Prima pagină » Eveniment-Social » Activități dedicate Săptămânii Protecției Civile la Iași

Activități dedicate Săptămânii Protecției Civile la Iași

25 feb. 2023, 13:05, 1 ,
în Eveniment-Social

În acest an, la data de 28 februarie, sărbătorim 90 de ani de Protecție Civilă în România, la data de 1 martie, omagiem Ziua Internațională a Protecției Civile și în data de 4 martie, comemorăm victimele cutremurului de la 4 martie 1977

În data de 25.02.2023, ora 11:00, la sediul Instituției Prefectului Județului Iași s-a desfășurat o conferință de deschidere a Săptămânii Protecției Civile.

În deschiderea conferinței de presă, domnul Prefect, Petru-Bogdan Cojocaru a lansat împreună cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență un adevărat maraton de evenimente prin care vom marca și vom onora munca celor care au ca meserie salvarea vieților omenești!

Săptămâna Protecției Civile înseamnă activități de prevenire, întâlniri cu copii, cu adulți, cu autorități, înseamnă campanii de informare, dar și sedimentarea relației dintre ieșeni și salvatori.

Avem la Iași oameni profesioniști care își dedică viața semenilor lor, iar activitățile din această săptămână îi aduc pe ieșeni mai aproape de tot ceea ce înseamnă situațiile de urgență și munca de zi cu zi a salvatorilor.

Vă invităm sa luați parte la activitățile din această săptămână pentru a-i cunoaște mai bine pe cei care vă păzesc și sunt oricând gata să intervină dacă aveți nevoie de ajutor!

Programul activităților este următorul:

  • Reluarea Campaniei naționale de informare preventivă „Nu tremur la cutremur” – sunt vizate toate unitățile administrativ teritoriale (UAT-uri) din județul Iași.

În urma transmiterii campaniilor naționale derulate de DSU, IGSU cu sprijinul E-ON România: ”Flăcările Omoară Copii”; ”RISC. Proiectul I – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale!”; ”RISC. Proiectul II. Siguranța nu e un joc de noroc!”; ”RISC. Proiectul III. Siguranța NU e un joc de noroc”; „NU TREMUR LA CUTREMUR”; ”Proiectul IV – Mai bine previi, decât să nu fii!”; ”România sigură”; ”Campania RISC. Proiectul V –  Scăpările de gaze”; ”Campania Risc. Proiectul VI – Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”; ”România Sigura – Proiecte Speciale”; „Nu încărca butelia la stația GPL!”; Fii pregătit!”, la posturile de radio și televiziune din județul Iași pot fi difuzate mesajele de interes public privind informarea populației pe diferite tipuri de risc.

De asemenea, autoritățile/instituțiile și operatorii care au posibilitatea asigurării diseminării indoor/outdoor a mesajelor preventive au primit materialele care pot fi diseminate în mall-uri, mijloacele de transport în comun, panouri stradale etc.

LOCAȚIE: la nivelul UAT

PERIOADĂ: 25 februarie – 04 martie

  • Cu această ocazie, materialele vor fi diseminate către populație prin intermediul oricărui mijloc de difuzare, iar componenta preventivă de la nivelul serviciului voluntar pentru situații de urgență va fi angrenată în distribuirea de materiale informative și, totodată, vor fi reamintite măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență cetățenilor.
  • „ZILELE PORȚILOR DESCHISE” – subunitățile de pompieri (Iași, Pașcani, Târgu Frumos) își deschid porțile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul misiunilor acestora. La aceasta activitate vor fi prezente 41 de unități de învățământ, cu 1.539 de elevi și preșcolari și 342 de adulți și însoțitori.

