Zeci, chiar sute de știri false promovate pe rețele sociale și în fițuici locale despre așa-zise defrișări masive și ilegale într-una din cele mai importante zone silvice din județul Iași, Pădurea Dobrovăț, au apărut în ultima vreme. În spatele acestor atacuri se află și deputatul Marius Bodea, recent demisionar din PNL. Bodea a orchestrat o campanie de defăimare publică în ultima perioadă împotriva celor din Ministerul Mediului, publicând o sumedenie de informații false pentru sensibilizarea opiniei publice. În schimb, Costel Alexe, ministrul Mediului, a explicat pe larg care este situația și cum toate aceste lucrări în pădure se fac în mod controlat
Două săptămâni de scandal uriaș pe una din cele mai sensibile teme din țară, cea a defrișărilor din pădurile României. În această horă a intrat și zona Pădurii Dobrovăț, una din cele mai importante din județul Iași. În ultima vreme, exploatările din zonă au ajuns subiect național, subiect propagat în mediul public de fostul liberal Marius Bodea. Plecat din PNL după ce nu a mai fost desemnat candidat la Primăria Iași, Bodea a început o campanie de defăimare împotriva foștilor săi colegi.
Iar de aici până la a propaga fake news-uri în spațiul public nu a mai fost decât un pas. În ultimul timp au fost publicate o sumedenie de imagini cu hectare întregi de pădure defrișată ilegal, cu camioane și trenuri încărcate până la refuz de masă lemnoasă, totul pentru a inocula ideea unui furt de proporții cu sprijinul tacit al autorităților române.
Ministrul Mediului a clarificat situația
Costel Alexe, ministrul Mediului, fostul șef de partid al lui Marius Bodea, a fost ieri la Dobrovăț pentru a clarifica toată această mascaradă din ultima vreme.
„Am ales, spre deosebire de foarte mulți politicieni, să nu fiu cinic și populist, să nu exploatez criza medicală și să nu îmi fac imagine și capital electoral bătându-mi joc de oameni, de natură, de lege, de toate principiile unui stat! Nu mă feresc să iau decizia corectă, chiar dacă ea nu este populară! Lemnul este o resursă regenerabilă, iar pădurea trebuie îngrijită, păzită și exploatată sustenabil și durabil. Paza pădurii, plantările de puieți și lucrările de întreținere se fac din banii proveniți din vânzarea lemnului. Dacă oprim acum exploatarea, nu vom mai avea bani nici pentru pază, nici pentru împădurire, nici pentru conservare”, a spus Costel Alexe.
Zile întregi de minciuni în spațiul public
Culmea, nu doar Bodea a fost cel care a stârnit acest scandal național de dragul imaginii.
„Sute de știri false despre Pădurea Dobrovăț au inundat rețelele sociale în doar 2 săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrișată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăț. La fel, imagini de anul trecut, din Munții Apuseni. Poienile și zonele pentru hrana animalelor, vechi de peste 50 de ani, filmate cu drone, sunt prezentate ca zone defrișate din Pădurea Dobrovăț. Zone nou-împădurite, în care puieții nu apucaseră să înverzească, sunt prezentate ca zone defrișate.
O campanie bine focusată de dezinformare și propagare de atacuri la persoană, zeci de știri false, împinse în online cu sute de distribuiri plătite. Sunt zeci de reclame pe Facebook plătite de partide politice și publicații de scandal sau promovate din paginile lor, unii în goana după rating, alții după imagine și capital politic. «Specialiștii» în propagandă și dezinformare au folosit până și poze din parcuri din SUA drept defrișări din România”, a adăugat Costel Alexe, ministrul Mediului.
Sistem de monitorizare prin GPS
Ministrul a menționat că au fost aduse modificări importante la Codul silvic pentru a înăspri pedepsele și a descuraja tăierile ilegale. De asemenea, în curând va fi lansat SUMAL, un sistem prin care, inclusiv prin GPS pe mașini, fotografii la transporturi, vor fi monitorizate lemnele din pădure până la procesator!
„Fără a politiza sau face judecăți de valoare, strict legal și pe procedură, în realitate amenajamentul silvic și planul după care s-au executat și se execută tăierile din Pădurea Dobrovăț este aprobat și semnat de ministrul Deneș, în 2019, iar intervențiile succesive între 2007 și 2020 s-au atribuit în urma unor licitații publice.
Totodată, pentru corecta informare a opiniei publice, ceea ce s-a prezentat ca fiind Pădurea Dobrovăț rasă de Alexe în 2 zile reprezintă în fapt intervenții pe suprafața a 3.5 hectare, dintr-un trup de aproximativ 10.000 de hectare. Așa cum am discutat și stabilit și în luna februarie, când am vizitat zona, am convenit că pe lungimea drumului național se va constitui o bandă de protecție, lată de 30 metri, în care nu se vor face intervenții în arboretul matur, ci numai în semințipul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură. Am promis și îmi onorez promisiunile: prioritatea mandatului meu este stoparea tăierilor ilegale și respectarea cadrului legal în domeniul silvic!”, a adăugat ministrul Mediului.