Prima pagină » Titlurile zilei » Acest profesor de la USV Iași este un exemplu demn de urmat! Are peste 20 de animale de companie salvate de-a lungul anilor: „Ele sunt antidepresivul meu natural într-o lume care ușor și sigur o cam ia razna” – GALERIE FOTO/VIDEO

Acest profesor de la USV Iași este un exemplu demn de urmat! Are peste 20 de animale de companie salvate de-a lungul anilor: „Ele sunt antidepresivul meu natural într-o lume care ușor și sigur o cam ia razna” – GALERIE FOTO/VIDEO

29 mart. 2024, 02:00, 9 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Anca Elena Calistru are 39 de ani, este șef de lucrări la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții din Iași și este un exemplu demn de urmat! Are peste 20 de animale de companie pe care le-a salvat de-a lungul anilor. Dragostea pentru acestea este nemărginită și nu își vede viața fără ele.

Un profesor de la USV Iași are peste 20 de animale de companie pe care le-a salvat de-a lungul anilor

Anca Elena Calistru este șef de lucrări la Facultatea de Agricultură din cadrul Universității de Științele Vieții Iași, unde a și studiat în urmă cu 20 de ani. De atunci, acest loc este a doua ei casă.

Femeia are o poveste specială, fiind o iubitoare de animale. Are 13 câini, 10 pisici și câteva rațe și găini. Câinii și pisicile au fost salvate din diferite locuri sau chiar i-au fost aruncate în curte, însă păsările au o poveste cu adevărat frumoasă.

„Am 13 căței, 10 pisici și câteva rațe şi găini. Doi dintre căţei sunt primiţi cadou, restul sunt salvaţi de mine, fie de pe stradă, fie dintr-un adăpost public, fie mi-au fost aruncaţi peste gard. Numărul lor total ar fi fost mult mai mare, dar am reuşit să găsesc stăpân pentru unele dintre ele. Pisicile, și ele, au fost găsite pe stradă sau mi-au fost aruncate în curte. Raţele au ajuns la mine pentru că am vrut o metodă bio de combatere a melcilor care în ultimii ani s-au înmulţit excesiv şi provoacă pagube la flori şi la legume.

Cu găinile, povestea e uşor amuzantă. Acum doi ani, am fost într-o vizită la o prietenă de familie care tocmai primise o găină vie, dar pentru care nu se întrevedea o soartă prea veselă. Mi-a fost milă, am luat găina acasă şi, ca să nu stea singură, am zis că mai cumpăr una de la piaţă. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi am mai luat câteva. Fireşte, toate sunt considerate animale de companie, nu sursă de hrană pentru familie, ele o să moară de bătrâneţe. De când le am, nici nu mai consum carne de pasăre”, declară Anca Elena Calistru.

A fost sfătuită să eutanasieze o rață cu probleme neurologice, dar a refuzat și a trăit înconjurată de dragoste

În anul 2023, a avut o rață cu probleme neurologice. A fost sfătuită să o eutanasieze, dar a refuzat. I-a construit un cadru pentru a se putea deplasa, iar cât a trăit, a fost înconjurată de dragoste. Animalele sunt antidepresivul natural al Ancăi Calistru, iar de-a lungul anilor a avut chiar și cucuvele, lilieci, stăncuţe, arici și broaşte.

„Îmi plac animalele, mereu mi-au plăcut şi circumstanţele au făcut ca ele să iasă în calea mea. Nu aş putea trăi fără ele. Am avut, anul trecut, o răţuşcă specială, în sensul că a ieşit din ou cu nişte probleme neurologice, nu putea merge deloc. Eu iubesc viaţa sub toate formele ei şi am refuzat să o eutanasiez pentru că am considerat că fiecare fiinţă are zilele de la Dumnezeu şi nu am eu dreptul să decid cât să trăiască. Atâta vreme cât se hrănea singură, nu aveam de ce să nu o ajut să trăiască. A trăit 6 luni, i-am construit chiar şi un cadru cu roţi ca să se mişte. Animalele sunt cea mai veselă şi gălăgioasă constantă a vieţii mele. Sunt antidepresivul meu natural într-o lume care uşor şi sigur o cam ia razna.

