Actualitate

Acid uric seric scăzut! Ce înseamnă și ce afecțiuni poate indica

Publicat: 23 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acid uric seric scăzut Ce înseamnă și ce afecțiuni poate indica
Nivelul acidului uric din sânge variază și depinde de anumiți factori, cum ar fi ​​vârsta, sexul și starea funcției renale

Analizele care relevă un nivel de acid uric seric scăzut nu indică o afecțiune anume, ci apare mai degrabă ca un simptom însoțitor. Termenul medical sub care îl mai întâlnim este hipouricemie și poate indica o tulburare metabolică. De asemenea, un astfel de nivel scăzut poate aparea ca urmare a creșterii secreției renale.

Acidul uric rezultă în urma metabolismului compușilor purinici din celulele corpului și din alimente. Iar acest acid uric trebuie excretat deoarece el nu poate fi transformat în organism. În acest caz, rinichii sunt, în primul rând, cei responsabili de eliminarea acestuia odată cu urina. Totuși, în proporție de cel mult 30%, acidul uric este excretat și prin intestine. Însă în anumite situații, cum ar fi în cazul gutei, acidul uric se poate acumula în cantități mari în sânge. Pentru a nu afecta sănătatea, nivelul de acid uric seric, adică cel din sânge, trebuie să fie mai mic de 6 mg/dl. Însă la persoanele cu risc cardiovascular ridicat el trebuie să fie și mai mic, adică sub 5 mg/dl.

Când trebuie testat nivelul de acid uric

Testul care relevă nivelul acidului uric din organism trebuie făcut în anumite situații, și anume:

  • suspiciune de gută (dacă apar inflamații, roșeață și durere la nivelul articulațiilor);
  • la persoanele cu cancer. În astfel de situații, chimioterapia crește descompunerea celulelor canceroase și eliberarea compușilor purinici, care sunt transformați în acid uric;
  • când este monitorizat progresul tratamentului gutei. În această situație, obiectivul este reducerea nivelului de acid uric;
  • la diagnosticarea urolitiazei. În cazul colicilor renale severe, testarea acidului uric ajută la determinarea tipului de piatra pe care o are pacientul.

Acid uric seric scăzut

Nivelul acidului uric din sânge variază și depinde de anumiți factori, cum ar fi ​​vârsta, sexul și starea funcției renale. Totuși, în condiții normale, valoarea acestuia ar trebui să fie cuprinsă între 3 și 7 mg/dl. Dacă nivelul de acid uric este mai mic, aceasta nu înseamnă că suferim în mod clar de o anume afecțiune. Mai degrabă este un simptom însoțitor pentru anumite boli.

Astfel, un nivel scăzut de acid uric se întâlnește în boala lui Wilson, sindromul Fanconi, boala celiacă, dar și la secreția excesivă a hormonului de creștere. De asemenea, mai apare la anumite boli de ficat și rinichi ori în cazul sindromului Schwartz-Bartter. Atunci când se constată scăderea nivelului de acid uric avem de-a face cu hipouricemie. De fapt, aceasta poate indica o tulburare metabolică, dar totodată poate aparea și ca urmare a creșterii secreției renale. Totuși, este bine de știut că există anumite alimente care cresc nivelul acidului uric.

Cum trebuie să te pregătești pentru testul de acid uric

Testul de sânge pentru determinarea acidului uric este o metodă de măsurare a nivelului seric a acidului uric prezent în sângele pacientului. Așadar, respectivul test determină cât de bine reușește organismul să producă și să elimine acid uric.

Acest test de sânge este făcut în general dimineața. În astfel de cazuri, se recomandă ca pacientul să nu mănânce nimic cu 4 ore înainte de recoltare, pentru a nu fi alterate rezultatele testului. De asemenea, este bine de știu că valorile acidului uric sunt mai mari dimineața. Așadar, vom avea un nivel de acid uric seric mai scăzut seara.

Adauga un comentariu