National

Adrian Ursu, despre obligativitatea vaccinării: „Pare că direcția este deja stabilită”

Publicat: 03 dec. 2021
un cadru medical vaccinează o persoană
Vaccin

Adrian Ursu a prezentat, vineri, la Exces de putere, informații-bombă despre cum ar putea putea fi impusă vaccinarea obligatorie în România. Până acum, nimeni nu părea să aibă curajul să rostească această ipoteză, însă în clipa de față există indicii că se lucrează la asta.

„Cât de repede, dacă în decembrie sau dacă trec Sărbătorile și abia pe urmă, în ianuarie, se va impune, asta încă nu știm. Dar pare că direcția este deja stabilită. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut afirmația clară”, a spus Adrian Ursu.

„Cred că este de înţeles şi potrivit să avem această discuţie acum, cum putem încuraja şi, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Acest lucru necesită discuţii. Acest lucru necesită o abordare comună. Dar este o discuţie care cred că trebuie purtat[, a spus von der Leyen în timpul unei conferinţe de presă.

Unele ţări europene se gândesc să impună obligaţia privind vaccinarea în condiţiile în care numeroşi cetăţeni încă nu s-au imunizat.

Vaccinare obligatorie în România. Anunțul lui Alexandru Rafila și Kelemen Hunor: ”Să nu fim ipocriți!”

Încep şi discuţiile în România despre vaccinarea obligatorie. Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat în exclusivitate la Antena 3 că este de acord cu obligativitatea vaccinării pentru cei care lucrează în sănătate, administrație publică şi învățământ, dar nu pentru toţi românii.

”Vaccinarea obligatorie în sensul că e musai, este imposibilă, indiferent ce credem. Vaccinarea și certificatul de sănătate, da, este obligatoriu. Și atunci trebuie să aduci argumente, trebuie să-l convingi pe celălalt.

”Eu am fost de acord și sunt de acord cu vaccinarea obligatorie în sănătate, în administrația publică, în primărie, în învățământ, în acele zone unde, în fiecare zi, personalul se întâlnește cu mulți cetățeni”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății nu este de acord cu vaccinarea obligatorie.

”Eu nu cred că trebuie să fim ipocriți, în primul rând și să spunem că introducem un certificat COVID, care este un instrument de protejare a sănătății publice, iar în spatele acestui instrument să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinării. Cred că trebuie să fim corecți!”, a declarat Alexandru Rafila.

Se ridică obligativitatea prezentării certificatului verde la magazin? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că ridicarea obligativității certificatului verde nu a fost încă discutată pentru că a văzut în ultima perioadă tot mai multe persoane iresponsabile, care nu se protejează, înghesuindu-se la concerte sau manifestări în aer liber.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre certificatul verde la intrarea în mall-uri și magazine în contextul sărbătorilor de iarnă.

„O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății.

”În prezent, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde”, a declarat Rafila

Adauga un comentariu