Prima pagină » National » Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Ce este total interzis să faci astăzi
Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Ce este total interzis să faci astăzi

Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Ce este total interzis să faci astăzi

15 aug. 2021, 09:40,
în National

Zi extrem de importantă, astăzi, 15 august, în calendarul ortodox. Milioane de români sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Există și o serie de tradiții și obiceiuri care sunt legate de această sărbătoare mare. Ceea ce poate nu mulți știu, este faptul că nu trebuie să făcă sub nicio o formă un anumit lucru în această zi de sfântă sărbătoare.

Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Ce este total interzis să faci astăzi

Românii au mare motiv de sărbătoare astăzi, 15 august. În calendarul ortodox este Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Potrivit acestei Tradiției Bisericii, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din această viață:

„Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare“.

După ce Fecioara Maria și-a cerut iertaciune de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborat din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat.

Despre această zi, la români, există și o serie de tradiții și superstiții care sunt legate de această sărbătoare importantă.

În calendarul lucrărilor agricole, între cele două sărbători ale Fecioarei Maria, 15 august şi 8 septembrie, este timpul prielnic semănării grâului. În data de 15 august, ciobanii coboară oile de la munte, iar bărbaţii schimba pălăria cu căciula pe care o vor purta până în 23 aprilie, la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

În aceasta zi se culeg flori care se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru că apoi vor fi bune de leac. În mediul rural se obişnuieşte ca în această zi să fie angajaţi pândarii în vii şi se spune că se „leagă” ciocul păsărilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se oferă ofrandă din noua poamă.

În casele care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria se spală cu flori de busuioc pentru ca fetele să aibă noroc cu un flăcau cumsecade, harnic şi drăgăstos, sau, se culege năvalnicul – o plantă care creşte în paduri, şi se dăruieşte fetelor tinere ca să aibă parte de cât mai mulţi peţitori.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare. De asemenea,  se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024