O afacere profitabilă şi ″dulce″, prinde contur şi în România. Plantațiile cu aluni au câștigat teren in ultimii cinci ani, iar investitorii spun că profitul este unul sigur mai ales dacă și procesează alunele în industria dulciurilor. În funcție de calitate, un kilogram de alune de pădure se poate vinde și cu 60 de lei.
Costurile de întreţinere sunt mici, iar câştigul mare
Bogdan si Oana Lerescu au înființat pe 5 hectare și jumătate o plantație de alune de pe dealurile din Șinteu. 3.500 de tufe au produs în anul 3 de viață peste o tonă de alune.
Bogdan Lerescu: „Sunt investiții mari pentru început, probabil undeva la 3- 4000 de euro pe hectar, în funcție iarăși de cât de mult vrei să faci pentru un hectar de alun în sistem intensiv”.
Plantația de aluni de la Șinteu este una intensiva, asta înseamnă că plantele sunt la distanțe mai mici decât în culturile tradiționale, pentru a obține o producție mai mare. Peste 3 ani, producția va fi una de 10 ori mai mare ca acum, undeva la 2-3 tone pe fiecare hectar.
Bogdan Lerescu: „Având în vedere că avem o suprafață relativ mică, de doar cinci hectare și jumătate, încercăm să aducem valoarea adăugată producției, încercăm să le procesăm noi în unitatea propriu pe care am construit-o. Le spargem, le decojim, le coacem și le facem în diverse rețete”.
Cu ajutorul fondurilor europene, Bogdan și Oana au investit 500.0000 de euro într-o linie de procesare a alunelor.
Oana Lerescu: „În acest sezon undeva la 7 tone de alune. Probabil anul trecut am procesat undeva la 4 tone și anul ăsta sperăm să procesăm un pic mai mult.”
Alunele sunt vândute crude, prăjite însă de cele mai multe ori, preparate cu ciocolata sau transformate în crema de alune.
Oana Lerescu: „Varianta de ciocolată albă și scorțișoară aceasta este foarte căutată de către doamne. Alune de pădure în ciocolată albă și caramel sărat foarte gustoase. Iar pentru cei care doresc să țină la siluetă avem și varianta de alune de pădure învelit în ciocolată amăruie de 70%.”
Costurile de întreţinere sunt mici, iar câştigul mare, pentru că cererea venită de la producătorii din industria alimentară este în creştere. Un kilogram de alune costă în jur de 10 euro în timp ce bunătățile dulci au prețuri mult mai ridicate.
Ce-i cifra asta care au investit-o ”500.0000 de euro” ?? Cred că numai autorul articolului știe!!