International

Acordul maritim turco-libian, cerut de către Grecia

Publicat: 10 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acordul maritim turco-libian cerut de către Grecia
Grecia se înarmează

Statul elen a cerut marţi Naţiunilor Unite să condamne un acord maritim, vizând Turcia şi Libia. Purtătorul de cuvând al guvernului din Grecia susține acordul „perturbator” pentru pacea şi stabilitatea în regiune.

Atena „vrea ca acordul să fie adus în atenţia Consiliului de Securitate al ONU astfel încât să poată fi condamnat”, a adăugat Stelios Petsas.

Totodată, Guvernul lui Kyriakos Mitsotakis a trimis scrisori în repetate rânduri semnalând problema. Scrisorile au fost separate unde i se ridica problema secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi Consiliului de Securitate al ONU, a mai precizat Petsas.

Acest acord ar delimita frontierele maritime între cele două state.  Acordul este încheiat „cu rea credinţă” şi rămâne „invalid deoarece nu a fost aprobat de parlamentul libian”, a arătat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit sursei citate, acordul în cauză a fost semnat pe data de 27 noiembrie la Istanbul de mai multe persoane importante în speță.

Post-semnare, statul grec a condamnat cu fermitate acest acord. Vineri l-a caracterizat drept o „încălcare a dreptului maritim internaţional şi a drepturilor suverane ale Greciei şi ale altor state”. În același timp, aceeaşi ţară a anunţat expulzarea ambasadorului libian la Atena.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ținut să precizeze luni că Turcia şi Libia ar putea desfăşura o sumedenie de activităţi comune de explorare în largul Ciprului. Această zonă deține importante zăcăminte de gaz.

„Cu acest acord, am crescut la maximum teritoriul asupra căruia avem autoritate. Putem realiza activităţi comune de exploatare”, a declarat Erdogan.

Adauga un comentariu