Local

Afacerea bănoasă pe care o dețin copiii primarului din Iași. Fabrica unde au investit sute de mii de euro merge brici. Edilul nu este pomenit în această tranzacție – FOTO

Publicat: 09 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Tinerii s-au gândit că ar trebui să folosească terenul bunicilor pentru a deschide o mică afacere. După ce au obținut primele fonduri europene și au văzut că au clienți, s-au gândit să se dezvolte.

„Mai întâi am primit banii prin programul «Tinerii fermieri», apoi am mai primit 113.000 de euro, pe al doilea proiect”, susține unul din tineri.

O parte din investiție este și proprie, fiind vorba de economii făcute după ce unul din tineri a muncit în Danemarca și s-a reîntors în țară.

Copiii primarului din comuna Prisăcani s-au apucat de afaceri cu fonduri europene. Aceștia au depus proiecte în cadrul GAL-ului Ștefan cel Mare care au fost finanțate cu fonduri nerambursabile. Ieri, reprezentanții GAL-ului au prezentat proiectele celor doi tineri, George și Andrei Stanciu, care au devenit producători cu acte în regulă, dar și un exemplu pentru comunitatea din Prisăcani. Cu aproape 130.000 de euro au pus pe picioare o afacere cu fructe de pădure, chiar în comuna natală. Aceștia cultivă zmeură, mure și cătină pe aproape două hectare și au o fabrică de procesare a fructelor.

Afacere de sute de mii de euro

Producătorii de fructe de pădure au obținut primii bani europeni în anul 2014. Atunci, George Stanciu a primit 20.000 de euro prin intermediul programului „Tinerii fermieri”, finanțat prin GAL-ul Ștefan Cel Mare. Cu banii primiți au înființat plantația pe două hectare, terenul bunicilor. Producțiile obținute în ultimii trei ani au fost suficiente încât să amortizeze investiția făcută. De aceea s-au gândit să dezvolte business-ul și au obținut alte 113.000 de euro pentru înființarea unei fabrici de procesare.

„Am avut producție mare. Nu există producție suficientă pentru a acoperi cererea. Am vândut cu kilogramul, cu lădița, însă ne-am gândit că ar trebui să valorificăm producția. De aceea am depus proiect pe GAL și am deschis această fabrică de procesare”, spune George Stanciu. Fructele de pădure sunt românești. „Materialul săditor este din România. La zmeură a fost un an mai prost, pentru că au fost mai multe ploi. Dar a fost bine încât să acoperim cererea”, susține tânărul producător.

Plantație într-o arie protejată

George Stanciu este horticultor. Fratele său a lucrat în Danemarca timp de 8 ani, în domeniul agricol. Amândoi au văzut un potențial de afaceri în acest domeniu, de aceea au investit în afacerea cu fructe de pădure.

„În România toți vor să fie avocați, medici, dar nimeni nu mai vrea să lucreze în agricultură. Asta e problema cea mai mare”, susține George Stanciu. Pentru plantație au obținut certificat ecologic, de aceea fructele nu sunt deloc stropite. Locația unde se află plantația este unică. „Noi avem certificat ecologic pentru aceste plantații și am fost nevoiți să îl obținem pentru că suntem într-o arie protejată, într-un Sit Natura 2000. Gunoiul l-am lăsat 4 ani și după ce a fost bun ca îngrășământ, l-am aplicat pe plantație. Am verificat ce mănâncă animalele care produc gunoiul de grajd, pentru a fi siguri că e ecologic”, susține George Stanciu.

Cerere mare pentru produsele ecologice

Tânărul mai spune că a întâmpinat probleme în derularea afacerii. Chiar în acest an a avut parte de o surpriză neplăcută din partea unui fermier din zonă.

„A lăsat vacile nesupravegheate și au pătruns pe plantație”, spune ieșeanul.

Acesta a menționat că, pentru a avea producție bună, trebuie să fii mereu pe plantație. De aceea, cei doi tineri au clienți fideli.

„Am reușit să vindem pe site-uri locale, prin recomandări. Anul trecut am vândut cam 400 de kilograme de zmeură în trei zile, doar la persoane fizice. Anul acesta am făcut sucuri și dulcețuri. A fost o cerere mare pentru aceste fructe pe care le cultivăm, dar și pe produse procesate. Noi vindem sucul de 200 de mililitri cu 5 lei și punga de 3 litri cu 20-25 de lei. Dulceața se vinde cu 15 lei borcanul de 400 de grame”, explică producătorul.

Fratele său s-a implicat și în proiecte de asociere și astfel a obținut fonduri europene prin intermediul GAL-ului.

„Am înființat o cooperativă de procesare fructe de pădure, fiind 5 producători în această asociație, apicultori, producători de fructe”, spune Andrei Stanciu.

Adauga un comentariu