Eveniment-Social

Activități în Iași cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului

Publicat: 01 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Activități în Iași cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului
Pe 2 aprilie, începând cu ora 20.00, o parte din clădirile instituțiilor publice de pe cuprinsul orașului Iași vor fi iluminate în albastru, culoarea persoanelor cu autism

Ziua de 2 aprilie a fost stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007, ca fiind dedicată Conștientizării Autismului. La Iași, întreaga lună aprilie se vor organiza evenimente care au drept scop susținerea persoanelor autiste. În perioada 2 – 17 aprilie, la Ateneul Național din Iași, va avea loc o expoziție cu lucrări realizate de către tineri cu autism.

De asemenea, pe 2 aprilie, începând cu ora 20.00, o parte dintre clădirile instituțiilor publice de pe cuprinsul orașului Iași vor fi iluminate în albastru, culoare folosită pentru conștientizarea autismului.

În România, există peste 30.000 de persoane care suferă de autism, dintre acestea circa 14.000 sunt copii. La nivel european există peste 7 milioane de persoane cu autism. În ciuda acțiunilor de incluziune a persoanelor cu autism, mai puțin de 10% dintre acestea au un loc de muncă. De asemenea, persoanele cu autism trăiesc, în medie, cu 16 ani mai puțin decât restul persoanelor, deoarece nu au acces la îngrijire medicală adecvată.

un copil cu autism care isi tine mainile pe urechi
În România există peste 30.000 de persoane care suferă de autism, dintre acestea circa 14.000 sunt copii

Mai mulți tineri cu autism își vor expune lucrările la Ateneul Național din Iași

afisprivitor la expozitia organizata la Ateneul Iasi cu ocazia Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului
Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului este marcată anual pe 2 aprilie

Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului este marcată anual pe 2 aprilie. Cu acest prilej, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară diverse acțiuni menite să atragă atenția asupra acestei problematicii. Autismul afectează 1 din 100 de persoane, fiind o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

Anul acesta, Ziua Internațională pentru Conștientizarea Autismului va fi marcată la Iași printr-o serie de evenimente dedicate copiilor și tinerilor cu autism.

În luna aprilie, Asociația Națională pentru Copii și Adulții cu Autism din România (ANCAAR) Iași și Fundația Serviciilor Sociale Bethany pregătesc numeroase acțiuni și manifestări publice în cadrul Campaniei „Arată că îți pasă!”, campanie integrată în proiectul ACCES HUB.

ANCAAR filiala Iași are drept obiectiv sprijinirea copiilor și a adulților cu autism din Iași și din împrejurimile orașului, precum și a familiilor lor. ANCAAR este membră în Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), din care fac parte numeroase organizații de părinți. FEDRA are drept scop crearea și menținerea unui mediu adecvat pentru sprijinirea persoanelor autiste.

Între 2 aprilie și 17 aprilie, la Ateneul Național din Iași, se va desfășura o expoziție cu lucrări realizate de tineri cu autism. În cadrul expoziției își vor expune lucrările mai mulți tineri cu autism (Robert Ghercă, Narcis Constantin, Răzvan Eana, Vlad Iuga, Alex Karam, Ciubotariu Florin, Horațiu Pricop și Ricardo Crivoi), coordonați de către terapeutul ocupațional Cristina Ghiciuc.Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 2 aprilie, la ora 12.00. Evenimentul va fi prezentat de către prof. dr. Arte Vizuale Anișoara Munteanu.

Un afis privitor la evenimentul Zumba din data de 7 aprilie, din Palas Mall
Între 2 aprilie și 17 aprilie, la Ateneul Național din Iași se va desfășura o expoziție cu lucrări realizate de tineri cu autism

Mai multe clădiri importante din Iași vor fi iluminate în albastru cu prilejul Zilei Internaționale pentru Conștientizarea Autismului

mai multe persoane care danseazazumba în Palas Mall
Joi, 7 aprilie 2022, începând cu ora 12.30, în Atrium Palas, Lucian Liciu va organiza un flashmob, ocazie cu care persoanele cu autism pot fi susținute prin dans și voie bună

Pe 2 aprilie, începând cu ora 20.00, o parte dintre clădirile instituțiilor publice de pe cuprinsul orașului Iași – Ateneul Național din Iași, Primăria Municipiului Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, precum și o sediul Departamentului de Sisteme de Prelucrare Digitale al Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași- vor fi iluminate în albastru.

Prin aceasta, Iașul se alătură Campaniei Internaționale „Light it upblue”, campanie prin care clădiri din cele mai importante orașe de pe glob sunt iluminate în albastru în semn de solidaritate cu persoanele care suferă de autism. Orice persoană privată își poate arăta susținerea față de persoanele cu autism iluminându-și clădirea în albastru, culoarea autismului.

Campania „Light it upblue” a fost lansată de Organizația Americană „Autism Speaks” în anul 2010, iar de atunci este un adevărat succes în lupta privind conștientizarea autismului. Un ultim eveniment va avea loc joi, 7 aprilie 2022, începând cu ora 12.30, în Atrium Palas,  când Lucian Liciu va organiza un flashmob, ocazie cu care persoanele cu autism pot fi susținute prin dans și voie bună.

Adauga un comentariu