Prima pagină » Actualitate » Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „Acordul dintre Iran și Arabia Saudită este evenimentul cel mai important al perioadei „
Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE:

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe la BZI LIVE: „Acordul dintre Iran și Arabia Saudită este evenimentul cel mai important al perioadei „

14 mart. 2023, 16:50, 1 ,
în Actualitate

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe şi europarlamentar a discutat în cadrul ediției BZI LIVE de marți, 14 martie, despre recenta negociere de pace a Chinei, privind relația dintre Iran și Arabia Saudită.

Astfel, Iranul și Arabia Saudită au căzut de acord să restabilească legăturile diplomatice, în urma unor discuții intermediate de China. Reluarea dialogului între cele două țări ar putea avea implicații ample asupra acordului nuclear iranian și a războiului din Yemen.

„Eu cred că acesta este evenimentul cel mai important al perioadei, da la începutul războiului ucrainean, din Ucraina, războiul americano-rus. Iar atenţia noastră este capturată de ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar nu vedem că dincolo de ceea ce se întâmplă, aceste transformări, care evident ne vor influenţa şi pe noi se petrec în altă parte, în acest secol, al Asiei, cum s-a spus pe bună dreptate.

După părerea mea, trebuie să vedem acest acord de normalizare a relaţiilor dintre Arabia Saudită, unul dintre campionii suniti ai statelor arabe şi un vechi partener de nădejde al SUA şi Iran. Iranul, un campion al islamului șiit şi un adversar jurat al Americii, mediat de ceea ce numim în mod normal, comuniştii chinezi. Acolo au fost mereu tensiuni, ce au fost exacerbate de SUA în ideea de a le transforma într-o rachetă purtătoare a agendei sale geopolitice.

Deci aceasta combinaţie, este semnul faptului că locomotiva trenului global s-a schimbat şi că acest tren merge cu o viteză mare, dus acum de o locomotivă nouă, de o producţie chinezească, către destinaţia Noua Ordine Globală, având în compunerea garniturii noi vagoane proiectate de inginerii politici ai principalelor state asiatice. Observaţi că ne ducem spre Asia! Ceea ce confirmă formulele pe care noi le-am folosit de ceva timp, şi anume, naşterea, debutul unui secol al Asiei.

Iar în acest timp, trenul despre care vorbesc merge în direcţia la care se găseşte sau a cărei destinaţie este Noua Ordine Mondială, în zona noastră. În zona căreia România îi aparţine, ce facem? Ne certăm pe funcţia de director al Muzeului de Istorie Euroatlantică.

Pentru că, dacă nu ne urcăm în trenul respectiv, vom ieşi din istorie şi vom rămâne doar să gestionăm amintirile gloriei Euroatlantice”, a spus Adrian Severin.

Adrian Severin la BZI LIVE

Adrian Severin, fostul ministru al Afacerilor Externe a discutat în cadrul ediției BZI LIVE de marți, 14 martie, despre recenta negociere de pace a Chinei, privind relația dintre Iran și Arabia Saudită. Acordul dintre cele două state a fost anunțat după patru zile de discuții, până acum confidențiale, la Beijing, între cele două țări rivale din Orientul Mijlociu, ambele mari producătoare de petrol.

De altfel, Teheranul și Riadul au declarat că au convenit să reia relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele în termen de două luni, adăugând că miniștrii lor de externe se vor întâlni pentru a pune în aplicare acordul, fără a menționa un calendar clar în acest sens.

„Iată cum mi se pare mie că aş putea, metaforic, să descriu acest moment. Este un moment în care ştafeta conducerii proceselor globale, trece de la SUA, puterea pe care de multă vreme o vedem în decădere şi trece la China, puterea pe care de multă vreme o vedem în urcare.

Acordul atestă succesul unei puteri soft, unei puteri care se bazează pe alte mijloace de influenţa decât forţa armelor în competiţia cu o putere hard, o putere care are ca prim argument forţa brută, forţa militară.

Şi China vorbeşte de militarizare, de întărirea puterii armelor etc., etc. Şi China are grijă de interesele ei şi nu face acte de bunăvoinţă sau de caritate. Numai că ea nu pune condiţii politice, şi nu-şi promovează interesele printr-o politică militarizată. Şi iată că în felula cesta ea a putut fi acceptată ca mediator de cele două state care au o veche duşmănie şi fiecare dintre ele s-a bazat mereu pe argumente militare.

Şi Iranul, ceea ce vrea să demonstreze, a fost şi este faptul că politica sa externă, contrar prejudecăţilor noastre, nu este ghidată nici de religie, nici de ideologie, ci doar de raţionamente de ordin politic şi economic.

Iată faptul pentru care aceasta Chină, nu a reuşit să fie prieten cu unul, cum este America, şi cu unul duşman, ci să fie prieten cu amândoi. Iar prietenilor aceştia să nu le impună nici un fel de condiţii politice şi ideologice, aşa cum le impune America, a fost găsită de cei doi actori importanţi ai regiunii, Iranul şi Arabia Saudită, ca fiind cel mai bun garant al înţelegerii lor”, a conchis Adrian Severin.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`