Un animal de companie îţi schimbă viaţa în bine. De aceea recomand tuturor celor care au posibilitatea să adopte măcar un căţel sau o pisică. Dar să fie pregătiţi pentru un angajament de durată, 10-15 ani sau mai mult. Nu sunt jucării, sunt suflete. Mereu am avut animale acasă. Nu aşa de multe ca acum, dar am crescut printre ele, am învăţat să le iubesc şi să le respect. Familia mea e alături de mine, cu toţii iubesc animalele. Fratele meu a construit cuşti pentru cele care stau afară. Uneori, se întâmplă să îmi mai aducă porumbei, ciori sau alte vietăţi găsite, pentru reabilitare. Am avut, de-a lungul anilor, şi cucuvele, lilieci, stăncuţe, arici sau broaşte”, spune Anca Elena Calistru.

Cel mai în vârstă animăluț pe care îl are femeia este o cățelușă de 15 ani, pe nume Ciocolata. Este operată de cancer, iar din acest motiv are doar 3 lăbuțe.

Are doar doi căței de rasă, Shih Tzu, pe care i-a primit cadou, iar pe restul i-a salvat. Trei câini au fost adoptați de la adăpostul din Miroslava, în urmă cu cinci luni, imediat după ce în mediul online au apărut imagini cu condițiile în care erau ținute animalele. Anca a mers acolo cu gândul de a adopta doar un câine, însă a plecat cu trei.

„Dacă ar fi după mine, aş mai adopta, dar trebuie totuşi o balanţă între ceea ce vreau şi ceea ce pot face în această direcţie. Un animal e o responsabilitate, implică timp şi, de ce să nu recunosc, anumite costuri. Cu hrană, deparazitări periodice, vaccinuri, sterilizare.

Au nevoie de spaţiu, de curăţenie. Cel mai în vârstă companion e o căţelusă, Ciocolata. Are 15 ani, e operată de cancer şi din cauza asta are doar 3 picioare. Dar se descurcă şi aşa. Ultimii veniţi sunt patru căţei tineri, Blue, Max, Lago şi Tedy, au aproximativ 7 luni. Blue e de pe stradă, iar ceilalţi trei din adăpostul de la Miroslava. Am mers acolo să iau un căţel anul trecut, la sfârşitul lui noiembrie, imediat după ce au apărut în mediul online imagini cu condiţiile de acolo. Se cerea ajutor pentru salvarea câinilor. Am plecat acasă cu trei. Între timp, m-am bucurat să văd că lucrurile s-au schimbat în bine, că s-au găsit voluntari inimoşi care să schimbe în bine condiţiile din adăpostul respectiv”, spune Anca Elena Calistru.

Nu își vede viața fără animalele sale

Dragostea pentru animale o are încă de când era mică. Deși în copilărie a avut un câine ce a mușcat-o, nu a rămas cu frică, ba chiar din contră.

„Până pe la vârsta de 10 ani, am avut acasă o pisică şi un singur câine care avea ţarcul lui şi cu care nu interacţionam foarte mult, pentru că avea o fire cam dificilă. Ba chiar m-a şi muşcat o dată, nu tare, dar destul cât să trebuiască o vizită la medic. Nu am rămas cu frică, ba din contră. Cred că de atunci am învăţat să fiu mai atentă la vieţuitoarele din jurul meu, să le observ comportamentul în diferite situaţii. Părinţii mei m-au susţinut întotdeauna, chiar şi când am început să aduc acasă tot ce găseam şi s-a cam aglomerat peisajul. Din familie este dragostea pentru animale. Am fost învăţată aşa.