LOCAȚIE: sediul inspectoratului/sediile subunităților de intervenție

PERIOADĂ: 27 februarie – 03 martie

  • Cu această ocazie, participanții vor vedea tehnica utilizată de salvatori în misiunile operative și, totodată, vor fi instruiți privind prevenirea și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
  • TEHNICI DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR / MODUL DE COMPORTARE ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ:
  • Cu această ocazie, salvatorii ieșeni vor prezenta aplicarea diferitelor tehnici şi manevre de prim ajutor cu şi fără echipamente, executarea tehnicilor și manevrelor de prim ajutor calificat în situații cu una sau mai multe victime sau în cazul altor persone aflate în pericol din cauza unor îmbolnăviri acute, cât și modul de comportare în diferite situații de urgență.

LOCAȚIE: la sediile școlilor/liceelor

PERIOADĂ: 27 februarie – 03 martie

  • Activitatea practică și teoretică se va desfășura în 12 unități de învățământ, unde vor participa 2546 de elevi și preșcolari și 133 de persoane adulte, personal didactic.
  • EXPOZIȚIE DE TEHNICĂ ȘI ECHIPAMENTE DE INTERVENȚIE

LOCAȚIE: Esplanada PALAS MALL din municipiul Iași,

DATA: 28 februarie, în intervalul orar 10.00 – 18.00

  • Prezentarea tehnicii de intervenție a inspectoratului.
  • Expoziția tehnicii și echipamentelor de intervenție și prezentarea altor detalii privind activitățile salvatorilor ieșeni în cadrul punctului de informare preventivă, inclusiv promovarea profesiei de salvator.
  • LECȚII DE PRIM AJUTOR
  • Învață să acorzi primul ajutor pentru viața de zi cu zi! Personal medical, paramedicii și voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare. Organizarea de instruiri a populației în cadrul proiectului ”Maratonul resuscitării” și a altor detalii privind activitățile salvatorilor ieșeni.
  • LOCAȚIE: PALAS Mall, municipiul Iași,
  • DATA: 28 februarie, interval orar 10.00-18.00
  • Exercițiul național de alarmare publică ”Miercurea sirenelor” – activitate care se desfășoară la nivelul unităților administrativ teritoriale (UAT) de la nivelul județului Iași, cu scopul verificării și transmiterii către cetățeni, a mesajelor de alarmare publică, cât și a unor mesaje vocale în vederea prevenirii si antrenării acestora din timp cu scopul de a preîntâmpina panica, de a cunoaște semnificația semnalelor și a măsurilor care trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.
  • LOCAȚIE: la nivelul UAT
  • PERIOADĂ: 01 martie, între orele 10:00 – 11:00
  • Caravana SMURD „Fii pregătit” – desfăşurarea de instruiri privind tehnicile de acordare a prim ajutorului medical în situații de urgență, precum și măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situații de urgență.
  • LOCAȚIE: municipiul Iași, aleea pietonală de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt,
  • DATA: 03 martie, în intervalul orar 09:00 – 18:00
  • Exercițiu ”LIVEX” – cu forțe și mijloace în teren privind gestionarea unor situații de urgență generate de producerea unui cutremur cu efecte complementare – risc radiologic, avarii și utilități existente.
  • LOCAȚIE: Centrul național de formare profesională în stingerea incendiilor și căutare-salvare Iași; Institutul Regional de oncologie Iași; zona construcțiilor strada Sărărie UAIC Iași; Stadionul Tineretului; sediul ISU Iași.
  • DATA: 03 martie – municipiul Iași,

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

În perioada 27 februarie – 03 martie a.c., inspectorii de prevenire și personal din cadrul subunităților de intervenție vor fi prezenți în spațiile cu afluență mare de persoane (23 de biserici, mall-uri, centre comerciale, mijloace de transport în comun), unde vor disemina mesaje preventive.

Marți, 28 februarie, la sediul inspectoratului va avea loc o ceremonie militară cu dublă semnificație, marcându-se atât celebrarea Zilei Protecției Civile din România, cât și avansarea în grad și depunerea jurământului militar de către personalul nou încadrat.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență

pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :

Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/

Comentarii
  • Poate vom fi informați și cu privire la locațiile adaposturile de apărare din Iași precum și dacă acestea sunt funcționale și corespund din punct de vedere tehnic normativelor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`