Actualitate

Adina Vălean a oferit detalii despre pașaportul Covid-19: „Va fi un singur certificat verde digital”

Publicat: 17 mart. 2021
Paşaportul COVID-19 este pe masa Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles lansează propunerea certificatului verde. Mai multe detalii cu privire la paşaportul COVID-19 a oferit comisarul european Adina Vălean

Paşaportul COVID-19 este pe masa Comisiei Europene. Oficialii de la Bruxelles lansează propunerea certificatului verde. Mai multe detalii cu privire la paşaportul COVID-19 a oferit comisarul european Adina Vălean, la Antena 3.

„Comisia îşi doreşte să unifice procedurile legate de documentele aferente pandemiei, în scopul pregătirii terenului pentru redeschiderea sezonului de vară. Pe măsură ce numărul de vaccinuri va creşte, ce terapiile medicale vor fi puse în practică, statele membre să decidă ridicarea restricţiilor. Partea a ridicării restricţiilor este legată de existenţa unui certificat de vaccinare a persoanei care doreşte să călătorească sau de cererea unui test PCR negativ (…) Ceea ce încearcă Comisia să facă este să propună un regulament la nivel european, ceea ce înseamnă obligativitate, nu mai este pe bază voluntară, un regulament care să unifice aceste tipuri de informaţii.

Să existe un singur model de certificat verde digital, care să fie emis în toate statele membre, să poată să fie verificat la trecerea de frontieră cu uşurinţă, pentru a putea lupta şi împotriva posibilelor fraude. Acest certificat poate să fie unul de vaccinare, unul de test PCR negativ sau care să ateste faptul că ai trecut prin boală şi eşti imunizat natural”, a declarat comisarul european Adina Vălean, la Antena 3.

Autorităţile din fiecare stat vor emite certificatul

„Autorităţile desemnate de fiecare stat membru vor emite aceste certificate, care vor conţine aceleaşi informaţii. El este practic bazat pe informaţii colectate într-o bază de date naţioanle. El va putea fi emis atât în format digital, cât şi în format tiparit, va avea cod de bare, iar la nivel european se va dezvolta o soluţie tehică ca bază de date, ca cei de la frontieră să poată verifica cu rapiditate dacă datele sunt reale şi corect.

Ideaa vehiculată a fost ca un astdel de certificat să se numească paşport și să îți sigure accesul la călătorii și libera circuaţie.Asta nu escopul cert, statele membre își iau decizia și vor fi state care spun chiar dacă ai cert nu intri fără carantina, iar dacă vi cu test poți fi scutit de carantina, deciziile vor fi luate de fiecare stat, dar documentaul va fi la fel”, a explicat comisarul european.

Ursula von der Leyen: O precondiţie pentru redeschiderea graniţelor este vaccinarea

Oficialii de la Bruxelles lansează propunerea certificatului verde de vaccinare, un document tip pentru toate statele membre, care să permită libera circulaţie a persoanelor imunizate în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2.

„Vrem să ajutăm statele membre să reinstituie libertatea de mişcare, într-un mod responsabil şi în care putem să avem încredere.

Am adoptat o comunicare comună către o redeschidere graduală a graniţelor, ce subliniază punctele importante pe care trebuie să le avem în vedere, măsurile pe care trebuie să le luăm de la stare, tratamente şi vaccinuri.

Aceste puncte au scopul de a ne ajuta la redeshciderea graniţelor, dar o precondiţie pentru redeschiderea graniţelor este vaccinarea. De aceea doresc să vă ofer câteva informaţii în legătură cu eforturile noastre de vaccinare.

Suntem cu două săptămâni îniante de finalul primului trimestru de la începutul vaccinării în UE. Aşa cum era de aşteptat, debutul a fost dificil, dar am făcut progrese”, a declarat preşeidntele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bruxelles.

Adauga un comentariu