Biserica „Sfântul Gheorghe”, cunoscută și drept Mitropolia Veche, a fost construită între anii 1761-1769 și a funcționat, mai mult de 100 de ani, drept Catedrală Mitropolitană. Într-o imagine ce datează din anii ʼ70, se poate observa că biserica nu era la fel de frumoasă ca în prezent, lipsindu-i câteva elemente arhitecturale, precum pridvorul deschis și mozaicul de la intrarea în lăcașul de cult.
Lăcașul de cult a jucat, pentru mai bine de un secol, rolul de Catedrală Mitropolitană
Biserica „Sfântul Gheorghe”, cunoscută drept Catedrala Veche, este ctitoria mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786). Acesta este un edificiu de formă bazilicală, cu o singură navă și două abside laterale pe naos, marcate, în exterior, de două volume dreptunghiulare. În fața ușii de la intrare, lăcașul de cult are prevăzut un pridvor amplu, în formă de portic, până la jumătate din înălțimea edificiului. Ulterior, spațiul dintre coloane a fost umplut cu zidărie, rezultând un pridvor prelungit, cerut de menirea unei catedrale mitropolitane. Acestui pronaos i s-a dat și funcția de cameră a mormintelor, primul fiind cel al ctitorului, mitropolitul Gavriil Calimachi. Biserica „Sfântul Gheorghe” este un important monument de artă religioasă eclezială și reflectă o etapă extrem de importantă din istoria arhitecturii și sculpturii bisericești din Moldova. Importanța ei este deosebită și pentru istoria Bisericii Ortodoxe.
Aici a slujit, în anul 1781, Patriarhul Avram al II-lea al Ierusalimului și tot aici au fost hirotoniți episcopii Iacov Stamate și Veniamin Costache. Biserica „Sfântul Gheorghe” a îndeplinit rolul de Catedrală Mitropolitană până în 1887, când a fost sfințită noua Catedrală Mitropolitană. Mai apoi, a devenit mai mult un muzeu. Catedrala Veche a fost restaurată între anii 1981-1985 și redată cultului divin în 1999, când i s-a adăugat hramul Sfânta Teodora de la Sihla.
Imagini de colecție cu Biserica „Sfântul Gheorghe” din Iași
Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost restaurată între anii 1950-1952, de către mitropolitul Sebastian Rusan. De asemenea, lucrări de consolidare în exteriorul și interiorul bisericii au avut loc și în timpul mitropolitului Iustin Moisescu. După căderea regimului comunist, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Daniel Ciobotea, a hotărât că lăcașul de cult are nevoie de o serie de lucrări de înnoire. Astfel, între anii 1997-1999, pereții interiori au fost pictați în frescă. Pictura a fost realizată de către profesorul Vasile Buzuloiu și ucenicii săi. Totodată, s-au restaurat catapeteasma, strana domnească și cea arhierească, și s-a amplasat un mozaic în stil bizantin în pridvorul deschis al bisericii. Mozaicul a fost realizat între 1999-2000, de echipa meșterului Virgil Moraru.
Acest mozaic cuprinde patru scene din Paradis, respectiv „Crearea viețuitoarelor”, „Crearea omului”, „Căderea în păcat” și „Alungarea lui Adam din Rai”, la care se adaugă scena aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, în perioada 12-19 octombrie 1996. Într-o serie de imagini de colecție, care datează din a doua jumătate a secolului al XX-lea, se poate observa că mozaicul amplasat în pridvorul Bisericii „Sf. Gheorghe” Iași i-a adăugat lăcașului de cult un plus de frumusețe.