.ro/storage/0611_Model%20Declaratie%20proprie%20Raspundere.pdf

https://stirioficiale.ro/storage/0611_Adeverinta%20pentru%20angajatori.pdf

Raed Arafat: „Se păstrează excepțiile privind purtarea măștii“

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că se menţin excepţiile de la portul măştii dacă persoana respectivă se află singură, mănâncă, bea sau fumează.

„Dacă cineva mănâncă sau bea, este normal că se menţin (excepţiile de la portul măştii – n.r.), dar asta este o chestiune numai dacă eşti singur undeva şi nu eşti cu alte persoane. Normal că nu poţi să le spui la oameni să nu mănânce, să nu bea apă sau pe cei care au viciul fumatului să îi opreşti şi posibilitatea să o facă afară. Dar condiţiile sunt foarte clare: nu poţi să faci aceste lucruri împreună cu alte persoane”, a explicat Arafat.

Referitor la sălile de sport, el a menţionat că regulile sunt stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi rămân valabile.

„Exact ce a zis ministrul Sănătăţii, asta va fi; ordinul lui va fi aplicat. Este acolo spaţiu închis, este spaţiul care are reguli stabilite prin ordinul ministrului Sănătăţii şi acest ordin se aplică mai departe, nu s-a anulat”, a precizat secretarul de stat în MAI.

Deplasări vor fi limitate între orele 23,00 şi 5,00

Potrivit unei hotărâri de guvern adoptate joi seara, vor fi limitate deplasările între orele 23,00 şi 5,00, cu anumite excepţii, în baza unor documente justificative – titlu de călătorie, legitimaţie de serviciu, adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere.

Excepţiile includ deplasările în interes profesional, pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată, pentru procurarea de medicamente, pentru îngrijire sau însoţire copil, persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, persoane bolnave sau în cazul unui deces survenit.

De asemenea, este obligatoriu portul măştii de protecţie.

Ce se înțelege prin termenul de „terasă“

Raed Arafat a explicat vineri, 6 noiembrie, în ce regim sunt încadrate terasele cărora li s-au pus sticlă sau diverși pereți și a precizat că ele devin închise conform legii produselor de tutun unde a fost reglementată noțiunea.

„Odată cu răcirea vremii, la unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise. S-au pus sticlă și diverse tipuri de pereți, pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise. Definirea este clară, încât acelea care se încadrează în definirea spațiilor închise, așa cum a fost prevăzută în legea produselor de tutun, un spațiu închis este cel care are acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.

Orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și se aplică regula spațiilor închise din restaurante după incidență. Aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”, a precizat Raed Arafat.

Comentarii
Adauga un comentariu