Iar contextul actual din România, în ceea ce priveşte animalele fără stăpân, mă face să fiu şi mai empatică. Mai avem mult până să ne considerăm o ţară civilizată din acest punct de vedere. S-au dat legi în acest sens, dar care nu se aplică. Peste tot vedem abandonaţi căţei, pisici, cei care le chinuie, chiar dacă sunt prinşi, rareori sunt pedepsiţi. Avem, de mai bine de 10 ani, o lege care obligă proprietarii de câini fără pedigri să îi sterilizeze şi parcă de la an la an apar tot mai mulţi pui. Nu putem noi, iubitorii de animale, adopta cât pot ei abandona”, adaugă Anca Elena Calistru.

Deși putea să studieze medicina veterinară pentru a salva viețile animalelor, a ales un alt domeniu, deoarece medicul veterinar, uneori, este pus în situația de a eutanasia animalele, lucru pe care ea nu ar fi putut să-l facă.

„Nu am ales să devin medic veterinar pentru că, uneori, medicii veterinari sunt puşi în situaţia ingrată de a curma suferinţa unui animal. Când nu mai este nimic, atunci au de luat decizia să eutanasieze. Sunt conştientă că în clipele acelea e singura soluţie, dar nu aş fi putut să fac asta vreodată, aşa că am ales să le ajut, dar nu din postura de medic. Şi pentru că nu îmi plac doar animalele, ci şi plantele, natura în general, am ales Agricultura, care este un domeniu extraordinar, îmi place ceea ce fac, atât partea de predare, cât şi cea de cercetare”, mai spune Anca Elena Calistru.

Comentarii
  • Care lingeți câinii in cur
    Luați căcatul de pe trotuare …

  • Amice, esti idiot. N-ai inteles nimic. Stai jos.

  • Într-adevăr IDIOT acest Emil, citește de n ori articolul și poate pricepi ceva

  • @Emil ignorant

    💩 de pe trotuare e 💩 cainilor CU stapan. Ciudat cum NIMENI nu le spune nimic celor care au caine si nu strang 💩 dupa ei.

    Dupa cum se stie, 90% din oameni nu strang dupa propriul caine. 🥲

  • Te-ai trezit si tu sa iti scuipi frustrarile…asa este, corect ar fi ca apartinatorii sa stranga , asa cum tot oamenii ar trebui sa nu mai scuipe, sa nu mai arunce fel de fel de mizerii pe jos, etc…., dar inca nu suntem destul de civilizati toti…du-te si bea cafeaua, reciteste articolul ca sa intelegi ceva din el.

  • Felicitari pentru curaj, esti un om deosebit, un salvator pentru niste fiinte nevinovate aflate in dificultate. E greu ceea ce faci mai ales in vremurile acestea cand nu mai exista empatie si cand e mult mai usor sa nu faci nimic doar sa arunci cu laturi.

  • Cei de la medicina veterinara sunt praf. Nu stiu cine face garzi, studenti, rezidenti, pe care nu-i verifica nimeni. Mi-au omorat pisica cu zile si ei nici macar nu au inteles de ce. Nu au nici o responsabilitate, pt ca , considera aceste animale niste instrumente pe care isi exerseaza ei abilitatile. In plus, desi este institut de stat, cer niste preturi astronomice. Sedeaza toata animalele pentru linistea lor si pentru a le putea administra medicatia.
    Am dus si un caine si dupa o sapt in care mi-au luat o caruta de bani nu stiau ce diagnostic sa-i puna.
    NU MAI DUCETI ANIMALELE ACOLO CA LE OMOARA CU ZILE!

  • Sky-Land Bucium

    n-ati auzit inca de John Paduraru. are peste 40 de suflete in bucium. Felicitari lor! ne trebuie mai multi ca ei….

  • Ce importanță are pentru noi, cititorii??? Bravo ei! ….câți copii nevoiași a ajutat? Va pasă mai mult de animale decât de oameni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *