Primăria Cluj-Napoca a acordat nejustificat scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale unor persoane care au murit, abaterea financiară calculată de inspectorii Camerei de Conturi Cluj, în raportul anual, fiind de 45.000 de lei, anunță MEDIAFAX.
Potrivit Raportului Camerei de Conturi Cluj pe anul 2018, publicat pe site-ul Curții de Conturi a României, totalul prejudiciului constatat la Primăria Cluj-Napoca a fost de 4,1 milioane de lei, iar abaterile financiar contabile de 177 milioane de lei.
„Au fost diminuate veniturile bugetului local prin acordarea nejustificată de scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale unor persoane fizice, în condițiile în care persoanele care au beneficiat de aceste facilități au decedat. Abaterea financiară este de 45.000 de lei. S-a constatat și nerealizarea veniturilor cuvenite bugetului local din taxa specială de transport public local, abaterea financiară fiind de peste 2 milioane de lei. Totalul prejudiciului este de 4,1 milioane de lei, abateri financiar contabile fiind de 177 milioane de lei”, se arată în document.
De asemenea, inspectorii Camerei de Conturi Cluj au constatat că în perioada 2018-2019 au fost efectuate plăți peste prevederile contractuale, reprezentând servicii prestate pentru paza și protecția cimitirelor publice din Cluj-Napoca aflate în administrarea municipiului, în sumă de 195.000 de lei.
„S-a constatat nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte plățile efectuate din bugetul local de la articolul bugetar Alte transferuri curente în străinătate, având drept consecință efectuarea unor plăți nelegale de 195.000 de lei către Primăria municipiului Ungheni. Au fost făcute demersuri pentru recuperarea sumelor”, se mai arată în Raportul Camerei de Conturi Cluj.
În ceea ce privește Consiliul Județean Cluj, inspectorii Camerei de Conturi au descoperit prejudicii de un milion de lei și abateri financiar-contabile de 372 de milioane de lei.
Cea mai mare sumă, de 272 de milioane de lei, a fost constituită de faptul că o serie de bunuri ce fac parte din domeniul public al CJ Cluj nu sunt reflectate în conturile de active fixe, potrivit raportului Curții de Conturi.
„Au fost suportate din bugetul local tarife de cazare la un nivel superior normei legale, în cazul unei deplasări externe efectuată de o delegație ce a participat la Târgul Internațional de Investiții și Imobiliare, eveniment organizat la München –Germania, abaterea financiară fiind calculată la 27.000 de lei”, se subliniază în raport.
Totodată, inspectorii Camerei de Conturi Cluj au constatat nerespectarea prevederilor acordurilor cadru și ale contractelor subsecvente în cazul efectuării lucrărilor de întreținere curentă pe timp de vară a drumurilor județene prin decontarea unor lucrări de preluare denivelări, în afara cadrului contractual, de peste 3,3 milioane de lei, dar și decontarea unor cantități mai mari de lucrări decât cele prevăzute în contractele subsecvenţe de lucrări de întreținere pe drumurile județene în sumă de 623.000 de lei.
„În anul 2018 au fost acordate nejustificat din bugetul local, drepturi de personal, reprezentând îndemnizație de hrană, plăți care excedează cadrul legal aplicabil în valoare de 68.000 de lei”, mai menționează inspectorii Camerei de Conturi Cluj.
În raport se precizează și că în anul 2018, unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Cluj a încheiat convenții civile de prestări servicii cu instituția pentru „derularea activității de evaluare/analizare a proiectelor de management la instituțiile de cultură din subordine, sau pentru evaluarea anuală a managementului acestora, contrar prevederilor legale”. Suma plătită ilegal în acest caz a fost de 12.000 de lei.