,,Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”, celebrată la data de 30 ianuarie anul curent, reprezintă o ocazie pentru promovarea ideii de educare a elevilor în armonie, solidaritate și respect.
În acest context, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași împreună cu reprezentații Asociației ROR, au desfășurat activități specifice cu elevii Școlii Gimnaziale ,,Ion Creangă”, ocazie cu care le-au oferit informații preventive utile, cu scopul să îi protejeze și să nu ajungă în postura de victimă sau agresor.
Polițiștii le-au prezentat elevilor modalitatea în care aceștia pot solicita sprijin, dacă au fost victima bullying-ului, fie să apeleze la un prieten apropiat, părinți, cadre didactice și nu în ultimul rând polițistilor cu care interacționează în cadrul activităților.
De asemenea, activitatea s-a desfășurat cu implicarea elevilor Școlii Gimnaziale ,,Ion Creangă”, care au dorit să transmită un mesaj: ″Avem curajul să spunem STOP BULLYING. STOP BULLYING ROMÂNIA ″ ocazie cu care elevii au prezentat lucrări artistice însoțite de mesaje împotriva violenței psihologice bullying și cyberbullying.
Totodată, în cadrul unui workshop organizat de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității Iași împreună cu Asociația ROR și conducerea Școlii Gimnaziale ,,Ion Creangă”, cu cadrele didactice, au fost prezentate o serie de informații utile:
-măsurile de comunicare şi informare internă, la nivelul unităţii de învăţământ, cu privire la procedurile de prevenire, identificare, raportare şi intervenţie a situaţiilor de violenţă psihologică- bullying şi cyberbullying în spaţiul şcolar;
– procedurile de intervenţie în situaţiile de violenţă psihologică – bullying şi cyberbullying;
– atragerea părinţilor în participarea la dezbateri şi sesiuni de informare cu privire la violenţă psihologică- bullying şi cyberbullying;
– colaborarea unităţii de învăţământ cu părinţii elevilor cu potenţial comportament agresiv, implicaţi în acţiuni de tip bullying şi cyberbullying, pentru a găsi şi aplica soluţii pentru prevenirea bullyingului şi cyberbullyingului.
Chiar dacă ,, Ziua Internaţională pentru Nonviolenţă în Școală”, este sărbătorită pe data de 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să se manifeste în fiecare zi. Toate formele agresiunii întâlnite în școli – de la îmbrânceli și jigniri, până la injurii, intimidări fizice și verbale- trebuie să dispară, iar relațiile colegiale să se bazeze pe armonie și toleranță.
In caminele de liceu ar trebui sa mearga mai des.