Luna februarie a însemnat pentru mediul școlar ieșean luna prevenției, marcată prin activități specifice în cadrul Cercurilor metodice ale coordonatorilor pentru proiecte și programe educative și ale directorilor adjuncți, întrucât violența este, din păcate, una dintre marile probleme ale lumii contemporane.
Astfel, sub egida „Violența în mediul școlar-măsuri de prevenție și combatere prin activități educative”, au avut loc o serie de întâlniri la care au participat consilierii educativi și directorii adjuncți ai școlilor din județ cu scopul de a îmbunătăți calitatea actului educativ prin formarea de competențe necesare prevenției, identificării și stopării actelor de violență.
Fenomen complex, violența în mediul școlar a căpătat o diversitate de forme de manifestare, iar întâlnirile din cadrul Cercurilor metodice reprezintă un schimb de bune practici, menite a preveni comportamentul violent al elevilor sau al adulților, a identifica potențialele victime sau agresori.
În cadrul Cercului nr. 2 , desfășurat la Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu”, membrii cercului, prezenți la activitate, au asistat la o lecție deschisă cu tema ,,Importanța inteligenței emoționale în combaterea violenței” al cărei scop a fost conștientizarea importanței emoțiilor în manifestările comportamentale.
În cadrul întâlnirilor au fost aduse în discuție rolul unor proiecte precum „Ora de net”, „Don’t Be My Bully, Be My Friend ”, „O călătorie spre starea de bine”, dar și concursuri precum „Nonviolența e cool!” sau ,, Fii amabil, cuvintele nu se derulează înapoi…”
S-a insistat asupra rolului important al școlii în activitățile de prevenție și în colaborarea cu instituțiile partenere IPJ Iași –Biroul Siguranță Școlară, C.J. R. A. E. sau Organizația Salvați Copiii România.