National

Adrian Marinescu, după anunțul EMA privind vaccinul de la AstraZeneca: „Orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adeverse notabile”

Publicat: 07 apr. 2021
Medicul Adrian Marinescu în biroul său
Medicul Adrian Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului ‘Matei Balş’, a comentat, miercuri, la Antena 3, variantele pe care le au medicii şi populaţia după anunţul făcut de Agenţia Europeană pentru Medicamente despre riscul de formare a cheagurilor de sânge după vaccinul AstraZeneca.

„Cred că datele din ultimul timp stabilesc o relaţie de cauzalitate între vaccin şi tromboze, numai că aceste cazuri sunt foarte rare şi acest lucru se vede în statistică. Cred că ar trebui să privim lucrurile în felul următor: orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adeverse notabile. Dacă acestea sunt foarte rare, putem să ne gândim în raport cu beneficiile. Dar putem să mai facem ceva: un profil al pacientului cu risc.

Trebuie să stabilim dacă sunt factori preexistenţi, care pot fi potenţaţi de vaccin. Şi atunci este de discutat. Ce se spune despre tineri, despre cei până în 55 de ani, şi despre faptul că femeile au o probabilitate mai mare sunt, deocamdată, doar constatări. Nu există o explicaţie. Nu s-a stabilit mecanismul exact prin care se produc aceste cazuri. Dar e clar că trebuie să fim prudenţi…”, a spus Adrian Marinescu.

Valeriu Gheorghiță: „Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”

Valeriu Gheorghiță este de părere că neîncrederea românilor în vaccinul AstraZeneca este firească, dar beneficiile vaccinării sunt indiscutabile.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare susține că neîncrederea în vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca este firească. Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în contextul în care 5% dintre români au anulat programarea la vaccinarea cu serul în cauză.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca (…). Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a spus Gherghiță, la TVR.

Valeriu Gheorghiță susține că este firesc ca decizia cu privire la serul AstraZeneca să fie luată la nivelul tuturor țărilor europene.

El a anunțat că miercuri seara se desfășoară o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, „așa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin”, informează Mediafax.

„Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Decizia EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.

EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat.

Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.

Adauga un comentariu