Actualitate

Adrian Marinescu, despre vaccinarea anti-COVID-19: Câți oameni trebuie să se vaccineze ca să scăpăm de pandemie

Publicat: 04 dec. 2020
Adrian Marinescu a discutat despre recordurile Covid-19 în data de 3 noiembrie 2020
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, a vorbit vineri, 4 decembrie, despre vaccinarea anti-COVID-19 în România. Adrian Marinescu a declarat că că strategia de vaccinare este la fel peste tot. Medicul consider că aceleași probleme din România sunt în mai toate țările europene, pentru că este o provocare imensă, cum nu a mai existat până acum.

În viziunea lui Adrian Marinescu, vaccinarea anti-COVID-19 se va desfășura rapid și că este nevoie ca 70 – 80 la sută dintre cetățeni să se vaccineze pentru a pune capăt epidemie.

„Cred că este în mod obligatoriu ca lucrurile să meargă bine. Se fac pregătiri în continuare. Să știți că aceste probleme nu le-am avut numai noi în România, practic au existat peste tot în Europa și în lume. A fost o provocare pentru că o astfel de campanie nu s-a mai întâmplat vreodată. E prima dată când există o campanie de asemenea amploare pentru un vaccin există. Nu a fost așa ceva. Clar că vor fi niște probleme și lucrurile trebuie structurate, dar eu cred că se vor desfășura așa cum trebuie, pe bază de etape”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Nu vor fi probleme să lipsească vaccinul“

Specialistul în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală susține că vaccinarea se va desfășura rapid, iar dozele de vaccin anti-COVID-19 vor veni lunar.

„Cum ne vom da seama de necesarul de doze? Din fericire aceste tranșe vor veni foarte repede, probabil că lunar. Dacă funcționează bine și vom începe din ianuarie – sigur vom începe cu personalul medical din considerente foarte clare – eu cred că și următoarele etape se vor desfășura rapid și atunci cred că nu vor fi probleme să lipsească vaccinul.

Pentru mine e o strategie clară și nu e o strategie care ține doar de România. Veți vedea că e o concordanță foarte clară cu ce se întâmplă în Europa și veți vedea că cu mici diferențe se întâmplă la fel peste tot în Europa. Și e important pentru că, până la urmă, toți mergem unitar”, a menționat Adrian Marinescu.

Cine vor fi primele persoane vaccinate

Potrivit medicului, se va începe imunizarea cu personalul medical, ceea ce este „foarte important”

„Poate ne punem întrebarea de ce personalul medical. Peste tot în Europa se vaccinează pentru că avem nevoie de personalul medical și pentru că ar trebui să nu fie un vector care să transmită mai departe. Cei care sunt cu afecțiuni cronice și persoane peste 65 de ani sunt persoanele vulnerabile care fac forme severe.

Dacă vorbim de cei care reprezintă punctele cheie în instituțiile statului, de asemenea sunt importante pentru o bună funcționare. Cei care sunt în centrele de îngrijire și de aici continuăm și celelalte etape, ajungând la o imunizare care trebuie s fie de minimum 70 – 80 la sută, dacă vrem într-adevăr, să închidem pandemia cât ai repede. Cred că de la o zi la alta numărul celor care sunt reticenți sau au semne de întrebare scade și asta se vede și în statistici. O să vă dau și un exemplu: la nivelul personalului medical vă spuneam de aproximativ 80% procentul celor care doresc să se vaccineze”, a mai spus medicul infecționist.

 

Adauga un comentariu