Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită pe 1 octombrie 2024, de Biserica Ortodoxă, în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii. În această zi se citește acatistul închinat acestei sărbători. În spațiul slav, această zi poartă denumirea Pocrov, iar sărbătoarea este celebrată atât de ortodocși, cât și de greco-catolici. Totodată, în ziua de Pocroave sunt anumite tradiții care trebuie respectate cu sfințenie, dar se spun și anumite rugăciuni.
Acoperământul Maicii Domnului este o importantă sărbătoare din calendarul ortodox, celebrată pe 1 octombrie. Aceasta mai poartă denumirea de Pocroave, care vine din limba slavonă, și este legată de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne, din Constantinopol.
Tradiția bisericească ne spune că, în secolul al X-lea, mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. La acel moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, și anume, invazia rușilor. Se spune că mai multe persoane au văzut-o pe Maica Domnului cum a intrat în biserică, a îngenuncheat și a început să se roage.
Maica Domnului s-a rugat pentru ca orașul să fie protejat
Și s-au auzit atunci graiurile cele cu umilință ale rugăciunii ei către Mântuitor: „Împărate ceresc, primește pe tot omul ce Te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul preasfânt numele Tău. Și acolo unde se face pomenirea numelui meu, pe acel loc îl sfințește și proslăvește pe cei ce Te proslăvesc pe Tine și rugăciunile celor care cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta; și făgăduințele lor le primește și din toate nevoile și răutățile îi izbăvește”.
Între toți sfinții care s-au arătat în biserică împreună cu Maica Domnului, doi erau mai aleși: Sfântul Ioan Înaintemergătorul, că altul mai mare decât el nu s-a născut între cei născuți din femeie, și Sfântul Ioan Cuvântătorul de Dumnezeu, pe care îl iubea Iisus și care s-a rezemat pe pieptul Lui. Fecioara Maria i-a luat cu ea pe amândoi la rugăciune. După acest episod al Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință. Sfânta Parascheva este sărbătorită pe 14 octombrie 2024.
Sărbătoarea este celebrată atât de ortodocși, cât și de greco-catolici
Acoperământul Maicii Domnului este prăznuit cel mai frecvent în bisericile de tradiție slavă, asta și pentru că Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos era considerat ca fiind de origine slavă. În tradiția greacă, sărbătoarea este ținută, în special, de călugării din Sfântul Munte Athos, iar din 1952, prăznuirea se face și în Grecia, dar pe data de 28 octombrie, și reprezintă o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea actului italian din 1940 asupra Greciei. Prima prăznuire a acestei sărbători este cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă din secolul al XII-lea. Sărbătoarea a căpătat o mare popularitate în Rusia, iar de acolo a trecut și la români, sărbătorindu-se în mai multe mănăstiri din România.
În Icoana Acoperământului sunt trecute două evenimente petrecute în vechea biserică din Vlaherne, din Constantinopol. Icoana o înfățișează pe Maica Domnului stând deasupra credincioșilor, cu mâinile ridicate la rugăciune, iar din cele două părți, sunt înfățișați îngerii. În partea de jos-dreapta a icoanei, mai sunt înfățișați și Sf. Andrei cel Nebun după Hristos și ucenicul său, Epifanie, iar alături de ei, cei doisprezece Apostoli, sfinte femei, mucenici, monahi și sfinte femei, iar Fecioara Maria întinde maforionul asupra tuturor celor adunați. În aceeași lună, credincioșii îl prăznuiesc și pe Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie.
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită astăzi, pe 1 octombrie 2024, de Biserica Ortodoxă, în amintirea unei minuni întâmplate în Biserica Maicii.