Prima pagină » Economic Local » Activitate de igienizare la Cimitirul Militar din Schitu Duca – GALERIE FOTO

Activitate de igienizare la Cimitirul Militar din Schitu Duca – GALERIE FOTO

24 apr. 2024, 14:52,
în Economic Local

În data de 24 aprilie și 6 mai 2024, asociațiile componente ale Grupului de Asociații ”Pentru Neam și Țară” vor fi alături de copiii de la Școala Dumitreștii Gălății din comuna Schitu Duca pentru o activitate de igienizare a Cimitirului Militar din localitate.

„Așa cum am promis, pe data de 6 Mai 2023 suntem alături de copiii de la Școala Dumitreștii Gălății, com. Schitu Duca, la evenimentul: ”Să facem curățenie la eroul nostru”. Oameni cu sufletul mare și cu inima curată au venit și astăzi să cinstească memoria eroilor români, să ajute la punerea în valoare a acestui cimitir. Le mulțumim pentru prezența și pentru dorința de a sprijini refacerea acestui cimitir.

Pentru început, voi trece în revistă ce am reușit să facem într-un an de  zile.

Printr-o întâmplare fericită am aflat că, în localitatea Dumitreștii Gălății, în anul 1917, au fost încartiruiți militari. Din cauza unei epidemii de tifos exantematic și febră recurentă, care făceau ravagii la începutul anului 1917 în județele rămase sub autoritatea administrației românești, mulți dintra acești oșteni care și-au lasat familiile și satul natal pentru a apăra România și au dus lupte grele în anul 1916, s-au îmbolnăvit și au murit pe aceste meleaguri.  Odată cu apariția tifosului și a febrei recurente, autoritățile militare au înființat acest cimitir. Toți ostașii și civilii decedați au fost înmormântați în această perioadă aici.

În urma documentării, aflăm câteva date inedite dar și faptul că „Eroina de la Jiu”, Ecaterina Teodoroiu, a venit la începutul anului 1917 în localitatea Dumitreștii Gălății pentru a îngriji bolnavii de tifos: „În ziua de 23 ianuarie 1917, Ecaterina Teodoriu terminându-şi convalescenţa în spital şi neavând în Moldova niciun cunoscut şi nicio legătură cu nimeni, şi-a adus aminte de tovarăşul său de spital şi s-a hotărât să se ducă la regimentul din care făcea el parte. De aceea, luând o sanie particulară, s-a transportat din Iaşi în comuna Dumitreştii-Gălăţei, unde era cantonat Regimentul 43/59 Infanterie Acolo s-a prezentat domnului maior Mareş, comandantul regimentului şi i-a raportat că a venit la regiment în calitate de cercetaşă voluntară cu scopul de a îngriji de soldaţii bolnavi, printre care începuse să se declare tifosul exantematic. Domnul comandant al regimentului a prezentat-o corpului ofiţeresc la popotă şi i-a îngăduit să se instaleze în cantonamentul Companiei a 7-a pe care o comanda sublocotenentul Mănoiu. Aici, timp de aproape o lună de zile, a îngrijit cu mult devotament de numeroşii bolnavi în Compania a 7-a, a stăruit să se facă despăduchierea lor şi chiar a gătit la bucătărie pentru soldaţi..”.[1].

Regimentul 43 Infanterie – (Slatina) și Regimentul 59 Infanterie – (Caracal) participă la acțiunile militare pe frontul românesc în campania anului 1916.

În urma reorganizării armatei, de la începutul anului 1917, regimentele au fost contopite în Regimentul 43/59 Infanterie, care a intrat în compunerea Brigăzii 21 Infanterie.

Din acest moment încep necunoscutele cercetării noastre.

În com. Schitu Duca este un monument pe care se găsește inscriptia “REGIMENTUL 59 P.S. ROMANAȚI In amintirea ostasilor rapusi de febra recurentă si tifos exantematic în anul 1917 în satul Dumitrescii-Galatei com. Poiana Cârnului Vaslui”

Așa cum știți, anul trecut, în 2023, cu ocazia igienizării acestui cimitir, am găsit o parte a unui alt monument uitat cu inscripția “REGIMENTUL 59 INF P.S. ROMANAȚI PIOASA AMINTIRE OSTASILOR MORTI DE TIFOS EXANTEMATIC ÎN CAMPANIA ANULUI 1917”

Inițial, am crezut că Monumentului Eroilor, aflat la drumul care face legatura IAȘI – VASLUI (actualul DN 24), este monumentul acestui cimitir. După ce am găsit împreună a doua inscripție din acest cimitir și în urma studierii arhivelor militare, a rezultat că sunt două cimitire distincte, fiecare cu monumentul său.

Cu sprijinul Arhivelor Militare Naționale Române, am reușit să găsim câteva elemente care ar putea clarifica istoria acestui cimitir.

Am aflat că au fost constituite cimitire militare. Nu suntem convinși de faptul că unele sunt doar gropi commune. În anul 1917 se regăsesc cimitire militare , în localitățile Poieni, Schitu Duca, Blaga, Dumitreștii Gălății și la Lunca aflat la jumatatea distantei dintre Dumitreștii Gălățiitii si Schitu Duca. Un cimitir este  este exact locatia pe care ne gasim și la Slobozia, Poiana găsim încă 3 cimitire militare. Iar la  Nord Pocreaca la locul numit ”Cetate” și la sud Pocreaca la locul numit Condrea mai întâlnim cimitire militare.

