Actualitate

Adrian Negrescu le dă fiori pensionarilor: „Pensiile vor fi recalculate, nu neapărat vor crește!”

Publicat: 19 apr. 2024
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Adrian Negrescu le dă fiori pensionarilor Pensiile vor fi recalculate nu neapărat vor crește

În luna septembrie a acestui an, pensionarii români vor afla ce pensii au în urma recalculării. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dat asigurări că pensiile nu scad, fiind protejate de Constituţie, dar mulţi pensionarii cred că se vor trezi cu aceiaşi bani pe cuponul de pensie din septembrie. Economistul Adrian Negrescu îi avertizează pe pensionari că pensiile vor fi recalculate, nu neapărat că vor crește.

Pensiile vor fi recalculate, nu neapărat vor crește

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a venit cu tot felul de excepții care nu lămuresc pensionarii cu privire la ce se va întâmpla cu pensiile lor. Tocmai de aceea, economistul Adrian Negrescu a transmis că li s-a spus că pensiile vor fi recalculate, nu că vor crește. A fost și mesajul că nicio pensie nu va scădea. Lista de bonusuri și de excepții este lungă, intens transmisă în media și, în cele din urmă, provoacă multă confuzie deocamdată în spațiul public. Nici decidenții nu par a ști să răspundă acum cui îi va crește pensia și cui nu.

Adrian Negrescu a precizat că va fi o problemă serioasă în septembrie, când nu se știe de unde vor fi asigurați banii pentru pensiile care vor crește.

„Recalcularea nu înseamnă că pensiile vor crește. Inclusiv ministrul Muncii spunea într-un interviu că necesarul de finanțare pentru recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie e de vreo 10 miliarde de lei, nu de 30 miliarde lei”, a declarat Adrian Negrescu.

Șeful Casei de Pensii a anunțat că un milion și jumătate de pensionari vor avea de pierdut după recalcularea din septembrie.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii.

Șeful Casei de Pensii a ținut să precizeze că românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări ale pensiilor.

„S-au adunat multe inechităţi. Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a menționat Daniel Baciu.

Pensiile recalculate se vor da în septembrie

Șeful Casei de Pensii a anunțat că peste 3 milioane de pensionari vor primi începând din luna septembrie pensiile recalculate.

„Pensiile în marea lor majoritate, peste trei milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor. Dacă în urma calculului rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată în prezent, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată urmând ca de urmatoarele indexari ale VPR să porneasca din acel număr de puncte calculate pe contributivitate și urmează să primeasca indexareile care de anul viitpor vor fi anul viitor vor fi foarte clar stipulate în lege. Iar în luna ianuarie de fiecare a vom avea cresteri ale valorilor punctului de pensie și implicit ale VPR-ului cu rata inflației și cu cresterea economică reflectată în salariul mediu brut pe economie, respectiv cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut pe economie”, a mai spus Șeful Casei de Pensii.

Altfel, economistul Adrian Negrescu a transmis că pensiile vor fi recalculate, nu neapărat vor crește.

Comentarii
Adauga un comentariu