Acești șoferi vor fi obligați să facă reomologare la RAR în 2025! Este vorba despre posesorii auto care fac modificări tehnice și structurale ale mașinii. Deși schimbarea distribuției nu impune reomologarea vehiculului, există situații în care aceasta devine obligatorie. Reomologarea RAR este necesară atunci când se aduc modificări importante asupra vehiculului. Iată de ce se suspendă dreptul de circulație.
Acești șoferi vor fi obligați să facă reomologare la RAR în 2025!
Șoferii români care fac modificări tehnice la mașină trebuie să știe condițiile în care vor fi obligați să facă reomologare la RAR. Una din situațiile în care posesorul auto trebuie să facă o reomologare este atunci când schimbă total distribuția mașinii. Printre modificările care impun reomologarea se află:
- Modificări tehnice: Schimbarea motorului, a sistemului de frânare, a sistemului de iluminat sau a direcției.
- Modificări structurale: Adăugarea sau eliminarea scaunelor, ușilor, sau orice modificare a caroseriei.
- Modificări vizuale: Schimbarea culorii vehiculului.
Aceste modificări pot afecta siguranța vehiculului și a pasagerilor, motiv pentru care reomologarea RAR este un proces esențial pentru a asigura că autoturismul respectă standardele de siguranță pentru a putea circula pe drumurile publice.
Când riscă șoferii să fie refuzați la RAR
Șoferii români care se prezintă cu mașina murdară la IPT riscă să fie respinși. RAR a explicat de ce este necesar ca posesorul auto să vină cu mașina curată.
„Colegii noștri vor pierde timp pentru curățarea respectivelor elemente pe care urmează să le inspecteze sau, în ultimă instanță, vă pot solicita să mergeți să spălați autovehiculul și să reveniți pentru continuarea procedurilor.”
Mai mult, reprezentanții RAR au atras atenția șoferilor că în situația în care vin cu mașinile neîngrijite riscă să fie refuzați de către cei de la service.
„În astfel de situații, legislația ne permite să amânăm efectuarea serviciilor solicitate și să-l îndrumăm pe proprietar întâi către o spălătorie. Pentru anumite servicii este necesară verificarea stării tehnice a vehiculului, iar un grad ridicat de murdărie poate duce la scăderea vizibilității asupra unor elemente de caroserie corodate excesiv sau a unor componente ale articulațiilor roților, dar poate masca și un parbriz fisurat sau uzura în exces a anvelopelor.”, se arată în comunicatul emis de către Registrul Auto Român.
La fiecare Inspecție Tehnică Periodică (ITP), vehiculele sunt supuse unei verificări riguroase, iar în cazul în care inspecția relevă probleme grave, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile și să revină la service cu documentele necesare pentru o nouă evaluare. Principalele componente verificate la ITP sunt: sistemul de frânare (discuri și plăcuțe), conductele de frână, sistemul de direcție, anvelopele, caroseria pentru rugina vizibilă, toate luminile (faruri, semnalizare, lumini de frână), starea parbrizului și ștergătoarele, combustibilul și uleiul de motor, funcționarea corectă a centurilor de siguranță și a claxonului. Un aspect neglijat de mulți șoferi care merg la IPT este acela că nu spală mașina. Șoferii români trebuie să știe că pot fi respinși la RAR dacă merg cu autovehiculul murdar. De asemenea, șoferii care fac modificări tehnice la mașină vor avea nevoie de o reomologare la RAR.
ce mizerie
Ce mai importanta problema tehnica este ca masina sa fie spalata! Despre ce vorbim?! In asta consta in principal Verificare RAR!? DESPRE CE VORBIM, POATE fi masina murdara daca este niua si ok din punct de vedere tehnic, atunci ea sa fie raspinsa de RAR?! TIPIC ROMANESC!!!
Dar cele cu volan pe dreapta ce le faceți?