Considerăm că există sau a existat un cimitir militar  la Schitu Duca care se află amplasat în zona monumentului de la DN 24, pe dealul din spatele acestui monument.

Cimitirul unde ne aflăm, cimitir care a fost abandonat de peste 40 de ani și unde împreună cu dumneavoastră au fost identificate aproximativ 15 cruci de lemn deteriorate și se recunosc urmele a două gropi comune, lățime 2 metri lungime 100 metri, este regăsit în arhivele militare sub denumirea ”la Lunca”, aflat la jumătatea distanței dintre Dumitrestii Gălății și Schitu Duca.

Am continuat documentarea, împreună cu domnul inginer Leonard Stafie, pentru a putea afla cât mai mult despre eroii îngropați pe raza comunei Schitu Duca.

Partea din monument, găsită pe aceste locuri cu inscripția “REGIMENTUL 59 INF P.S. ROMANAȚI PIOASA AMINTIRE OSTASILOR MORTI DE TIFOS EXANTEMATIC ÎN CAMPANIA ANULUI 1917”, ne-a creat convingerea că în Dumitreștii Gălății au fost militari din Regimentul 59 Inf, parte a Reg. 43/59 Inf dupa unificare, respectiv Compania a VII-a.

La data de 3 februarie 1917, comandantul R 43/59 Inf., aflat în cantonament în com Poiana Cârnului, Pocreaca si Dumitreștii Gălății[2], actuala Schitu Duca, raporta comandantului Bg.21 Inf. că starea sanitară ” cam lasă de dorit, întrucât zilnic se află la infirmerie 80-90 de oameni și morți cam in fiecare zi”[3]

Era inceputul epidemiei de tifos exantematic și de febră recurentă în rândul militarilor aflați în com. Schitu Duca. Situația se va înrăutăți în lunile februarie- martie, lucru consemnat și în Jurnalul de Operații al Regimentului 43/59 Infanterie, luni în care, alături de luna aprilie, au fost consemnate cele mai multe decese.[4]

Medicul M.T. Ionescu din Reg 43/59 preciza în raportul său privind combateria epidemiei: ” În luna Februarie 1917, Regim. 43/59 lnfant. care ocupa satele Poiana Cornului şi Pocreca, unde epidemia de tifos exantematic a făcut goluri adânci în trupe, şi unde boala nu s’a putut învinge deşi era şi un spital ambulant cu două clădiri şi câteva sute de paturi, care spital funcţiona cu 3 medici şi un farmacist în afară de medicii Regimentului cari erau trei; iar către finele lunei am rămas singur ceilalţi doi înbolnăvindu-se de tifos exantematic…” [5]

Începand cu 27 aprilie 1917, partea activă a Regimentului 43/59 Inf se deplaseaza la Codăești, în barăcile nou construite.

Cercetarea noastră printre paginile de arhivă va continua și vom veni  cu noi date, pentru a putea reface acest cimitir. În final, pot să vă spun că avem câteva date preliminare pentru a înțelege tragedia acelor vremuri. În comuna Schitu Duca, fără localitatea Poieni, am identificat în documentele de arhivă că ar fi murit 4.065 de eroi militari. Dintre aceștia, sunt îngropați în localitatea Dumitreștii Gălății 120 de eroi și în cimitirul ”la Lunca” încă 120 de eroi.

Ulterior, când a fost construit Cimitirul Eroilor din Vaslui, au fost strămutate din sat Poiana Cârnului, actual Schitu Duca, osemintele a 1.384 eroi necunoscuți și 35 eroi identificați.

Multumim încă odată locuitorilor din Dumitreștii Gălății, copiilor de la Școala Dumitreștii Gălății, care alături de dascălii lor, în frunte cu preotul parohiei și cu primarul comunei doresc să se implice în acest proiect.

Respect pentru dumneavoastră si pioasă aducere aminte pentru eroi.

Eroii nu mor niciodată

Bibliografie

A.M.R., fond M.St.M., dos.1761;

Arhivele Militare Naționale Române (AMNR), Brigada 21 Infanterie (fond 803 ), dosar 56, anul 1917;

AMNR, Colectia RIJO-1, dosar 3553;

Muzeul Oltului, t. 3, 2013.

Data 24.04.2024

Col. (r.) Bogdan ARVINTE

Dr. ing. Leonard STAFIE

Asociațiile componente ale Grupului de Asociații ”Pentru Neam și Țară”:

  1. Asociația Sfântul Ierarh Alexandru;
  2. Patronatul Cerunia;
  3. Asociația Iași Detectează;
  4. Asociația Titu Maiorescu.

Parteneri: Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria ” filiala Bacău subfiliala Slănic Molodova și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România Filiala Iași.

[1] A.M.R., fond M.St.M., dos.1761

[2] Efectivele regimentului erau de 40 ofițeri si 4309 trupă, Arhivele Militare Naționale Române (AMNR), Brigada 21 Infanterie (fond 803 ), dosar 56, anul 1917;

[3] AMNR, Brigada 21 Infanterie (fond 803 ), dosar 56, anul 1917;

[4] AMNR, Colectia RIJO-1, dosar 3553;

[5] Muzeul Oltului, t. 3, 2013, p. 301-328”, au transmis Asociațiile componente ale Grupului de Asociații ”Pentru Neam și Țară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`