Prima pagină » Eveniment-Social » Admitere liceu 2023! A apărut o aplicație utilă pentru părinți și elevi
Admitere liceu 2023! A apărut o aplicație utilă pentru părinți și elevi

Admitere liceu 2023! A apărut o aplicație utilă pentru părinți și elevi

23 iun. 2023, 02:00,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Anul acesta, pentru admiterea la liceu nu se mai ține cont de media din gimnaziu. Diferențele ce se vor înregistra în mediile de admitere din 2023 față de 2022 vor fi semnificative din acest motiv. La momentul afișării rezultatelor la examenul de Evaluare Națională, aplicația „AlegLiceu” compară rezultatele din anul curent cu cele din anii anteriori și stabilește cu ce an seamănă, iar acela devine an de referință. Aplicația a fost dezvoltată pentru că fiecare elev merită să intre la cel mai bun liceu, conform mediei de admitere și criteriilor dorite (localitate, specializare, distanță față de casă etc.)

Aplicația „AlegLiceu” îi poate ajuta pe părinți și elevi să vadă clar care e lista de licee din județ. De asemenea, este necesară pentru a nu mai exista situații în care elevi cu media 9,50 rămân fără loc, precum în 2022, sau un părinte nu pune pe fișa de opțiuni un anume liceu, crezând că elevul nu are nicio șansă să intre, ca în 2021, pentru că nu știe cu ce an să compare mediile din anul curent, dar și pentru a înțelege exact cum se realizează admiterea computerizată. Există un video care explică detaliat, cu exemple, acest aspect.

Cum funcționează aplicația

La momentul afișării rezultatelor la examenul de Evaluare Națională, aplicația compară rezultatele din anul curent cu cele din anii anteriori și stabilește cu ce an seamănă rezultatele, iar acela devine an de referință. Părintele bifează în aplicație niște criterii de admitere (localitate, specializare, distanță față de casă) și obține un raport cu lista de licee la care este recomandat să înscrie copilul. Vor fi licee începând cu medii de admitere cu 0,5 mai mari în anul de referință față de media copilului, pentru a avea marje de eroare suficiente. Până la momentul aflării notelor la Evaluarea Națională se pot obține rapoarte intermediare, pe bază de notă estimată. În acest caz an de referință e considerat anul anterior. Elevii care vor face contestații pot emite un nou raport după afișarea rezultatelor.

Ce trebuie să facă părinții?

În cadrul aplicației, părinții analizează raportul emis, adaugă eventuale specializări noi care apar în broșura anului curent și nu sunt preluate în aplicație, stabilesc ordinea în care vor nota opțiunile în fișa de înscriere, caută în broșură codurile aferente fiecărei specializări, le notează în raport și completează cu atenție, în ordinea opțiunilor, fișa pusă la dispoziție de școli. Menționăm că părinții copiilor care vor avea medii foarte mari, peste 9,80, la Evaluare Națională 2023 și vor avea șanse să intre unde își doresc pot să nu utilizeze această aplicație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`